REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) jau nusidriekė pajamas norinčiųjų deklaruoti eilės. Tuo tarpu VMI raina viską atlikti namuose, mat šiemet nemažai daliai gyventojų užteks paspausti vieną mygtuką.

Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) jau nusidriekė pajamas norinčiųjų deklaruoti eilės. Tuo tarpu VMI raina viską atlikti namuose, mat šiemet nemažai daliai gyventojų užteks paspausti vieną mygtuką.

REKLAMA

VMI informuoja kad 1,8 mln. šalies gyventojams jau yra suformuotos preliminarios gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos Elektroninio deklaravimo sistemoje. Net 1,3 mln. iš jų, jos jau visiškai užpildytos, dėl to tereiks paspausti vieną mygtuką. Be to, pasitelktos ir didesnės darbuotojų pajėgos.

„Daugumai gyventojų pajamų ir turto deklaravimas už 2017 neturėtų sukelti įtampos, nes deklaracijos tvarka ir forma, lyginant su praėjusiais metais, nesikeičia, o deklaravimo naujovės aktualios palyginti nedidelei daliai žmonių. Deklaravimo startas šiemet taip pat skelbiamas anksčiau, tad iki deklaracijų teikimo termino pabaigos – gegužės 2 d., bus ir kiek daugiau laiko“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Pasak jos, deklaracijos pateiktos beveik kiekvienam gyventojui apie kurį buvo galima gauti bent kokių duomenų. Ji ragina visus užeiti į Elektroninio deklaravimo sistemą ir įsitikinti, kokius duomenis VMI gavo ir, ar tikrai nereikia kažko deklaruoti ar ne.

REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Aliukonytės - Šnirienės šiuo metu sistema gali veikti lėčiau, tad reikia apsišarvuoti kantrybe. Ji tikina, kad ir mobiliąja programėle galima deklaruoti pajamas jau pirmąją dieną. 

REKLAMA

Jos teigimu, taip pat yra padidintos konsultantų pajėgos sostinėje, konkrečiai Ulonų gatvė 2 esančiame padalinyje, o deklaravimo laikotarpiu visuose VMI padaliniuose įtvirtina taisyklė: konsultantai dirba tol, kol aptarnaujamas paskutinis mokesčių mokėtojas. Taipogi po keletą darbo vietų VMI darbuotojai gavo „Sodros“ patalpose Laisvės prospekte. 

Šiuo metu jau turima virš 18 tūkst. pateiktų deklaracijų. Laiku nedeklaravę bus apie tai informuoti ir raginami. Iki gegužės antrosios jau bus raginami tam tikrų grupių gyventojai, kuriems reikia daugiau pagalbos. Po gegužės 2 dienos bus siunčiami elektroniniai laiškai tiems, kurie turėjo deklaruoti ir nedeklaravo savo pajamų. Tuomet antroje metų pusėje, VMI už gyventoją, kuris savo pajamų nedeklaravo, suformuos mokesčių prievolę. Pats gyventojas gaus žinią, kad jis turi prievolę sumokėti. Jei gyventojas ir toliau pranešimus ignoruos, VMI kreipsis dėl išieškojimo ir pinigų nurašymo. 

REKLAMA
REKLAMA

Be to, atidžiau savo deklaracijas raginami peržiūrėti „Luminor“ banko klientai. Mat dėl DNB ir Nordea jungimosi, gali būti, kad tam tikri duomenys VMI nėra perduoti. 

Laukia kelios naujovės

Pirmiausia nurodoma, kad šiais metais apsidraudę gyvybės draudimu ar papildomai kaupiantys III pakopos pensijų fonduose 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio galės susigrąžinti nuo bendros gyvybės draudimo įmokų ir/ar įmokų į pensijų fondus išlaidų sumos, neviršijančios 2 tūkst. eurų, o dėl tokių įmokų sumokėjimo grąžintina pajamų mokesčio permokos suma bus ne didesnė kaip 300 eurų.

„Svarbu pažymėti ir tai, kad mokesčių mokėtojai, kurie deklaruoja mokėtiną gyventojų pajamų mokestį, jo nepamirštų ir sumokėti iki gegužės 2 dienos, nelaukdami VMI deklaracijos patvirtinimo“, – akcentavo Stasė Aliukonytė–Šnirienė ir primena, jog pasinaudojusiems gyventojų pajamų mokesčio lengvata, permoką VMI grąžina iki liepos 31 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antra naujovė susijusi su tuo, kad pasipildė turtą ir pajamas deklaruoti privalančių gyventojų sąrašas. Prievolė deklaruoti 2017 m. gruodžio 31 d. turėtą turtą ir 2017 m. gautas pajamas atsirado visų biudžetinių įstaigų ir jų padalinių vadovams, jų pavaduotojams ir jų šeimų nariams, taip pat viešųjų įstaigų ir akcinių bendrovių, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojams ir jų šeimų nariams. Tai yra, deklaruoti pajamas turės ir tokių įstaigų darbuotojai bei jų šeimos nariai, kaip mokyklų ar muziejų. Šie žmonės bus papildomai informuojami per atsakingas ministerijas, regioninę spaudą. Kiek tokių žmonių yra, šiuo metu statistikos neturima. 

REKLAMA

PVM mokėtojais neįregistruoti (neprivalantys registruotis) ūkininkai ir jų partneriai, pageidaujantys, kad valstybinio socialinio draudimo įmokos jiems būtų apskaičiuojamos įvertinus 2017 m. pajamas bei išlaidas, ir/arba kandidatuojantys į valstybės politikus, šiais metais turi deklaruoti visas iš žemės ūkio veiklos gautas pajamas bei su šia veikla susijusias išlaidas, nesvarbu, kokia suma ir iš kokio šaltinio (gyventojų ar juridinių asmenų) buvo gauta.

O be to, pažymima, jog netrukus visi norintys galės pateikti pajamų deklaraciją ir per išmaniąją programėlę „e.VMI“ – šiuo metu dar vyksta gyventojų duomenų perkėlimo į „e.VMI“ procesas, kuris artimiausiu metu bus baigtas, o duomenys atnaujinti. Praėjusiais metais per „e.VMI“ pajamas deklaravo beveik 3,5 tūkst. gyventojų.

REKLAMA

Kas turi deklaruoti pajamas?

VMI primena, jog pajamų deklaracijas, kaip ir kasmet, privalo pateikti gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą ar gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat individualių įmonių, ūkinių bendrijų, mažųjų bendrijų savininkai bei gyventojai, kuriems, buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis ir dėl to privalu sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio arba susigrąžinti šį mokestį. Piliečiai pajamas gavę užsienyje taip pat turi jas deklaruoti. 

VMI skaičiavimu, dėl NPD taikymo šiais metais turi deklaruoti apie 253 tūkst. gyventojų. Lengvatomis gali pasinaudoti asmenys, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už iki 2008 m. gruodžio 31 dienos paimtą būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI informuoja, jog praėjusiais metais 318 tūkst. gyventojų deklaravo 128,5 mln. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio. VMI 731 tūkst. gyventojų grąžino 95,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio permokos. Pernai daugiau nei 534 tūkst. gyventojų paramai skyrė per 17 mln. eurų, iš jų 0,9 mln. eurų politinėms partijoms.

Iš 704 tūkst. gyventojų, kurie privalėjo pateikti deklaracijas, apie 80 proc. tai padarė laiku.

„Savo pareigas laiku vykdantys gyventojai sutaupo biudžeto lėšas, kasmet skiriamas siųsti laiškams, priminimams bei kitoms administracinėms procedūroms“, – teigia VMI atstovė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų