REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų dailės mokytoja sekmadienį pelnė 1 mln. dolerių (0,8 mln. eurų) premiją už švietėjišką darbą su Londono vaikais, padedantį jaustis gerai ir saugiai nusikalstamumu garsėjančiame miesto rajone.

Britų dailės mokytoja sekmadienį pelnė 1 mln. dolerių (0,8 mln. eurų) premiją už švietėjišką darbą su Londono vaikais, padedantį jaustis gerai ir saugiai nusikalstamumu garsėjančiame miesto rajone.

REKLAMA

Varžybose dėl Pasaulinės mokytojo premijos (Global Teacher Prize), kuria kasmet pagerbiamas kuris nors išskirtinis, savo profesijai nusipelnęs mokytojas, 39 metų Andria Zafirakou (Andrija Zafiraku) įveikė maždaug 30 tūkst. kolegų iš viso pasaulio.

Ši Alpertono bendruomenės mokyklos mokytoja buvo pagerbta už savo darbą Londono Brento rajone, kur žmogžudysčių skaičius yra vienas didžiausių Britanijoje.

Šis rajonas etniškai yra itin įvairus. A. Zafirakou mokiniai yra iš neturtingiausio Britanijoje sluoksnio ir ne visų mokinių tėvai kalba angliškai.

REKLAMA
REKLAMA

A. Zafirakou buvo pagerbta už užklasinį darbą, apimantį bendravimą su tėvais, važinėjimą su moksleiviais autobusu ir stovėjimą ryte su policininkais prie mokyklos vartų, pasitinkant ir pasveikinant ateinančius vaikus.

REKLAMA

„Visada malonu kartais pasakyti jiems „labas“ jų kalba, o tada jie automatiškai ima šypsotis ir taip užmezgamas ryšys su vaiku“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė ji.

A. Zafirakou yra pirmoji britų mokytoja, pelniusi šį apdovanojimą. Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pasveikino ją vaizdo įrašu, parodytu per premijos įteikimo ceremoniją.

„Kad būtum puikus mokytojas, reikia atsparumo, išradingumo ir kilnios širdies, – sakė ministrė pirmininkė. – Šiomis savybėmis jūs kasdien dalijatės su savo mokiniais. Tad ačiū jums už viską, ką padarėte ir darote toliau.“

REKLAMA
REKLAMA

Priblokšta vidurinės mokytoja savo kalbą pradėjo šūksniu „Oho!“

Ji padėkojo ceremonijoje dalyvavusiems tėvams ir juokdamasi pasakė: „Graikų šeima atvyko.“

Londone gimusi A. Zafirakou taip pat gyrė „nuostabią įvairovę“ jos mokykloje ir sakė, kad moksleiviai noriai siekia mokslo, nors gyvena ankštuose namuose, kur sunku rasti ramią vietą mokytis ir kur daugeliui po pamokų tenka rūpintis savo broliukais ir sesutėmis.

„Daugeliui mano mokinių anglų kalba namuose nėra pagrindinė. Deja, šioje bendruomenėje daug mūsų mokinių taip pat gyvena sunkiomis sąlygomis“, – nuo scenos kalbėjo A. Zafirakou.

„Nuostabu, kad nepriklausomai nuo problemų namuose, kad ir ko jiems trūktų, kad ir kas juos skaudintų, mūsų mokykla yra jų“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši dailės ir tekstilės mokytoja akcentavo, kad svarbu finansuoti mokyklines meno programas. Pasak jos, menas padeda moksleiviams mąstyti kūrybingai, moko atsparumo ir atkaklumo.

Naujienų agentūrai AP ji sakė, kad su 1 mln. dolerių norėtų pagalvoti apie kūrybiškumo projektą savo bendruomenei.

Pasaulinė mokytojo premija buvo įteikta per ceremoniją Dubajuje, kurią vedė komikas Trevoras Noah (Trevoras Noa) iš JAV televizijos satyrinės programos „The Daily Show“. Tarp kitų dalyvavusių įžymybių buvo Holivudo žvaigždė Charlize Theron (Šarliz Teron) ir indų aktorė Priyanka Chopra (Prijanka Čopra).

Premiją įteikė Dubajaus valdytojas šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas (Mohamedas bin Rašidas Maktumas).

REKLAMA

Pasaulinę mokytojo premiją skiria ne pelno organizacija „Varkey Foundation“, kurios įkūrėjas Sunny Varkey (Sanis Varkis) įsteigė pelno siekiančią kompaniją „GEMS Education“, turinčią daugiau kaip 250 mokyklų visame pasaulyje.

Pernai premiją laimėjo kanadiečių mokytoja Maggie MacDonnell (Magi Makdonel) – už darbą su inuitų moksleiviais atokiame Arkties kaime. Tarp ankstesnių laureatų yra palestinietis ir amerikietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų