REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Maras (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvoje šiemet toliau plinta afrikinis kiaulių maras, tačiau Maisto ir veterinarijos tarnyba tikisi, jog pavyks išvengti didelio ligos protrūkio didesniuose ūkiuose.

9

Lietuvoje šiemet toliau plinta afrikinis kiaulių maras, tačiau Maisto ir veterinarijos tarnyba tikisi, jog pavyks išvengti didelio ligos protrūkio didesniuose ūkiuose.

REKLAMA

„Atvejų turime daugiau, vietų, kur nustatytas afrikinis kiaulių maras šernams, yra daugiau. Yra padidėjimas. Virusas slenka“, – BNS sakė Tarnybos vadovas Darius Remeika

Jo teigimu, afrikinis kiaulių maras – regioninė problema, be Lietuvos, ji paplitusi Rusijoje, Estijoje, Latvijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ir Rumunijoje.

Tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis BNS teigė, jog maras šiemet pasistūmėjo.

„Teritorija labai greitai plečiasi. Matome tendenciją gan greito postūmio į vakarų Lietuvą. Maras gan sparčiai apima šernų populiacijas, nes jis pateko į rajonus, kur šernų populiacija buvo palyginus didžiulė“, – kalbėjo M. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiemet praplėsta buferinė zona – ji apima teritorijas, kur daugiau smulkių ūkių. Joje biologinės saugos nesilaikantys kiaulių augintojai privalės patobulinti ūkių saugą arba išskersti kiaules.

REKLAMA

„Šiais metais mes prijungėme daugiau rajonų. Pernai metais virusas veikė daugiau lokaliai – vidurio Lietuvoje. Šiais metais galbūt ta zona atrodo žemėlapyje didesnė, bet šiemet buferinę zoną paskelbėme, kur smulkiųjų kiaulių augintojų yra didelis skaičius“, – sakė M. Masiulis.

Pasak jo, šiemet didelis dėmesys toliau bus skiriamas medžiotojų bei smulkiųjų ir stambiųjų ūkininkų švietimui apie privalomus saugos standartus. Be to, medžiotojai bei ūkininkai bus tikrinami, ar laikosi visų reikalavimų, bus tikrinama kiaulienos prekyba turgavietėse.

REKLAMA
REKLAMA

Veterinarai toliau ketina tęsti šernų populiacijos stebėseną, tačiau, anot M. Masiulio, neketinama drastiškai mažinti šernų skaičiaus Lietuvoje, nes tokios priemonės nepasiteisina.

Tarnybos vadovas D. Remeika tikisi, kad šiemet pavyks išvengti didelio protrūkio komerciniuose ūkiuose, kaip tai nutiko pernai ir 2014 metais.

„Tikimės, kad pavyks, bet niekada nežinai. Mūsų pastangos bus sukoncentruotos į kokybišką didelių komercinių ūkių patikrinimą, kad dar kartą parodytume trūkumus. Stengsimės būti kompetetingi ir griežti“, – kalbėjo D. Remeika.

Šiemet veterinarai jau nustatė 1,2 tūkst. nuo afrikinio kiaulių maro nugaišusių šernų. Pernai per visus metus buvo aptikta 2,45 tūkst. šernų, o 2016 metais – 478 šernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet dar nebuvo nustatytas nė vienas maro atvejis kiaulių ūkiuose. Vis dėlto pernai Jonavos rajono „Beržų komplekso“ fermoje buvo nustatytas maro protrūkis – dėl to pernai dėl maro buvo nugaišinta 24,6 tūkst. kiaulių.

Maras yra smogęs ir dar vienai dideliai fermai – 2014 metais Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone dėl ligos sunaikinta 19 tūkst. kiaulių.

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos. 2014 metais liga išplito ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje.

2014 metų vasarą Europos Komisija (EK) Lietuvą suskirstė į rizikos zonas ir taip sugriežtino kiaulienos gamybą ir prekybą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų