REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Ligoninė (nuotr. Fotodiena.lt)

Į redakciją paskambinusi moteris (pavardė redakcijai žinoma) rėžė tiesiai: „Ar esate buvę rajono ligoninės priimamajame? Ar žinot, kas ten vyksta? Jeigu nieko nesiimsit, kviesime televiziją – tegul nufilmuoja.“ Suklusau – ko gi mes turime imtis, juk žiniasklaida gali tik paviešinti

61

Į redakciją paskambinusi moteris (pavardė redakcijai žinoma) rėžė tiesiai: „Ar esate buvę rajono ligoninės priimamajame? Ar žinot, kas ten vyksta? Jeigu nieko nesiimsit, kviesime televiziją – tegul nufilmuoja.“ Suklusau – ko gi mes turime imtis, juk žiniasklaida gali tik paviešinti

REKLAMA

Paskambinusioji tik paprašė jos pavardės neviešinti, sakė bijanti patekti į medikų nemalonę. O reikalas, dėl kurio skambino, – ne iš maloniųjų.

Nestandartinis būdas priminti gyviesiems apie būties trapumą?

Pasak „Gimtojo...“ skaitytojos, ligoninės priimamojo pacientai, tarp jų – ir vaikai, priversti stebėti, švelniai tariant, keistą vaizdą – kartkartėmis prastumiamus mirusiųjų palaikus. Priimamajame lūkuriavęs žmogus sakė net tris kartus stebėjęs tą patį vaizdą.

O jis iš tiesų makabriškas ir nevienprasmis – juk gydytojų pagalbos čia laukia dėl savo sveikatos sunerimę pacientai, kam juos dar labiau gniuždyti? Galbūt ligoninė tokiu nestandartiniu būdu dar gyvus pacientus stengiasi nuteikti filosofiškai ir priminti jiems, kad gyvenimas yra trapus ir visų laukia ta pati pabaiga?

REKLAMA
REKLAMA

Skundų ligoninė negauna

„Gimtasis...“ pabandė išsiaiškinti ligoninės poziciją bei tikrąją situaciją. Paskambinus rajono ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjai Žiedūnai Jenciuvienei ir paklausus, ar ji žinanti, kas vyksta jos skyriuje ir ar tikrai tai vyksta, gydytoja su žiniasklaida kalbėti atsisakė, motyvuodama tuo, kad ligoninė turi spaudos atstovą – jis viską ir turi paaiškinti. Kadangi ligoninės direktorė Ramunė Markevičienė atostogavo, kreipėmės į jos pavaduotoją gydymo reikalams Marijaną Čeponytę, kuri yra ir ligoninės atstovė spaudai.

REKLAMA

Gydytoja nustebo, kad nepatenkinti pacientai visų pirma kreipiasi į žiniasklaidą, o ne į juos. „Šiuo klausimu nesame gavę jokio skundo, todėl neturime ir ką tirti.“ Bet į redakcijos klausimus sutiko atsakyti, tik paprašė juos pateikti raštu, raštu gavome ir atsakymus.

Į klausimą, ar yra reglamentuota rajono ligoninėje mirusių pacientų palaikų laikymo, transportavimo tvarka (tokios informacijos įstaigos tinklalapyje neradome), buvo atsakyta: „2016 m. patvirtintas įstaigos Personalo veiksmų ir dokumentų pildymo aprašas mirus pacientui. Jis reglamentuoja VšĮ Rokiškio rajono ligoninės personalo veiksmus ir medicinos dokumentų pildymo tvarką, kai miršta pacientas bet kuriame įstaigos skyriuje. Šis dokumentas yra įstaigos kokybės vadybos sistemos dalis, todėl skirtas tik vidiniam naudojimui ir įstaigos interneto svetainėje nėra skelbiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Galime patvirtinti, jog minėtame apraše yra numatyta, kur ir kiek laikyti mirusįjį, kas ir kada jį turi pasiimti, kaip miręs asmuo yra išvežamas iš ligoninės (transportavimo vežimėlyje, uždengtas).“

Į klausimą, ar iš tiesų mirusiųjų palaikai vežiojami pro Priėmimo-skubios pagalbos skyrių ir kodėl, gavome atsakymą: „Kadangi ligoninėje yra vienintelis pandusas (nuožulnuma tarp skirtingo aukščio aikštelių ir patalpų – red. past.), mirusiųjų saugų gabenimą galime užtikrinti tik pro Priėmimo-skubios pagalbos skyrių.“

Ligoninės direktorės pavaduotoja taip pat primena, kad „asmenys, turintys pastabų ar nusiskundimų dėl ligoninės darbo, turi teisę kreiptis į įstaigą Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2007-08-22 nutarimo Nr. 875 „Dėl Asmenų prašymų nagrinėjimo ir jų aptarnavimo viešojo administravimo institucijose ir kituose viešojo administravimo subjektuose taisyklių patvirtinimo“ numatyta tvarka“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priėmimo skyrius – ne vieta mirusiesiems

Sveikatos priežiūros įstaigų kontrolę vykdančio Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Rokiškio skyriaus vedėjo Pavliaus Gaigalo žiniomis, rajono ligoninė neturi paruošusi tvarkos mirusiųjų palaikams laikyti ir sutvarkyti. „Gimtajam...“ jis sakė, kad, pagal Lietuvos teisės aktus, Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje negali būti mirusiųjų laikymo patalpos ar vietos, šiam skyriui nepriklauso tvarkyti jokių reikalų, susijusių su mirusiaisiais.

Vadinasi, pro šį skyrių negali būti nutiestas ir „mirusiųjų kelias“, kaip yra padaryta rajono ligoninėje.

„Ligoninės skyriai privalo turėti atskirą sanitarinę patalpą, kurioje mirusiųjų palaikai laikomi ne ilgiau kaip dvi valandas. Po to palaikai išvežami iš skyriaus į lavoninę – Rokiškio ligoninėje tai tikrai galima padaryti per rūsį. Liftu mirusiojo palaikus galima nuleisti į rūsio patalpą, o iš ten koridoriumi transportuoti toliau iki lavoninės ar atiduoti juos laidojimo paslaugas teikiančiai įmonei, kurią pasirinko šeimos nariai, ar patiems šeimos nariams“, – komentavo P. Gaigalas.

REKLAMA

Besirūpindama mirusiųjų saugumu, pamiršta gyvuosius

Žmonių palaikų laidojimo įstatyme, teisės aktuose numatyta palaikų transportavimo tvarka. Pagal ją mirusiųjų palaikai turi būti saugiai ir atsargiai transportuojami, tam turi būti naudojami neštuvai, specialūs vienkartiniai neperšviečiami maišai, su palaikais privaloma elgtis pagarbiai, saugant juos nuo išorinių pažeidimų.

Puiku, kad rajono ligoninė paiso reikalavimo saugiai transportuoti palaikus, tačiau tą galima atlikti ne gyvų pacientų sąskaita. Juk įmanoma įrengti pandusus ir transportuoti per rūsį. Ligoninės direktorė R. Markevičienė interviu „Gimtajam...“ yra minėjusi, kad per 30 ligoninės gyvavimo metų dauguma įstaigos patalpų buvo renovuota ES projektų, valstybės biudžeto ir rajono savivaldybės lėšomis. Tai ar nebuvo įmanoma surasti pinigų saugiam mirusiųjų palaikų keliui, kuris neitų per ligoninės priimamąjį?

Rasa KELIUOTYTĖ, „Gimtasis Rokiškis“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų