REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Plenarinis Seimo posėdis (nuotr. Eimanto Genio)

Artūro Skardžiaus laukia neramios dienos: pakvipo apkalta

Atnaujinta Seimo galutiniu sprendimu

Seimas tirs, ar apkalta Artūrui Skardžiui būtų pagrįsta ir pateiks išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą. Tai Seimo nariai nusprendė balsuodami išskirtinai vieningai. Nors A. Skardžius posėdyje bandė apsiginti pats, niekas neskatino balsuoti prieš iniciatyvą.

43

Seimas tirs, ar apkalta Artūrui Skardžiui būtų pagrįsta ir pateiks išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą. Tai Seimo nariai nusprendė balsuodami išskirtinai vieningai. Nors A. Skardžius posėdyje bandė apsiginti pats, niekas neskatino balsuoti prieš iniciatyvą.

REKLAMA

A. Skardžiui apkalta inicijuojama dėl galimo priesaikos sulaužymo, Seime proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus. Apkalta inicijuojama po to, kai opozicija liko nepatenkinta Seimo Antikorupcijos komisijos padaryto tyrimo dėl A. Skardžiaus interesų energetikoje išvadomis.

Seimo galutinis verdiktas – 114 Seimo narių balsavo už, 0 – prieš, 2 susilaikė. Dėl galutinio sprendimo Seimas balsuos dar du kartus.

Komisiją sudarys 12 narių: Agnė Širinskienė, Aušra Norkienė, Jonas Jarutis, Mindaugas Puidokas, Viktoras Rinkevičius, Eugenijus Gentvilas, Arvydas Anušauskas, Stasys Šedbaras, Andrius Kubilius, Česlavas Olševskis, Rimantė Šalaševičiūtė ir Rimas Andrikis. Komisijos pirmininkė – Agnė Širinskienė, pavaduotojas – Stasys Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą komisija vykdys iki birželio 1 dienos.

Diskreditavo Seimo nario vardą

Komisijos apkaltai iniciatorius liberalas Vitalijus Gailius akcentavo, kad A. Skardžiaus veiksmus būtina vertinti ne periodiškai, o sistemiškai – laiko ir tęstinumo požiūriu.

REKLAMA

„Tai negali būti priskirta atsitiktinio, vienkartinio pobūdžio domėjimuisi energetikos sektoriumi. Seimo nario A. Skardžiaus veiksmai patvirtina jo tiesioginį, tęstinį ir asmeninį suinteresuotumą atsinaujinančios elektros energijos gamybos reguliavimu“, - Seimo posėdyje kalbėjo V. Gailius.

Anot V. Gailiaus, A. Skardžiaus veikla, susijusi su energetika, diskreditavo jo, kaip Seimo nario vardą, Seimo autoritetą ir reputaciją.

„Visuomenei galėjo kilti abejonės, kad A. Skardžiaus parlamentinei veiklai galėjo ir gali turėti įtakos Baltarusijos įmonės akcininkai, kreditoriai valstybei strategiškai svarbiame energetikos sektoriuje. Šiaip sau „Gazprom“ tokių projektų nefinansuotų“, - sakė V. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA

Viską laiko melu

Tuo tarpu A. Skardžius pats kreipėsi į Seimo narius, besipiktindamas, kad V. Gailius skatina imtis dar vieno tyrimo dėl jo veiklos.

„Ryte išplatinau pranešimą Seimo nariams, kviesdamas sudaryti tyrimo komisiją – jau trečiąją – tuo pačiu klausimu, kadangi ankstesnių rezultatai, dėl kurių stengiasi gerbiamas V. Gailius, neįtiko užsakovui, manau, kad tai vienintelis būdas demaskuoti Seimo prokurorą ir teisėją viename asmenyje. Tai yra – Gailiaus melą, skleidžiamą čia ir dabar“, - posėdyje sakė A. Skardžius.

Maža to, kalbėdamas Seimo nariams, A. Skardžius V. Gailių apkaltino reketu ir tikino tam turintis begalę įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Rimantas Sinkevičius gynė A. Skardžių, tikindamas, kad jis savo darbo metu neva ėmėsi iniciatyvos tobulinant atsinaujinančios energetikos teisinę bazę. V. Gailius pripažino, kad A. Skardžius teisėkūroje buvo aktyvus ir palinkėjo A. Skardžiui geros dienos.

Lygino su M. Basčiu

Kalbėdama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu, Seimo narė Rasa Juknevičienė A. Skardžių lygino su praėjusią savaitę ir Seimo pasitraukusiu Mindaugu Basčiu, kaltintu ryšiais su Rusijos agentais.

„Praėjusią savaitę priesaiką sulaužiusiam M. Basčiui buvo leista išeiti pačiam. Šiandien – antra to paties filmo serija – A. Skardžius. Man skirtumas toks, kad su Basčiu dirbo „Rosatom“, o A. Skardžius – „Gazprom“ klientas. Skirtumas dar ir tas, kad Skardžiaus atveju už ilgametį darbą matosi akivaizdus atlygis“, - posėdyje sakė R. Juknevičienė.

REKLAMA

Palaikydama komisijos sudarymą, R. Juknevičienė klausė, kuo skiriais atlygis E. Masiuliui, kuris išaiškėjus skandalui dėl galimai paimto kyšio paliko Seimą be apkaltos, ir atlygis A. Skardžiui – anot jo, tai tik įpakavimas.

Sudarys specialią komisiją

Projekto iniciatoriai teigia, kad Seimo narys A. Skardžius galbūt šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, „kai vykdydamas savo pareigas 2009-2017 metais veikė su juo susijusios įmonės „Baltic energy group“ naudai ir pritarė apsimestinio sandorio sudarymui su bendrove „Naujoji energija“ galbūt siekiant nuslėpti tikrąją jo asmeninių (šeiminių) pajamų kilmę ir sąsajas su vėjo energetika“.

REKLAMA

Surinkus reikiamus parašus, Seimas turi sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs apkaltos proceso pagrįstumą ir pateiks išvadą, ar yra pagrindas pradėti patį procesą. Seimui nubalsavus, kad toks pagrindas yra, kreipiamasi į Konstitucinį Teismą (KT), ar Seimo narys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją. KT konstatavus, kad tokie pažeidimai buvo padaryti, visas parlamentas balsuoja dėl mandato panaikinimo.

Pasak Antikorupcijos komisijos, A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle, o Specialiųjų tyrimų tarnyba komisijai yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų.

Iniciatyvą imtis apkaltos pasirašė 37 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų bei valdančiųjų valstiečių atstovas Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų