REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbdaviai dar prieš įsigaliojant naujajam „Sodros“ įmokų grindų įstatymui kalbėjo, kad neišvengiamai teks atleidinėti darbuotojus. Mat nors žmogus dirba ir ne pilnu etatu ir neuždirba minimalios algos, už jį mokesčius reikia mokėti nuo 400 eurų ribos. Tuomet „Sodra“ ramino, kad atleidimų nebus, tačiau dabartiniais duomenimis, atleidimų visgi padaugėjo.

Darbdaviai dar prieš įsigaliojant naujajam „Sodros“ įmokų grindų įstatymui kalbėjo, kad neišvengiamai teks atleidinėti darbuotojus. Mat nors žmogus dirba ir ne pilnu etatu ir neuždirba minimalios algos, už jį mokesčius reikia mokėti nuo 400 eurų ribos. Tuomet „Sodra“ ramino, kad atleidimų nebus, tačiau dabartiniais duomenimis, atleidimų visgi padaugėjo.

REKLAMA

Nuo metų pradžios įsigaliojo socialinio draudimo „grindų“ įmokos reikalavimas – kai darbdaviai yra įpareigoti už darbuotojus mokėti įmokas, ne mažesnes negu nuo minimalios mėnesio algos (MMA), net jeigu mokamas mažesnis atlyginimas. Iš viso surinkta papildomų įmokų u- 45 tūkst. asmenų. Naujienų portalas tv3.lt primena, kad ne vienas darbdavys kalbėjo, jog padidinta MMA ir įvestos „grindys“ privers regionuose užsidarinėti mažesnes įmones.

Dabar „Sodra“ skelbia, kad vienas mėnuo – dar ne pavasaris, todėl ilgalaikes išvadas daryti anksti. Tačiau sausio mėnesio skaičiai rodo, kad minimalių socialinio draudimo įmokų, vadinamųjų „grindų“, įvedimas duoda tiek teigiamą, tiek neigiamą efektą. 

REKLAMA
REKLAMA

Už 38 tūkstančius visą mėnesį dirbusių šalies gyventojų darbdaviai sumokėjo papildomas socialinio draudimo įmokas, kad jie galėtų įgyti pilną stažą. Dar 37 tūkstančiai darbuotojų, kurie gruodį gavo atlyginimą, nesiekiantį minimalios mėnesinės algos (MMA), sausį uždirbo didesnes – MMA perkopusias – pajamas, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos.

REKLAMA

„Žmonių, kurie neuždirba minimalios mėnesio algos ir neužsitikrina visų socialinių garantijų, skaičius sumažėjo, o toks ir yra „grindų“ tikslas“, – apie teigiamą efektą kalba „Sodros” vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

„Sodros“ duomenimis, sausį gavusiųjų mažesnę nei minimalią algą buvo 131 tūkstantis. Iš jų minimalių socialinio draudimo įmokų reikalavimas buvo taikomas 73 tūkst. darbuotojų.

Darbdaviai iš viso primokėjo įmokų už 39 tūkstančius visą mėnesį dirbusių darbuotojų ir už 6 tūkst. ne visą mėnesį dirbusių žmonių. Tarp tų, už kuriuos sumokėtos priemokos, – 800 dirbančių užsieniečių. Vidutinė socialinio draudimo priemoka už vieną žmogų – šiek tiek daugiau nei 50 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

To užtenka, kad žmogus turėtų tiek stažo, kiek mėnesių dirbo, o tai labai svarbu galvojant apie pensiją. Pernai 25 proc. asmenų, kuriems skirtos senatvės pensijos, neturėjo būtinojo stažo, o vidutinė jiems skirta pensija – 162 eurai. Tai perpus mažiau nei vidutinė pensija sukaupus būtinąjį stažą.

Nurodomas ir netiesioginis poveikis. Žmogus, kuris gruodį uždirbo mažiau nei MMA, sausį jau uždirbo MMA. Tai tokių žmonių, kuriems gruodį padidėjo pajamos – 46 tūkst.

„Žmonėms gal pajamos ir be „grindų“ būtų padidėjusios, tai negalima sakyti, kad tai paskatino“, – prideda J. Varanauskienė.

Atleidimų buvo daugiau

Sausį atleistų žmonių, kurie iki tol uždirbo itin mažą algą buvo maždaug 1,8 tūkst. daugiau negu prieš metus. Ir to padidėjimo priežastis galėtų būti naujasis reikalavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienas iš metodų, kaip nustatėme, jei žmogus buvo atleistas ir įsiregistravo bedarbiu, neturi pajamų. Manome, kad yra pusantro tūkstančio žmonių gruodį ir šiek tiek daugiau nei pusantro tūkstančio žmonių sausį“, – paaiškina J. Varanauskienė.

Sausio mėnesį suskaičiuota, kiek iš tų žmonių vėl buvo priimta į darbą, tai dar nepasiektas toks pats skaičius, kaip atleistų. „Seksime ir toliau procesą, kokią įtaką turi šis pakeitimas“, – pridėjo J. Varanauskienė

Tad iš viso, apie 3 tūkst. žmonių per du mėnesius galėjo prarasti darbą vien dėl šio pakeitimo. Daugiausia atleistųjų buvo ten, kur apskritai daugiausia žmonių dirba: mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje, transporto veiklos. Taip pat itin nukraujavo valymo įmonės. Būtent čia „Sodra“ stebėjo ženklų atleidimų skaičių.

REKLAMA

Tačiau tuo pačiu pabrėžiama, kad reikėtų įvertinti, kad daugiau nei 40 proc. šių darbuotojų alga nesiekė ir 100 eurų. O tūkstančiai jų gavo 10, 20, 40 eurų siekiančią algą per mėnesį.

„Nenoriu pasakyti, kad ten sėdi žmonės, kurie slepia pajamas, bet dalis tikrai yra tokių“, – sako J. Varanauskienė.

Pasak Julitos Varanauskienės, trumpalaikėje perspektyvoje galima numatyti ir daugiau galimų šio sprendimo pasekmių – ir teigiamų, ir neigiamų:

„Galimos teigiamos pasekmės – tai, kad sumažėja nesąžiningos konkurencijos galimybės, kai apsukrūs darbdaviai ne visada teisėtais būdais išvengia ar sumažina socialinio draudimo įmokas ir taip sutaupo savo darbuotojų socialinių garantijų sąskaita; taip pat tai, kad padidėja bendras pajamų lygis.

REKLAMA

Galimos neigiamos pasekmės – tai, kad dėl padidėjusių darbo sąnaudų darbdaviai gali atleisti mažai uždirbančius darbuotojus ar kaitalioti darbo sąlygas, darbuotojų veiklos formas, kad išvengtų prievolių“, – teigia J. Varanauskienė.

Ne kartą buvo kalbėta ir apie tai, kad žmonės pradės darbintis per kelis darbdavius, galbūt net fiktyviai, kad jam būtų taikoma lengvata ir darbdaviams nereikėtų mokėti mokesčių nuo MMA.

„Atsiranda tokių žmonių, kurie gruodį turėjo vieną darbdavį, o sausį jau du. Tačiau reikia žiūrėti, kokias pajamas gauna ir pan. Stebėsime toliau situaciją, o savo įžvalgas teiksime toms institucijoms, kurios tolimesnius sprendimus priims“, – nurodo ji

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikisi, kad gerus pokyčius pajaus į pensiją išeinantys

Anot jos, minimalios socialinio draudimo įmokos įvedimas – strateginis sprendimas, kurio pagrindinis tikslas – padėti mažas pajamas gaunantiems žmonėms įgyti teises į pensiją. Tikrieji šio sprendimo rezultatai turėtų pasireikšti po kelerių metų – į pensiją išeinančių žmonių, nesukaupusių būtinojo stažo, dalis turėtų pradėti mažėti.

„Suprantame, kad tai jautrus sprendimas ir situaciją nuolat stebime, analizuojame tendencijas. Neabejoju, kad prie šios temos šiemet dar sugrįšime vertindami uždirbančiųjų pajamas ir situaciją darbo rinkoje. Vieno mėnesio nepakanka įžvelgti tvarias tendencijas, tačiau ir preliminarūs vasario duomenys rodo, kad bendras atleidimų skaičius šiemet toks pat kaip ir pernai, o socialinio draudimo įmokų primokėta netgi šiek tiek daugiau nei sausį – darbdaviai prie naujų reikalavimų prisitaikė“, – sako J. Varanauskienė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų