REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šią savaitę gali paaiškėti, ką sumanė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) administracija ir kokius muitus įves pirmiausia savo prekybos partnerei Kinijai. Prasideda įdomus žaidimas, kur abi šalys užima gan skirtingas ir kontraversiškas pozicijas.

Jau šią savaitę gali paaiškėti, ką sumanė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) administracija ir kokius muitus įves pirmiausia savo prekybos partnerei Kinijai. Prasideda įdomus žaidimas, kur abi šalys užima gan skirtingas ir kontraversiškas pozicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisves deklaruojanti JAV sieks pažaboti importą ir net perteklinį JAV bendrovių gamybą Kinijoje įvedant muitus prekėms, o, tuo pat, metu komunistinė Kinija deklaruoja, kad artimiausiais metais dar labiau atvers savo gamybos rinką pasauliui ir sieks didžiausio prieinamumo.

REKLAMA

Laisvas pasaulis stengiasi užsidaryti, o vienos partijos su iki gyvos galvos paskirtu vadovu šalis atsiveria vis labiau ir gali būti, kad net nedalyvaus muitų karuose. Ši paradoksali situacija neša kelis esminius pokyčius, kurie galiausiai gali paliesti ir Lietuvos verslą, dirbančiuosius ir finansų sektorių.

Kinijai smogs labiausiai

Kalbama, kad jau šią savaitę JAV gali paskelbti muitus Kinijai ne tik metalams, bet ir elektronikos bei kitoms Kinijoje gaminamoms prekėms. Paketas gali siekti iki 60 mlrd. JAV dolerių kasmet. Jei gandai pasitvirtintų, tai būtų reikšmingas, nes JAV ir Kinijos prekybos disbalansas 2017 metais pasiekė rekordinius 375 mlrd. dolerių, kai visas JAV prekybos deficitas su visu pasauliu sudarė 566 mlrd. dolerių praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Šie skaičiai paviršutiniškai nurodytų, kad įvedus muitus bendrovės mažiau gamins Kinijoje ir perkels savo verslus į JAV ar kitas neapmokestintas naujais muitais šalis kaip Meksika ar Kanada. Taip pat JAV tikis, kad tokiu būdu bus apsaugota ir intelektuali nuosavybė, kuri Kinijoje dažnai nutekėdavo, nes kinai ne tik pigiai ir puikiai gamino produktus skirtingo sudėtingumo bet ir tuo pat metu patyliukais kopijavo jų technologijas. Bet šie muitai neša daug daugiau pasekmių, kurias mes taip pat galime pajusti.

Visų pirma muitų įvedimas reikštų reikšmingą produkcijos, gaminamos Kinijoje, pabrangimą. Gamyba greitai nepersiorientuos ir tai didžiausi pasaulio vartotojai, amerikiečiai, pradės už prekes mokėti daugiau – tai skatins infliacijos augimą. Infliacijos augimas skatins JAV centrinį banką elgtis griežčiau tvardant šiuo metu itin optimistiškus vartotojus, o tai ves link didesnių bazinių palūkanų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali kilti palūkanos

Prognozuojama, kad, šiais metais, JAV palūkanas gali padidinti nuo 1,5 proc. iki 2,5 proc. ir šios prognozės buvo daromos dar prieš paskelbiant muitų kovų pradžią. Palūkanų augimas iš esmės guls ant paskolas turinčių žmonių ir įmonių pečių. Pastebėtina, kad JAV palūkanos veikia ne tik amerikiečius, bet ir didžiulę dalį Pasaulio gyventojų, nes doleris yra pasaulinė valiuta. Tokia situacija yra pavojinga, nes gali būti aušinami verslo apsisukimai visame pasaulyje ir tuo pat metu vartotojų galimybės toliau vartoti taip pat sumažėtų, nes daugiau pinigų būtų nukreipiama paskolų aptarnavimui.

Šiame kontekste, Lietuva gali nukentėti per mažėjančius užsakymus ir per tai, kad palūkanų augimas globaliai, galiausiai išjudins ir euro palūkanų lygį. Taip pat reikia nepamiršti, kad JAV prezidentas yra užsimojęs ir Europos sąjungą apmokestinti muitais, o tai taip pat keistų ekonominę aplinką ir tikrai ne gerąja prasme. Teigiama pusė galėtų būti ta, kad JAV apmokestinti rinkos žaidėjai tarpusavyje suartėtų ir tai suaktyvintų likusio Pasaulio prekybą bei aktyvumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų