REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje prasideda Velykinė kiaušinių pirkimo manija. Prekybininkai kelias savaites prieš pagrindinę pavasario šventę parduoda dvigubai daugiau kiaušinių nei įprastai.

Lietuvoje prasideda Velykinė kiaušinių pirkimo manija. Prekybininkai kelias savaites prieš pagrindinę pavasario šventę parduoda dvigubai daugiau kiaušinių nei įprastai.

REKLAMA

Nors kiaušinis vienas maistingiausių maisto produktų, sveikatos specialistai perspėja, jį valgyti reikia tinkamai paruošus. Esą kitu atveju, atsiranda rizika susirgti salmonelioze ar skrandžio uždegimu.

Renkasi pagal skonį

Per Velykas kiaušinių lietuviai į parduotuvių krepšelius dedasi dvigubai daugiau. Vieno prekybos tinklo duomenimis, jei per įprastas dvi savaites parduodama 500 ar 600 tūkstančių kiaušinių dėžučių, tai prieš Velykas skaičiai padvigubėja, nuperkama milijonas dėžučių.

Vieni kiaušinių įsigyja tik simboliškai, ketina juos puošti, kiti šventės metu valgo ir dažytus, ir nedažytus, ir kitaip paruoštus kiaušinius. Kiekvienas renkasi pagal savo skonį.

REKLAMA
REKLAMA

Anot mitybos specialistų, kiaušinis vienas vertingiausių maisto produktų. Juose gausu lengvai pasisavinamų baltymų, vitaminų ir kitų naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių.

REKLAMA

Gerti žalių kiaušinių nepatariama

Suvalgęs vieną kiaušinį suaugęs žmogus gauna apie 30-40 procentų rekomenduojamos paros normos vitamino Bė12 ir apie 15-20 procentų fosforo, cinko ir seleno. Tačiau specialistai perspėja, kad juos teisingai vartoti taip pat reikia mokėti. Mat kiaušinio turinį žmogaus organizmas įsisavina geriau jei jis yra termiškai apdorotas. Todėl gerti žalių kiaušinių nepatariama.

Labai svarbu tinkamai kiaušinį nuplauti ir virti pakankamai ilgai. Jei valgysite nešvarius ar žalius kiaušinius rizikuojate susirgti salmonelioze, kurią sukeliančios bakterijos dažniausiai gyvena ant lukšto. Dėl šios priežasties vaikams patariama duoti tik kietai išvirtus kiaušinius.

REKLAMA
REKLAMA

Dietologai taip pat nerekomenduoja valgyti sintetiniais dažais padabintų kiaušinių. Nors apsinuodyti jais sunku, nereikalingi dažai organizme gali sukelti pilvo skausmus ar skrandžio uždegimą.

Jei Velykoms išvirėte per daug kiaušinių, medikai siūlo jų ilgai šaldytuve nelaikyti. Esą geriausia juos suvalgyti per tris dienas.

Išsamiau - reportaže:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų