REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Išbandė populiarią dietą (asociatyvi nuotr.) (nuotr. 123rf.com)

„Prisipažinsiu. Mano valgymo įpročiai yra labai blogi“, - pasakojimą pradėjo Krissy Brady. „Mano santykiai su maistu niekuomet nebuvo geri, alkį stengdavausi numalšinti bet kokiu greitu maistu, o virtuvėje sukiotis man niekada nepatiko.

32

„Prisipažinsiu. Mano valgymo įpročiai yra labai blogi“, - pasakojimą pradėjo Krissy Brady. „Mano santykiai su maistu niekuomet nebuvo geri, alkį stengdavausi numalšinti bet kokiu greitu maistu, o virtuvėje sukiotis man niekada nepatiko.

REKLAMA

Nuostabos nekelia ir tai, jog sulaukus 30-ies aš jau norėčiau sėsti į supamą krėslą ir į rankas paimti virbalus. Nenoriu sveikai maitintis tik todėl, kad sumažinčiau liemens apimtis. Aš privalėjau pakeisti savo mitybą ir santykius su maistu.“

Būtent dėl to Krissy nusprendė išbandyti Viduržemio jūros regiono dietą, kurioje daug dėmesio skiriama daržovėms, vaisiams, riešutams, liesiems baltymams, pilno grūdo gaminiams ir neriebiems pieno produktams.

Laikantis šios mitybos taip pat leidžiama saikingai vartoti raudoną vyną, porą kartų per mėnesį paragauti raudonos mėsos ir saldumynų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Krissy, Viduržemio jūros dieta neliepia atsisakyti tam tikrų maisto grupių, be to, ši mityba skatina mėgautis maistu, o ne greitai jį suryti spoksant į televizorių.

REKLAMA

Nors Viduržemio jūros regiono dieta nėra skirta papildomiems kilogramams atsikratyti, didelė tikimybė, jog tapsite šiek tiek lengvesni.

Daugiausia dėmesio skiriant šviežiems ir neapdorotiems produktams, tirpdinami kilogramai, kadangi atsisakoma riebalai pertekusių, gerokai per daug druskos ar cukraus turinčių gaminių.

Viduržemio jūros regiono dietos naudingumą patvirtino ir daugelis mokslininkų. Atlikus tyrimus paaiškėjo, jog tie, kurie laikėsi šios mitybos, neteko daugiau kilogramų, nei tie, kurie išbandė mažai riebalų vartoti skatinančią dietą.

REKLAMA
REKLAMA

Kitų tyrimų išvadose skelbiama, jog ši dieta yra tokia pat efektyvi, kaip ir kitos drastiškos figūrą ir kūno svorį mažinančios dietos.

„Taigi, užlipusi ant svarstyklių ir užfiksavusi savo pradinį svorį, nubėgau į virtuvę ir joje atlikau tikrą generalinę tvarką. Štai kaip man sekėsi“, - sakė moteris.

Geriausi šios mitybos aspektai gali tapti pačiais blogiausiais

„Viduržemio jūros regiono dieta neturi labai griežtų taisyklių, tik tam tikras rekomendacijas, kurios gali prilygti didžiausiam palaiminimui ar prakeiksmui.

Patys nusistatote, kiek kalorijų turite suvartoti, jog pradėtų kristi svoris, kaip planuosite patiekalus, kada užkandžiausite ir kokia aktyvia veikla užsiimsite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai džiugina, kadangi galima patiems pasirinkti daugelį dalykų, tačiau tuo pat metu visas šis papildomas darbas sukelia nemažai galvos skausmo“, - tęsė Krissy.

Be to, daug laiko sugaištama ir ieškant šią mitybą atitinkančių patiekalų receptų, todėl Krissy nusprendė parsisiųsti kelias Viduržemio jūros regiono dietą atitinkančias ir skaniausius patiekalus pasigaminti siūlančias receptų knygas.

Pasak moters, vienoje jų buvo pateikti užkandžių pasiūlymai. Juos moteris prisiklijavo prie šaldytuvo.

Kol išmoko, praėjo nemažai laiko, tačiau tai buvo verta

Kadangi Viduržemio jūros regiono mityba daugiausia dėmesio skiria šviežiems maisto produktams ir maisto ruošimui namuose, tie, kas nemėgsta suktis virtuvėje arba to nesugeba, gali susidurti su išties nemenkais sunkumais, teigė Niujorke dirbanti dietistė Deborah Malkoff-Cohen.

REKLAMA

„Save priskiriu tai žmonių kategorijai, kurie virtuvėje moka tik kelis dalykus, todėl ir patiekalus ruošiau pagal receptus, kuriuose yra labai mažai ingredientų arba jie kartojasi. Taip buvo paprasčiau pasiruošti maisto visai savaitei, sugadindavau mažiau maisto produktų“, - pasakojo Krissy.

Pasak jos, sunkiausia buvo ne mokytis maisto ruošimo technikų, o perprasti orkaitę ir jos kepimo laikus, atpažinti, kada makaronai jau išvirę. Krissy pirko tik šviežius produktus.

Jokių iš anksto paruoštų ar šaldytų gaminių. Tai įveikti moteriai buvo sudėtingiausia.

„Kadangi maistą visai savaitei pasigamindavau iš anksto, kaskart mano įgūdžiai vis gerėjo, greitėjo ir maisto paruošimo laikas“, - sakė ji.

REKLAMA

Tačiau tai nereiškia, jog sveikų patiekalų šaldytų produktų skyriuje su žiburiu nerasite. Šiais laikais šaldikliuose galima aptikti vis daugiau Viduržemio jūros regiono mitybą atitinkančių gaminių.

Svarbiausia yra vengti tokių produktų, kurie savo sudėtyje turi labai daug druskos, cukraus ar kitų padažų ir rinktis orkaitėje keptus ar garuose paruoštus patiekalus.

„Didžiausias pokytis buvo tas, jog užkandžius gaminausi namuose, o ne pirkau juos parduotuvėse. Anksčiau, jei dirbant pradėdavo gurgti pilvas, griebdavau už pirmo pasitaikiusio cukrumi perpildyto užkandžio, tačiau dabar aš pirmiausia pasižiūriu į savo užkandžių sąrašą ir išsirenku, ką valgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popieriuje šie užkandžiai atrodydavo labai nuobodžiai, tačiau jų skonis nuobodaus nepriminė, be to, alkis numalšintas būdavo ilgam“, - patirtimi dalinosi Krissy.

Pasak moters, virtuvėje palaikyti tvarką buvo nelengva. Kuo daugiau lėkščių susikaupdavo, tuo mažiau noro būdavo jas plauti.

„Pirmos savaitės pabaigoje indus plauti pradėjau dar ruošiant maistą. Tapo ne tik lengviau palaikyti tvarką namuose, bet ir maistas atrodė skanesnis, kadangi žinojau, jog baigus valgyti nereikės plauti didžiulės krūvos indų“, - tęsė ji.

„Tačiau didžiausias pokytis buvo tas, jog virtuvėje aš praleisdavau labai mažai laiko. Kadangi mano patiekalai būdavo labai gerai subalansuoti, ilgai jausdavausi soti, į šaldytuvą dairiausi rečiau.“

REKLAMA

Tapau nauju žmogumi

„Pasikeičiau ne tik fiziškai, bet ir protiškai. Ryte nubusdavau pailsėjusi, jaučiau, jog kūnas funkcionuoja tinkamai, nesvaigo galva, nebuvau alkana. Antrą dietos dieną dingo ir noras gerti kavą bei vartoti saldžius patiekalus. Per dieną išgerdavau tik ¼ tiek kavos, kiek jos suvartodavau anksčiau.

Be to, supratau, jog net ir negerdama vandens, nejaučiau troškulio. Galiausiai ir tą vieną puodelį kavos pakeičiau į vaisiais pagardintą vandenį. Padidėjo energijos kiekis, jaučiausi žvalesnė, dingo ir amžinai išsipūtęs pilvas. Visa tai pasikeitė jau po pirmos savaitės“, - sakė Krissy.

Tačiau moteris nepamiršdavo savęs palepinti. Retkarčiais ji išgerdavo alaus, o lankantis pas mamą būdavo sunku atsisakyti visų tų kepinių ir kitų patiekalų.

REKLAMA

„Pakeitus mitybą išnyko neramumas. Tai supratau labai greitai. Pagerėjo miego kokybė. Deja, streso nesumažėjo, bet vietoje to, kad protas ir kūnas imtų elgtis nekontroliuojamai, situacija buvo valdoma pakankamai gerai, aš išlikdavau rami ir susikaupusi.

Viduržemio jūros regiono dietoje gausu produktų, kurie savo sudėtyje turi vitamino D, magnio, riebalų rūgščių ir dar daugybę kitų maistinių medžiagų, svarbių hormonų ir cheminiams nervų reguliavimams, kurie turi įtakos mūsų nuotaikai. Jaučiausi tokia laiminga, jog ėmiau ieškoti gėlių pilnos pievos, kurioje galėčiau palakstyti“, - tęsė ji.

Kai perprantate mitybą, jos laikytis nėra sudėtinga

Supratus, kas jums patinka ir perpratus šią mitybą, dietą galima pakoreguoti taip, kad ji jums tiktų dar labiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visą savaitgalį kruopščiai kurdavau planą, kokius patiekalus valgysiu, gaminsiu, tačiau greit to atsisakiau ir tapau intuityvia valgytoja.

Plano laikymasis atėmė visą džiaugsmą, todėl nusprendžiau, kad imsiu maitintis taip, kaip man atrodo yra tinkama. Kadangi ši dieta neprimena tikros dietos, niekada nesijaučiau kalta, jei suvalgydavau kaloringesnį patiekalą ar leisdavau save palepinti kokiu saldėsiu“, - teigė Krissy.

Parduotuvėje išleisdavau daugiau

Nors Krissy maistą visai savaite pasiruošdavo iš anksto ir dažnai naudodavo tuos pačius ingredientus, parduotuvėje ji išleisdavo daugiau pinigų, nei anksčiau.

„Nenustebau, nes to ir buvo galima tikėtis. Produktai, tokie kaip aliejus, actas, sėklos ar riešutai bei kruopos, atsiėjo ne pigiai, bet jų užtekdavo ilgam. Laikiau tai investicija į savo sveikatą“, - tęsė ji.

REKLAMA

Jei norite šiek tiek sutaupyti, patariama pirkti šaldytas daržoves, vaisius ir uogas, kurios yra gerokai pigesnės, nei šviežios. Jei mėgstate riešutus, įsigiję jų didelį kiekį, pastaruosius laikykite šaldytuve ar šaldiklyje. Taip prailginsite jų galiojimo terminą.

Taip pat nepamirškite akcijų ir išpardavimų. Pagal nukainotas prekes galima kurti ir receptus.

Nenuklysti nuo kelio buvo sudėtinga

„Nors antrą šios dietos savaitę pastebėjau didžiulį pokytį, ėmiau atidžiau rinktis patiekalus, pastebėjau, jog ne kartą buvau pasiryžusi viską mesti ir grįžti prie senų įpročių.

Manau, kad viena didžiausių mano klaidų buvo ta, jog į visa tai pasinėriau staiga. Turėjau daryti mažus žingsnelius ir gyvenimo būdą keisti po truputį. Tačiau laikantis šios dietos ir net trumpam nuklydus nuo kelio, nesijaučiau taip blogai, neteisiau savęs už tai, ką padariau, kadangi aš vėl grįždavau prie šios mitybos“, - tęsė Krissy.

REKLAMA

Verdiktas

Sunku tiksliai papasakoti apie Viduržemio jūros regiono mitybos naudą.

„Ji pakeitė mano gyvenimą. Mano kūnas dar niekada nesijautė taip gerai. Nors maisto gaminti vis dar nemėgstu, galiu tai iškęsti, o tai labai didelis pliusas net ir man.

Nežinau, kokią įtaką ši mitybą padarė mano sporto įpročiams, kadangi nei anksčiau, nei dabar tokio dalyko nėra, tačiau galiu pasakyti, kad Viduržemio jūros dieta padėjo kovoti su stresu, neramumu ir depresija. Pastarieji buvo pagrindiniai veiksniai, dėl ko aš valgydavau taip prastai.

Be to, kad iškęsčiau dieną, nebegeriu kavos ir nebevartoju cukraus“, - rezultatais dalinosi Krissy. „Ir toliau laikysiuosi šio mitybos plano, tačiau, dėl emocinių ir finansinių priežasčių, jo tempus šiek tiek sumažinsiu. Tai, jog per pirmas dvi savaites netekau 1 kg, džiugina, be to, tai padariau savęs nevaržydama.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų