REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla

Kauniečiai jau kelis metus kovoja dėl Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos. Tuo esą buvo pasinaudoję ir politikai – prieš rinkimus žadėjo išsaugoti šią unikalią, šimtametę ugdymo įstaigą. Tačiau pažadai nevykdomi. Maža to, Kauno miesto savivaldybės nutarimui mokyklą uždaryti, pritarė ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Ir nors pastarojo sprendimas galutinis ir neskundžiamas, tėvai pasiduoti neketina.

6

Kauniečiai jau kelis metus kovoja dėl Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos. Tuo esą buvo pasinaudoję ir politikai – prieš rinkimus žadėjo išsaugoti šią unikalią, šimtametę ugdymo įstaigą. Tačiau pažadai nevykdomi. Maža to, Kauno miesto savivaldybės nutarimui mokyklą uždaryti, pritarė ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Ir nors pastarojo sprendimas galutinis ir neskundžiamas, tėvai pasiduoti neketina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvų bendruomenės atstovai sako, jog uždaryti šios ugdymo įstaigos negalima dėl kelių svarių priežasčių.

REKLAMA

„Visų pirma tai yra labai gera pradinė mokykla. Tiek savo atmosfera, tiek ir ten dirbančiais pedagogais. Šią mokyklą renkasi labai daug tėvelių ir pakliūti į ją nėra paprasta. Antra, pradinių mokyklų  Kaune beveik nėra, nebent privačios, o už jas susimokėti gali ne kiekvienas.

Be to, mokykla yra labai patogioje vietoje: tėveliai tiek važiuodami į darbą gali vaikus užvežti į šią mokyklą, tiek ir tie, kurie čia Žaliakalnio mikrorajone gyvena,“ - tv3.lt teigė Joris Ragaišis, Mokyklos tėvų tarybos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Uždaroma šimtametė mokykla

Anot tėvų, dar viena svari priežastis, kodėl V. Bacevičiaus mokyklą būtina išsaugoti – jos istorija.

„Tai yra istorinė atmintis. Ši mokykla Kaune – pirmoji, kurioje buvo pradėta dėstyti lietuvių kalba. Pernai ši mokykla atšventė šimtmetį,“ - tvirtino J. Ragaišis.

Viena iš priežasčių kodėl ketinama šimtametę mokyklą uždaryti – netinkamos higienos sąlygos. Kauno visuomenės sveikatos centras atlikęs patikrinimus pateikė išvadą, kurioje užfiksuoti higienos normų pažeidimai.

Nustatyta, kad priešmokyklinio ugdymo klasėje kiekvienam mokiniui tenka mažesnė mokymosi vieta, nei numato teisės aktai. Taip pat konstatuoti kiti mokinių saugos bei sveikatos reikalavimų neatitikimai. Mokykla, talpinanti apie 200 mokinių, nuo pat įsikūrimo veikė sename mediniame pastate, kuriam reikalinga kapitalinė renovacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūkumams bei pažeidimams pašalinti buvo suteiktas 3 mėnesių laikotarpis, tačiau jokių veiksmų nebuvo imtasi. Tad nuspręsta sustabdyti šios mokyklos leidimo-higienos paso galiojimą. Tai reiškia, jog ugdymo įstaiga nebegali tęsti savo veiklos.

Tėvai nuomone, visus trūkumus galima pašalinti ir tai nereikalauja didelių investicijų.

„Situacija tokia, kad tai mokyklai neskiriamos jokios lėšos remontui. Aš neseniai radau vaizdo medžiagą, kurioje matosi, kad šis pastatas net neperdažytas dar nuo sovietmečio. Mes, tėvai, prieš kelis metus buvome padarę savo jėgom vizualinį projektą. Buvome paskaičiavę, kad kapitaliniam mokyklos remontui reikėtų apie 350 tūkstančių eurų. Tačiau tai nėra tokie didžiuliai pinigai, kurių savivaldybė negalėtų skirti,“ - tv3.lt tvirtino Pranas Šarpnickis, Mokyklos tėvų tarybos narys.

REKLAMA

Kažkam parūpo mokyklos sklypas

Tėvų atstovai prasitarė, kad mieste sklinda kalbos, esą šį mokyklos sklypą jau yra nusižiūrėję verslininkai. Todėl ir skubama ugdymo įstaigą reorganizuoti.

„Sklypas geras, mes girdėjome visokių kalbų, galbūt kažkas privačią mokyklą nori ten atidaryti, bet, žinoma, tai gandų lygis, į akis to niekas nesako. Privačiame pokalbyje mums buvo pasakyta: ką jūs čia šūkaujate, reikia kažką paaukoti, o jūs esat patogūs tam. Ir nors mokyklos pastatas – paveldas, juk tai galima nesunkiai sutvarkyti, pakeisti statinio paskirtį, netyčia sukelti gaisrą ar panašiai,“ - kalbėjo tėvų atstovai.

REKLAMA

V. Bacevičiaus mokyklą planuojama reorganizuoti ją sujungiant su „Žaliakalnio“ progimnazija.

„Tai, ką mums siūlo – absoliutus absurdas. Kauno miesto taryba bei savivaldybės administracija, oficialiai deklaruoja, neva įvykdžius reorganizaciją pagerės ugdymo kokybė. Tai visiškas blefas. Tai jau nebebus pradinė mokykla. Tai bus mokykla, kurioje bus ugdomi 1 - 8 klasių moksleiviai. Kaip tokios sąlygos, gali pagerinti ugdymo kokybę?

Antras dalykas, reorganizacija grindžiama tuo, kad mūsų mokykla neatitinka tam tikrų higienos normų, tačiau „Žaliakalnio“ mokykla iš principo neatitinka tų pačių higienos normų reikalavimų, kaip ir mūsų naikinama mokykla,“ - tvirtino J. Ragaišis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, tai įrodo tėvų iniciatyva atliktas visuomenės sveikatos saugos patikrinimas Žaliakalnio progimnazijoje. Jo metu ir buvo nustatytos tokios pačios bėdos kaip ir pradinėje V. Bacevičiaus mokykloje.

„Nepaisant jau minėtų faktų, šiuo metu „Žaliakalnio“ progimnazijoje net nebūtų vietos visiems V. Bacevičiaus pradinės mokyklos vaikams. Be to, padidėjus mokinių skaičiui, higienos sąlygos ten tik dar labiau pablogėtų,“ - teigė tėvų atstovas.

Valdininkai į diskusijas nesileidžia

„Kai mes nuėjome į „Žaliakalnio“ progimnaziją pasiaiškinti situacijos, kiek ir kokių patalpų jie turi, tai direktorius pradėjo aiškinti, kad bandys mokinius sutalpinti, kažką keliant į rūsius ar pusrūsius. Tai jūs įsivaizduokit, kokios sąlygos ir koks stresas vaikams, pradinukams, kai jų klasės bus išskaidytos ir dar mokymosi aplinka pakeista?“ - kalbėjo P. Šarpnickis.

REKLAMA

Tėvų atstovai piktinasi ir valdininkų bendravimu. Esą tiek mokyklos direktorė, tiek ir savivaldybės atstovai į diskusijas su tėvais nė nesileidžia.

„Savivaldybė nesileidžia su mumis į jokias diskusijas. Demokratinėje valstybėje turėtų vykti dialogas tarp visuomenės ir jos išrinktos valdžios, sėdama prie stalo ir šnekama argumentų kalba. Tačiau Kauno miesto valdininkai nesileidžia į jas. Jie pasako, kad nebebus tos mokyklos ir taškas.

Mes buvome su situacija supažindinti 2015 metais. Atėjo kelios tetos iš švietimo skyriaus, pasisodino tėvelius, tuometinę direktorę ir pasakė, kad jūsų mokykla reorganizuojama, visos sąlygos nurodytos šiuo internetiniu adresu, padėjo ant stalo lapą ir liepė susipažinti. Viskas. Mes bandėme kalbėtis su miesto administracijos atstovais, su švietimo komitetu – jie išklauso, padėkoja už nuomonę ir „viso gero“, toks bendravimas,“ - tvirtina J. Ragaišis.

REKLAMA

„Per 3 metus, kiek buvo visuotinių mokyklos susirinkimų, mes kvietėme švietimo skyriaus atstovus, norėjome pasikalbėti, pasakyti, ką mes apie tokias reformas galvojame, neatėjo nė vienas atstovas. Buvo kovo 8 dieną susirinkimas, kvietėme švietimo skyriaus vedėja, kad ateitų, papasakotų planus, nes tėvams juk aktualu, jie galvoja ką toliau daryti – niekas neatėjo.

Su mokyklos direktore taip pat keista situacija. Ji dirbti pradėjo prieš kelis metus. Mes turime įtarimų, jog ji čia tam, kad mokykla būtų uždaryta, o kadangi mokyklą planuojama sujungti su „Žaliakalnio“ progimnazija, spėjame, jog ji taps šios ugdymo įstaigos vadove. Viskas kaip ir paprasta. Žinoma, tai tik mūsų versija, tai ne faktai. Tačiau akivaizdžiai matome, kad šiuo metu, ji labiau valdininkų pusėje,“ - teigė P. Šarpnickis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesilaikoma sutarties sąlygų 

Nors tėvų nuomonę, kauniečių norinčių vaikus vesti būtent į V. Bacevičiaus mokyklą netrūksta, natūralu, kad pasigirdus planams uždaryti šią mokyklą, norinčiųjų skaičius sumažėjo.

„Buvo mėginimas parodyti, kad trūksta moksleivių. Užpernai buvo gauti 52 prašymai dėl priėmimo į pirmą klasę, tačiau direktorė ėmė aktyviai veikti, kad tėvai atsiimtų pareiškimus. Buvo skelbiama, kad mokykla – uždaroma. Tad natūralu, kad vaikai nubyrėjo,“ - teigia tėvų atstovai.

Nesutikdami su mokyklos reorganizavimu ir specialistų išvadomis bei Kauno miesto tarybos sprendimu, tėvų atstovai kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą su skundais. Teismas juos atmetė, tačiau mokyklos tarybos atstovai dar kartą pateikė skundą apeliacine tvarka.

REKLAMA

Tiek Kauno apygardos administracinis teismas, tiek ir apeliacine tvarka skundus nagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paliko galioti tą patį sprendimą - higienos normų neatitinkanti Kauno V. Bacevičiaus pradinė mokykla negali tęsti veiklos ir turi būti reorganizuota. Ši nutartis galutinė ir neskundžiama.

„Mes numatome dėl tokio elgesio visuomenės narių atžvilgiu, kreiptis dėl direktorės atstatydinimo ir su ieškiniais kreipsimės dėl mokymosi sutarties nesilaikymo. Mes, tėvai, esame pasirašę sutartį, kad mūsų vaikų ugdymas bus vykdomas pradinėje mokykloje tam tikru, sutartyje nurodytu adresu, o ne kažkur kitur,“ - tvirtino J. Ragaišis.

REKLAMA

Direktorė negali padėti

Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos direktorė Jurgita Bugenienė teigia, jog šiuo metu mokykloje yra 150 mokinių. Vadovė sakė suprantanti tėvų norą išsaugoti mokyklą, tačiau esanti bejėgė padėti.

„Tas tėvų siekis išsaugoti V. Bacevičiaus pradinę mokyklą suprantamas. Nuoširdžiai suprantu ir palaikau, labai bendrauju bei bendradarbiauju su tėvais. Tačiau mokykla nėra mano nuosavybė – nei pati mokykla, nei žemės sklypas – tad tiesiog gerbiu vyriausiojo administracinio teismo sprendimą, kurio nutartis yra galutina ir neskundžiama. Tai yra prijungti V. Bacevičiaus pradinę mokyklą prie „Žaliakalnio“ progimnazijos. Ir kaip samdomas darbuotojas aš privalau vykdyti tą nutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Juolab, kad higienos normos, pasas sustabdytas. Iš tiesų sąlygos vaikams – prastos: ir tualetai nerenovuoti, ir salė maža, ir stadiono neturime, ir pats pastatas senas.

Visiškai neseniai gal pieš porą mėnesių netgi mini gaisras buvo kilęs. Ir pasisekė, kad tuo metu, visiškai šalia, buvo mūsų pastatų priežiūros specialistas ir užgesino, o jeigu žmogus nebūtų buvęs tuo metu savo kabinete, nežinia kaip viskas būtų buvę,“ - tv3.lt situaciją komentavo J. Bugenienė.

Nors mokykla dėl higienos reikalavimų pažeidimų veikos tęsti negali, o teismo sprendimas ugdymo įstaigos reorganizavimui palankus, kada mokyklos bus sujungtos – neaišku.

„Kada bus prijungta mokykla aš negaliu pasakyti, nes teismo nutartis yra, kad mokykla yra apjungiama ir tas sprendimas yra neskundžiamas, bet tarybos sprendimo iki kurios datos – nėra.

Ne mano kompetencija komentuoti teismo sprendimą, suprantu, kad procesas yra neišvengiamas, o kokios sąlygos ten „Žaliakalnio“ progimnazijoje, kiek klasių, ar jos atitinka higienos normas ar ne, tai, manau, klausimas ne man adresuotas. Kita vertus, dar ir laiko yra sutvarkyti. Yra tekę man prieš pusantrų metų apsilankyti toje mokykloje, tai manau, kad visi trūkumai vienaip ar kitaip yra šalintini,“ - teigė J. Bugenienė.

REKLAMA

Mokykla veiklos tęsti negali

Kauno miesto valdininkai vienareikšmiškai teigia, kad higienos normų neatitinkanti Kauno V. Bacevičiaus pradinė mokykla negali tęsti veiklos ir turi būti reorganizuota.

„Dar 2016 metų kovą Kauno miesto savivaldybė priėmė sprendimą dėl Kauno V. Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizavimo ir nutarė nekomplektuoti čia priešmokyklinės ir pradinių klasių. Planuota iki tų pačių metų rugsėjo ją prijungti prie Žaliakalnio progimnazijos.

Vienu pagrindinių tokio sprendimo motyvų tapo Kauno visuomenės sveikatos centro išvada apie pradinėje mokykloje užfiksuotus higienos normų pažeidimus. Nustatyta, kad priešmokyklinio ugdymo klasėje kiekvienam mokiniui tenka mažesnė mokymosi vieta, nei numato teisės aktai. Taip pat konstatuoti kiti mokinių saugos bei sveikatos reikalavimų neatitikimai, mat mokykla, talpinanti apie 200 mokinių, nuo pat įsikūrimo veikė sename mediniame pastate, kuriam reikalinga kapitalinė renovacija,” - tvirtina Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Anot pašnekovės, dėl to dar 2015-ųjų birželį patalpų patikrinimą atlikęs Kauno visuomenės sveikatos centras nustatė eilę trūkumų bei pažeidimų ir suteikė 3 mėnesių laikotarpį jiems pašalinti, bet tai nebuvo atlikta. Galiausiai tų pačių metų spalį nuspręsta sustabdyti šios mokyklos leidimo-higienos paso galiojimą. Tai reiškė, jog ugdymo įstaiga nebegali toliau tęsti savo veiklos.

REKLAMA

„Dalis mokyklos bendruomenės nesutiko su tokiomis specialistų išvadomis ir Kauno miesto tarybos sprendimu, todėl kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą su skundais. Teismui juos atmetus, mokyklos tarybos atstovai kartu su keletu mokinių tėvų dar kartą pateikė skundą apeliacine tvarka.

Pilnavertiškas mokinių ugdymas negali vykti 

Teismui užteko byloje surinktų įrodymų, todėl Kauno miesto savivaldybės bei Visuomenės sveikatos centro sprendimai pripažinti teisėtais ir galiojančiais. Tiek Kauno apygardos administracinis teismas, tiek ir apeliacine tvarka skundus nagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paliko galioti tą patį sprendimą. LVAT priimta nutartis galutinė ir neskundžiama,” - teigia savivaldybės atstovė.

„Pernai spalį mokykloje buvo įsiplieskusi ugnis. Nelaimė įvyko dėl gedimo elektros instaliacijoje. Ketvirtaklasių kabinete iš elektros skydinės pliūptelėjo liepsna. Medinis pastatas būtų supleškėjęs, jei ne greta buvęs darbuotojas, kuris iškart puolė gesinti. Be to, specialistai yra konstatavę, kad senas pastatas kelia pavojų ten esančių žmonių sveikatai ir net gyvybei. Čia negali pilnavertiškai vykti ir mokinių ugdymas. Patalpos yra per mažos, nėra jokio sporto aikštyno, tik nedidelė sporto salė. Maistas mokiniams atvežamas pagamintas, nes valgyklos virtuvei nėra vietos. Higienos reikalavimų nė iš tolo neatitinka ir seni sanitariniai mazgai,” - kalbėjo N. Putrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų