REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
59
Šilutės apylinkės (nuotr. Sergėjaus Gvildžio)

Ledas ant vandens telkinių darosi pavojingas, įspėja ugniagesiai gelbėtojai ir ragina ant jo nelipti.

59

Ledas ant vandens telkinių darosi pavojingas, įspėja ugniagesiai gelbėtojai ir ragina ant jo nelipti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavasario atodrėkio metu ledas darosi ypač netvirtas, korėja. Tad kol nuo vandens telkinių jis dar nenutirpo, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą prašo gyventojų, ypač žvejų, ant jo nelipti ir įspėti to nedaryti aplinkinių“, – rašoma penktadienį išplatintame departamento pranešime.

REKLAMA

Šiemet ugniagesiai gelbėtojai jau atliko 113 gelbėjimo darbų vandenyje, iš jų 28 vyko ant ledo. Ištraukta 13 skenduolių, išgelbėta 10 žmonių.

Ugniagesiai atkreipia dėmesį, kad žvejai ir kiti gyventojai nepaiso pavojaus, kylančio ant ledo orui šylant.

Šią savaitę Trakų rajono priešgaisrinės gelbėjimo įstaigos Onuškio ugniagesiai Grendavės kaime, Vilkokšnio ežere, gelbėjo už 400 metrų nuo kranto įlūžusį vyrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmogus, pasirodo, per ežerą trumpino kelią namo ir įlūžo, – sakė Trakų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Kęstutis Kirsnauskas. – Nors vandens toje vietoje tebuvo iki juosmens, vyras pats nebegalėjo išlipti. Ugniagesiai jį ištraukė su gelbėjimo virve ir ratu.“

Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip septyni centimetrai: tik toks ledas jau gali išlaikyti žmogų. Tačiau kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 centimetrų. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliai, yra šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įlūžus reikėtų bandyti užlipti ant ledo į tą pusę, iš kurios atėjote. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas, pasistengti kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis, reikia šliaužti kuo toliau nuo eketės į kranto pusę.

Gelbėjant skęstantįjį reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje. Artintis prie eketės reikia labai atsargiai, šliaužiant, plačiai ištiesus rankas. Ledas išlaiko žmogų tik už 3–4 metrų nuo eketės krašto, todėl skęstančiajam reikia ištiesti slidę, slidžių lazdą, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus, drabužius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų