REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balsavimo rezultatai dėl Mindaugo apkaltos sukėlė aibę kalbų – parlamentarai negalėjo patikėti rezultatu ir ėmė vieni kitus kaltinti balsavus prieš apkaltą. Siekdamas išsklaidyti visas abejones, Seimo pirmininkas siūlo perbalsuoti dėl apkaltos. Maža to, opozicija ėmė kalbėti apie galimybę rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Balsavimo rezultatai dėl Mindaugo apkaltos sukėlė aibę kalbų – parlamentarai negalėjo patikėti rezultatu ir ėmė vieni kitus kaltinti balsavus prieš apkaltą. Siekdamas išsklaidyti visas abejones, Seimo pirmininkas siūlo perbalsuoti dėl apkaltos. Maža to, opozicija ėmė kalbėti apie galimybę rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

REKLAMA

Siekdamas perbalsavimo dėl M. Basčio apkaltos, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį susitiko su visų Seimo frakcijų seniūnais.

Pasak V. Pranckiečio, balsavimas dėl M. Basčio mandato turėtų būti atviras. Anot jo, Seimo statutas aiškiai nenumato, ar dėl mandato panaikinimo turi būti balsuojama slaptai.

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

REKLAMA
REKLAMA

Prakalbo apie pirmalaikius rinkimus

Opozicija piktinasi balsavimo rezultatais ir po balsavimo susiklosčiusia situacija. Konservatorė Irena Degutienė pareiškė, kad biuletenių fotografavimas ir jų viešinimas papiktino rinkėjus, todėl ji nemato kitokios galimybės, tik rengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

REKLAMA

„Mes nematome kitos išeities, kaip per artimiausius tris mėnesius organizuoti pirmalaikius Seimo rinkimus“, - žurnalistams sakė I. Degutienė.

Seimo narys Bronislovas Matelis taip pat mano, kad vienintelė logiška išeitis išspręsti situaciją, susidariusią po balsavimo dėl pakaltos M. Basčiui – pirmalaikiai Seimo rinkimai.

„Mano yra tokia nuomonė, kad siekti naujo perbalsavimo – naujas kelias į aklavietę. Naujam perbalsavimui reikalinga priežastis, o priežastis reiškia, kad turėsime įvardinti asmeninį, kuris organizavo masinį biuletenių fotografavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiam žmogui, ko gero, valstiečių lyderiui, mes turėsime reikšti apkaltą. Jeigu to neprisipažins, vadinasi, iš lubų mes negalime pasakyti, kad norime balsuoti dar kartą. Todėl aš manau, kad išeitis logiškas būtų pirmalaikiai Seimo rinkimai“, - sakė B. Matelis.  

Paramą pirmalaikiams rinkimams pareiškė konservatoriai, liberalai, „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai.

Lauks paaiškinimo

Po susitikimo su Seimo frakcijų seniūnais V. Pranckietis žurnalistams patvirtino, kad kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją su prašymu paaiškinti, ar paviešinti balsavimo rezultatai bei masiškai sugadinti biuleteniai yra užtektinas veiksnys surengti perbalsavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei komisija leis perbalsuoti, jį planuojama rengti ketvirtadienį.

Įtaria sąmokslą

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako matantis galimybę, kad valstiečiai sąmoningai pažeidė slapto balsavimo principą, fotografuodami savo biuletenius. Tai, anot E. Gentvilo, liudija Sauliaus Skvernelio citata, kuomet jis teigė, kad valstiečiai turi įrodymų dėl savo balsavimo.

„Parengiau Seimo nutarimo projektą, kad nustačius, jog buvo pažeistas slapto balsavimo principas, butų paskelbta, jog rezultatas negalioja. Tam reikalinga Seimo etikos ir procedūrų komisijos išvada“, - žurnalistams sakė E. Gentvilas.

Nufotografavo savo biuletenį

Valstietis Justas Džiugelis – vienas iš Seimo narių, nusprendusių nufotografuoti savo slapto balsavimo biuletenį, kad išsklaidytų kalbas, jog būtent Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga balsavo prieš M. Basčio mandato naikinimą.

REKLAMA

„Balsavimas buvo labai svarbus tiek man, tiek visuomenei, manau. Iš žiniasklaidos pamačiau, kad M. Bastys lieka Seime, buvo šokiruotas tokiu sprendimu. Pamačiau, kad valstiečiai kaltinami, kad jis liktų seime. Norėjau paneigti tuos gandus, kad ne visi valstiečiai balsavo, jog M. Bastys liktų Seime“, - tv3.lt sakė J. Džiugelis. 

Taip pat J. Džiugelis inicijavo Seimo statuto pataisas, kuriomis siūlo, jog balsavimas dėl Seimo narių mandato panaikino būtų atviras, o ne slaptas.

Pažeidė Konstituciją

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų