REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Stiklinės testas

Žaibinė meningokokinė infekcija prieš kelias paras nusinešė net dviejų metukų neturinčio mažylio gyvybę. Nors nuo žaibinės formos niekas negali apsaugoti, tačiau bet kokiu atveju būtina stebėti vaikus ir žiūrėti, kaip jie jaučiasi.

10

Žaibinė meningokokinė infekcija prieš kelias paras nusinešė net dviejų metukų neturinčio mažylio gyvybę. Nors nuo žaibinės formos niekas negali apsaugoti, tačiau bet kokiu atveju būtina stebėti vaikus ir žiūrėti, kaip jie jaučiasi.

REKLAMA

Jeigu tėvai pastebi, kad ant jų vaikų kūno atsirado bėrimai, o juos lydi karščiavimas, aukšta temperatūra ir prasta savijauta net sudavus vaistų nuo skausmo ir karščiavimo, būtina atlikti ypatingą testą kuris užtruks vos akimirką, rašoma meningitisnow.org

Ar vaikui – žaibinė pavojingos ligos forma, sužinosite akimirksniu. Jums tereikia paimti stiklo gabalėlį arba skaidrią stiklinę ir ją tvirtai prispausti prie išbertos odos. Jeigu stipriai prispaudus stiklo gabalėlį prie odos, bėrimas nesumažėja ir jis akivaizdžiai matosi, galite įtarti meningokoką.

Būtent ši liga turi žaibinę formą, todėl ja sergančiam vaikui savijauta blogėja net ne valandomis, o minutėmis. Atsiradę tamsūs hemoraginiai bėrimai, mėlynos ar net juodos dėmės ant kūno gali reikšti, kad vaikui – žaibinė šios infekcijos forma.

REKLAMA
REKLAMA

Habilituotas medicinos mokslų daktaras Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos vedėjas, profesorius Vytautas Usonis tv3.lt yra sakęs, kad kiekvienos ligos atveju labai svarbu stebėti savo vaikus.

REKLAMA

Atkreipti dėmesį į karščiavimą

Pasiteiravus, kaip suprasti, kad vaiką užklupo būtent ši liga, o ne įprastas peršalimas, profesorius išsamiai paaiškino.

„Jeigu vaikas negaluoja, karščiuoja, o jūs davėte karštį mažinančių vaistų, tačiau būklė nesikeičia, situacija negerėja, reikia sunerimti.

Tai vienas iš signalų, kad būtina kreiptis į medikus, nes kiekviena minutė tampa svarbi. Nepamirškite, kad ant kūno atsiradę bėrimai yra ženklas, kad liga jau pažengusi.

Tai reiškia, kad kraujagyslių pralaidumas sutrikęs, o krešumo sistema – sugriuvusi, kraujas nebekreša.

REKLAMA
REKLAMA

Jei taškeliai susidaro ant kūno, tai reiškia, kad jų gali būti ir gyvybiškai svarbiuose organuose – antinkščiuose, smegenyse, vidaus organuose.

Pirmos šešios valandos yra svarbiausios, nes būtent jos nulemia tolimesnę ligos eigą.

Išskyrė tris ligonių grupes

Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, pasak gydytojo, ši liga smogia vaikams iki ketverių metų. Daugiau nei pusė mirčių tenka būtent tokio amžiaus vaikams.

„Tai galima aiškinti tuo, kad nors imuninė sistema bręsta, vis dėlto ji nėra visiškai atspari kitiems virusams.

Dar viena banga – šauktiniai. Pasikeitus gyvenimo sąlygoms į sąlyginai prastesnes, tikėtina, kad susidarys tinkama terpė meningokokui.

Dar viena amžiaus grupė – senjorai nuo 65-erių metų, kurių imuninė sistema jau pavargusi, todėl nebegali kovoti su virusais“, - pasakoja profesorius V.Usonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų