REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkiolikai kalinių Lietuva turės išmokėti daugiau nei 100 000 eurų. Tokį verdiktą Lietuvai pateikė Europos žmogaus teisių teismas už kalinių laikymą prastomis sąlygomis.

Penkiolikai kalinių Lietuva turės išmokėti daugiau nei 100 000 eurų. Tokį verdiktą Lietuvai pateikė Europos žmogaus teisių teismas už kalinių laikymą prastomis sąlygomis.

REKLAMA

Tačiau, anot teisininkų, ši suma tik ledkalnio viršūnė.

Šimtai nuteistųjų kasmet kreipiasi tiek į Lietuvos, tiek į tarptautinius teismus, o bendra kompensacijų suma siekia milijonus eurų. Ir politikai aiškina, kad kurį laiką kompensacijas kaliniams mokėti teks.

Ramutė Daktarienė eina lankyti savo vyro Kauno nusikaltėlių vadeivos Henriko, kuris iki gyvos galvos kali Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Daktarienė piktinai, kad jos vyras atlieka bausmę nežmoniškomis sąlygomis, esą kamerose trūksta vietos bei nesilaikoma elementariausių higienos ir privatumo normų.

„Jeigu žmogus turi kiaurą dieną būti uždaroje patalpoje, mažoje, tvankioje, 24 valandas per parą, kur vieną valandą išveda pavaikščioti. Pasimatymų neduoda normaliai, kaip turi būti, maistas ten bet koks. Į dušą veda į dvi savaites vieną kartą“, - sakė R. Daktarienė.

REKLAMA
REKLAMA

Daktarienė aiškina, kad kaliniais niekas čia Lukiškėse nesirūpina.

Apie nežmoniškas gyvenimo sąlygas kalba ne tik Ramutė Daktarienė. Nuteistųjų teises ginanti asociacija „Kalinys“ dalinasi vaizdeliais, kuriuose įamžintos akimirkos iš Lietuvos įkalinimo įstaigų. Nuo lubų į akis byra tinkas, sienos trupa, tualetas kameroje.

REKLAMA

Lietuvos kaliniai nuolat skundžiasi gyvenimo sąlygomis ir dažniausiai jiems yra priteisiamos kompensacijos. Pernai dėl vietos trūkumo, privatumo nebuvimo ar kitų pažeidimų Lietuvos biudžetas patuštėjo daugiau nei 800 000, o užpernai daugiau nei milijonu eurų.

Kompensacijas priteisia ne tik nacionaliniai, bet ir tarptautiniai teismai. Strasbūro Europos žmogaus teisių teismas patvirtino taikos sutartis, pagal kurias Lietuva kaliniams užpernai išmokėjo 31-ą tūkstantį, o pernai – 140 tūkstančių eurų. Skundus kasmet teisininkai skaičiuoja šimtais. Šių metų kovą Strasbūro tesimas 15-likai kalinių įpareigojo sumokėti dar 100 tūkstančių eurų. Vienos kompensacijos dydis svyruoja nuo 1-o iki beveik 18-os tūkstančių eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų