REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Palanga dėl nuplauto paplūdimių smėlio skelbia ekstremalią situaciją.

Palanga dėl nuplauto paplūdimių smėlio skelbia ekstremalią situaciją.

REKLAMA

Bus bandoma dar iki šio vasaros sezono gauti pinigų ir pamaitinti paplūdimį nuo tilto iki Rąžės upelio smėliu, mat čia kopagūbris – kritinės būklės, atsivėrė kelis metrus siekiantys skardžiai.

Štai taip Palangos paplūdimys nuo Jūros tilto iki Rąžės upelio šiandien atrodo iš paukščio skrydžio: nors pats pliažas kiek platesnis nei, pavyzdžiui, filmavome lygiai prieš du mėnesius, tačiau nuardyti skardžiai siekia po kelis metrus.

Skelbia ekstremalią situaciją

Palangos savivaldybė dėl pažeisto kopagūbrio skelbia ekstremalią situaciją.

Reikia greitų Vyriausybės sprendimų ir maždaug 200-300 tūkst. eurų. Per rudenį ir žiemą jūra nuskalavo milžiniškus kiekius smėlio.

Nuplovus kopagūbrį, realu, kad per audras vanduo plautų ir Meilės alėją.

Palangiškiai ir kurorto svečiai vis didėjančius šlaitus stebi neramiai.

Laukia vasaros sezonas

Faktas, kad sprendimų reikia greitai. Lieka beveik du mėnesiai ir prasidės vasaros sezonas. Ir būtina ne tik pamaitinti paplūdimį, bet ir užkloti žabtvores, įrengti pėsčiųjų takus, išlyginti skardžius.

REKLAMA
REKLAMA

Šie darbai bus tik kosmetikai, jau 2019-aisiais tikimasi gausiai paplūdimius maitintini pasitelkiant ES fondus. Krantus tyrinėjantys mokslininkai erozijos priežastimi įvardija dažnesnes ir stipresnes audras bei kylantį vandens lygį. Visoje smėlio apytakoje apskritai jo mažėja.

REKLAMA

Paskutinį kartą Palangos paplūdimiai brangiai smėliu maitinti prieš penkerius metus, tačiau tada jis piltas nuo Birutės parko tilto link.

Paplūdimiai siaurėja visame Lietuvai priklausančiame pajūrio ruože, geriau tik Kuršių nerijoje. Tai lemia ir gamtinės, ir žmogaus sukeltos priežastys. Audros vis dažnesnės, stipresnės ir labiau ardančios, nei sunešančios smėlį. Per paskutinius 40 metų jūros lygis pakilo 15 cm. Ten, kur paplūdimiai maitinami, iki penkerių metų tas smėlis išsilaiko.

Išsamiau - reportaže: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų