REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Benu vaistinės, kūdikio dėžutės produktai

Į portalą tv3.lt kreipėsi kūdikio besilaukianti moteris. Ji tikino, kad vaistinėje „Benu“ vykstančios akcijos metu apgaudinėjamos būsimos mamos. Neva perkant įvairių preparatų už atitinkamą sumą, dovanų siūloma kūdikio dėžutė. Šia akcija jau susigundė dauguma būsimų mamų, tačiau dėžutės turinys – šokiruoja.

11

Į portalą tv3.lt kreipėsi kūdikio besilaukianti moteris. Ji tikino, kad vaistinėje „Benu“ vykstančios akcijos metu apgaudinėjamos būsimos mamos. Neva perkant įvairių preparatų už atitinkamą sumą, dovanų siūloma kūdikio dėžutė. Šia akcija jau susigundė dauguma būsimų mamų, tačiau dėžutės turinys – šokiruoja.

REKLAMA

Naudojant kai kuriuos ten esančius preparatus, galima rimtai pakenkti tiek kūdikių, tiek ir jų mamų sveikatai. Vaistinės atstovai teigia, jog jau išdalinta virš 15 tūkstančių dėžučių.

Netrukus kūdikio susilauksianti Agnė Grigalavičienė susigundė „Benu“ vaistinėje siūloma akcija: perkant prekių, skirtų kūdikiams arba jų mamytėms už 15 eurų ar daugiau, nemokamai siūloma kūdikio dėžutė! Dovanos vertė siekia daugiau nei 26 eurus.

„Nors mano norimos pirkti prekės šioje vaistinėje kainavo brangiau, nei kitose, susigundžiau pirkti iš „Benu“ vaistinės vien dėl šios dėžutės. Pamaniau, jei vertė 26 eurai – turėtų būti tikrai naudingų dalykų tiek man, tiek būsimam mažyliui,” - tv3.lt teigė 8 nėštumo mėnesį skaičiuojanti moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Dėžutėje - pasibaigusio galiojimo prekės

Apsipirkusi už reikiamą sumą, Agnė internete turėjo užpildyti anketą kūdikio dėžutei gauti. Ten turėjo nurodyti įvairius duomenis ir datą, kada planuojamas kūdikio gimimas. Kiek vėliau atėjo pranešimas, kad kūdikio dėžutė jau paruošta.

REKLAMA

Gavusi dėžutę, jos turiniu Agnė buvo patenkinta. Joje rado įvairių vaistų mažyliui bei mamai, kremų mėginukų, vitaminų maitinančioms, sauskelnių pavyzdžių, nuolaidų, šampūną kūdikiams, muiliukų ir pan.

„Savo atradimu pasidalinau Facebook grupėje, kurioje susibūrusios ir kitos besilaukiančios mamytės. Daug būsimų mamų, taip pat mielai pasinaudojo šia galimybe už 15 eurų apsipirkti „Benu“ vaistinėje ir gauti šią „dovaną“. Laimei, viena iš mamų pastebėjo, ir toje pačioje grupėje pasidalino, kad kūdikio dėžutėje esantis vandenilio peroksidas galioja tik iki balandžio, nors toje grupėje esančios mamos, turi gimdyti tik gegužę ir tai nurodė pildydamos registraciją kūdikio dėžutei gauti,” - aiškina A. Grigalavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Po šio vienos mamos pastebėjimo, visos įsigijusios tas dėžutes suskubo tikrinti produktų galiojimo laikus ir buvo itin nemaloniai nustebintos.

„Daug produktų galiojo tik iki balandžio ar gegužės mėnesio, o kai kurių produktų galiojimas buvo pasibaigęs jau vasarį! Nesinori, net galvoti, kad turbūt yra mamų, kurios jau turi naujagimius ir dėžutės turinį jau išmėgino,” - piktinosi į portalo tv3.lt redakciją parašiusi moteris.

Akcija tik reklaminis triukas

„Tai nesąžininga akcija, kuri buvo pateikta, kaip dovana, nors išties tebuvo pigus marketinginis triukas norint išsiparduoti „likučius”, pasinaudojant būsimomis mamytėmis ir jų mažyliais. Tikiuosi, kad perskaičiusios straipsnį ir kitos mamos, kurios įsigijo šią dėžutę, atkreips dėmesį į prekių galiojimo laiką, jei iki šiol nepastebėjo ir išvengs nelaimių, kurias gali sukelti pasibaigusio galiojimo vaistai,” - vylėsi A. Grigalavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako, kad išsiaiškinusios situaciją, būsimos mamos suskubo apie dėžučių turinį pranešti ir „Benu“ vaistinės atstovams.

„Iš pradžių vaistinė tiesiog atrašė šabloninį atsakymą, kad visiems pastebėjusiems šią klaidą ir į juos kreipusiems tėveliams bus padovanota nauja kūdikio dėžutė. Tačiau paklausiau kaip jie planuoja informuoti tėvelius, kurie nepastebėjo, kad produktų galiojimas pasibaigęs, kol šie nespėjo pavartoti pasenusių produktų ant savo vaikų. Tai sulaukiau vaistinės atstovų skambučio, kur jie dar kartą atsiprašė ir patikino, kad visiems gavusiems dėžutes išsiuntė el. laiškus su raginimu pasitikrinti produktų galiojimo laikus,” - pasakoja Agnė.

REKLAMA

Jau išdalinta beveik 15 tūkstančių dėžučių

Būsimų mamų, kurios susigundė siūloma vaistinės akcija esą yra daug. Vaistinės atstovų teigimu, akcijos metu jau išdalinta beveik 15 tūkstančių dėžučių.

„Manau tikrai daug, nes vien mūsų grupėje, kur renkasi gegužę gimdyti besiruošiančios mamos, buvo apie 10 dėžučių su pasibaigsiančiu iki gimdymo arba jau pasibaigusio galiojimo produktais. Viena mama net vakar atsiėmusi dėžutę, dar rado produktų, kurių galiojimas baigiasi balandį,” - teigė A. Grigalavičienė.

Tv3.lt portalui „Benu“ vaistinės atstovas Mindaugas Urbas, „Tamro Lietuva“ rinkodaros vadovas, teigė, kad sulaukus tėvų skundų, buvo sustabdytas nemokamų dėžučių teikimas.

REKLAMA

„Visose tinklo vaistinėse dėžutės buvo peržiūrėtos, patikrintas kiekvieno iš produktų galiojimo laikas. Ėmėmės visų reikiamų veiksmų, kad daugiau tai nepasikartotų. Taip pat peržiūrime registracijos procesą, kad dėžutės būtų dalinamos ne iš anksto, bet netrukus susilauksiantiems ar jau susilaukusiems mažylio tėvams, tokiu būdu siekdami užtikrinti, kad produktai nebus laikomi ilgą laiką iki pradedant juos vartoti,” - teigė M. Urbas.

Anot vaistinės atstovo, iš viso buvo gauta 14 pranešimų dėl netinkamo dėžučių turinio.

„Susisiekėme ir bendraujame su lankytojomis, kurios kreipėsi šiuo klausimu, tiesiogiai. Šiuo metu sulaukėme 14 kreipimųsi dėl dėžučių, kuriose yra besibaigiančio galiojimo produktų. Taip pat raginame dėžutes gavusius tėvus patikrinti produktų galiojimo laiką, o pastebėjus, kad jis jau pasibaigė, susisiekti su mumis el. paštu [email protected] dėl dėžutės grąžinimo ir pakeitimo,“ - sakė M. Urbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai dėžutes atsiima per anksti

Nesusipratimų dėl kūdikio dėžutėje rastų pasenusių produktų galėjo kilti, nes tėvai per anksti suskubo įsigyti dėžutes. Tad šiuo atveju, vaistinei sunku užtikrinti, kad vaikeliui gimus, produktai dar bus tinkami naudoti. Juolab, kad produktai nėra ilgo galiojimo.

„Kūdikio dėžutės skirtos vaikelio susilaukusiems tėvams, tačiau geranoriškai suteikiame galimybę registruotis dėžutei gauti ir dar laukiančius mažylio tėvus. Dalis nemokamai dalinamoje dėžutėje esančių produktų nėra ilgo galiojimo. Todėl problema kyla tada, jei tėvai dėžutę atsiima gerokai prieš gimdymą. Tokiu atveju vaistinei sudėtinga užtikrinti, kad vaikeliui gimus produktų galiojimo laikas vis dar bus ilgas.

REKLAMA

Turime atvejų, kai tėvai atsiėmė dėžutę lapkričio mėnesį, nors vaikelio gimimas planuojamas gegužę. Todėl raginame tėvus dėžutėms registruotis ir jas atsiimti prieš pat gimdymą ar jau po jo. Taip pat norime pabrėžti, kad vaistų galiojimo laikas yra ribotas, todėl gyventojus visuomet raginame reguliariai peržiūrėti vaistinėlę ir nebetinkamo galiojimo laiko vaistus utilizuoti, atnešant juos į bet kurią vaistinę.

Kita vertus, iniciatyva sulaukė labai daug gerų atsiliepimų. Tiek tiesiogiai, vaistinėse, tiek socialiniuose tinkluose gauname daug padėkų iš dėžutes gavusių tėvų, lankytojai džiaugiasi naudingu jų turiniu. Būtent tai paskatino mus šį projektą tęsti jau trečius metus ir kaskart sulaukiame labai teigiamų atsiliepimų. Nuo projekto pradžios tėveliams jau esame išdalinę beveik 15 tūkst. dėžučių ir gavę patenkintų dėžutės turiniu tėvų padėkų,” - teigė M. Urbas.

REKLAMA

Pasenę produktai gali pakenkti sveikatai 

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Vaistinių ir farmacijos specialistų skyriaus vedėja Miglė Domeikienė teigia, kad vartoti pasibaigusio tinkamumo vartoti laiko vaistus yra nesaugu: jais galima apsinuodyti ar kitaip pakenkti sveikatą arba jie paprasčiausiai gali būti neveiksmingi.

„Vaisto gamintojas užtikrina, kad vaistas yra saugūs ir efektyvus tik iki ant pakuotės nurodyto tinkamumo vartoti laiko. Pasibaigus šiam tinkamumo vartoti laikui niekas nebeužtikrina, kad šiuos vaistus yra saugu vartoti,“ - tv3.lt sakė M. Domeikienė.

SAM atstovai primena, kad parduoti maistą, įskaitant maisto papildus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, draudžia teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Informuojame, kad Lietuvos ir Europos Sąjungos maisto teisės aktai nustato, kad tinkamumo vartoti terminai turi garantuoti maisto saugą ir kokybę gamintojo nurodytomis laikymo sąlygomis, t. y. kai nepažeista produkto pakuotė, gabenimo ir laikymo temperatūra ir kt. Pažymime, kad maisto papildai yra maisto produktai, skirti papildyti įprastą maisto racioną, ir jiems taikomi maisto teisės reikalavimai.

Pasibaigus galiojimui - garantijų dėl gaminio nėra

Tinkamumo vartoti terminus nustato maisto produktų gamintojas, remdamasis laboratorinių tyrimų duomenimis. Maisto produktų, kurie mikrobiologiniu požiūriu yra greitai gendantys ir dėl to per trumpą laiką gali staiga sukelti pavojų žmonių sveikatai, tinkamumo vartoti terminas nurodomas „Tinka vartoti iki..(data)“, kaip nustatyta Reglamente (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams. Parduoti maistą, įskaitant maisto papildus, kai tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, draudžia teisės aktai,” - teigė Dr. Roma Adomaitytė, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų