REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Žemės laukia smūgis iš kosmoso: pavojaus zonoje – ir Europa (nuotr. SCANPIX)

Degančios Kinijos kosminės laboratorijos „Tiangong-1“ nuolaužos susidurs su Žeme, pranešė šalies valdžia ir tarptautinės agentūros. Tačiau kada gigantiška kosmoso laboratorija trenksis į Žemę ir kurioje vietoje tai įvyks, tiksliai dar nėra aišku, rašo express.co.uk.

13

Degančios Kinijos kosminės laboratorijos „Tiangong-1“ nuolaužos susidurs su Žeme, pranešė šalies valdžia ir tarptautinės agentūros. Tačiau kada gigantiška kosmoso laboratorija trenksis į Žemę ir kurioje vietoje tai įvyks, tiksliai dar nėra aišku, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiulė kosmoso laboratorija įspūdingai degs atmosferoje per artimiausią mėnesį. Kalbama, kad to priežastis – kinų prarasta „Tiangong-1“ kontrolė.

REKLAMA

Pasak JAV karinių oro pajėgų mokslinių ir techninių tyrimų centro „Aerospace Corporation“, atmosferoje laboratorija turėtų pasirodyti maždaug pirmąją balandžio mėnesio savaitę. Europos kosmoso agentūra mano, kad laboratorija Žemėje suduš tarp kovo 24 ir balandžio 19 dienos.

„Tiangong-1“ dar žinomos kaip „Dangaus rūmai“ veikimas buvo sustabdytas 2013 metais, vėliau apie ją mažai kalbėta ir vengta klausimų apie jos kontrolės praradimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kinų inžinierius dar 2018 metų sausį paskelbė, kad žmonijai bijoti nereikėtų, nes nevaldoma kosmoso laboratorija jokiu atveju pavojaus Žemei nekelia.

„Mes nuolat stebėjome „Tiangong-1“ ir nusprendėme leisti jai nukristi per pirmąją šių metų pusę. Ji degs atmosferoje, o likusios nuolaužos nukris į tam tikrą plotą vandenyje – taip nebus padaryta jokios žalos Žemės paviršiui“, - aiškino Kinijos Kosmoso tyrimų ir technologijų korporacijos atstovas Zhu'as Congpengas.

Kylantis nerimas

8,5 tonos sverianti laboratorija vis tik kelia nerimą – kinų informacija apie likusių nuolaužų kritimo vietą yra dar labai neaiški. Pavojaus zonoje, dabartiniais duomenimis, atsiduria Portugalija, Ispanija, Italija, Turkija, Kinija, Šiaurės Korėja, Tasmanija ir Naujosios Zelandijos šiaurinė dalis. Neramina ir tai, kad iš pradžių Kinija teigė, kad stotis pralėks virš Žemės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garsus Harvardo Universiteto astrofizikas Jonathanas McDoerllas jau 2016 metais tvirtino, kad Kinija prarado satelito kontrolę.

„Maždaug 100 kilogramų sveriantys gabalai gali smogti labai stipriai. Ir taip, tikrai yra tikimybė, kad jie padarys didelę žalą – tai gali būti kieno nors automobilis ar namai. Tiesa, mažai tikėtina, kad žala bus padaryti dideliame plote“, - aiškina astrofizikas.

Ekspertas tvirtina, kad nėra jokio žinomo būdo, leidžiančio sukontroliuoti tokio dydžio ir masės objektus, krentančius iš dangaus.

Kalifornijoje įkurtas mokslinių ir techninių tyrimų centras „Aerospace Corporation“ sutinka, kad pasiekusi atmosferą „Tiangong-1“ laboratorija negali būti kontroliuojama, tačiau organizacija griežtai neigia galimybę, kad jos nuolaužos gali sužeisti žmones ar padaryti žalos pastatams.

REKLAMA

„Netgi galvojant, jog nuolaužos kristų labai apgyvendintose teritorijose, tikimybė, jog nuolaužos į ką nors pataikys, yra milijoną kartą mažesnė nei laimėti loterijoje. Per kosminių skrydžių istoriją nėra žinoma atvejų, kuomet nuolaužos būtų sužaloję asmenį. Yra užregistruotas tik vienas atvejis, kai kosminės nuolaužos pataikė į moterį, tačiau laimei ji nebuvo sužeista“, - tvirtina organizacija.

„Aerospace Corporation“ taip pat paskelbė, kad laboratorijoje gali būti pavojingo raketinio kuro, žinomo kaip hidrazinas – jis klasifikuojamas kaip kancerogeninis junginys, galintis sukelti traukulius, komą, plaučių edemą ir niežulį.

„Tiangong-1“ yra pirmoji Kinijos kosminė stotis paleista 2011 metais – ja turėjo remtis ir kitos ateities misijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų