REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informavo, kad 2018 m. kovo 13 d. iš gydymo įstaigos gavo pranešimą apie registruotą meningokokinės infekcijos atvejį Ignalijoje.

Antradienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informavo, kad 2018 m. kovo 13 d. iš gydymo įstaigos gavo pranešimą apie registruotą meningokokinės infekcijos atvejį Ignalijoje.

REKLAMA

Meningokokinė infekcija nustatyta Ignalinos gimnazijos moksleivei.

tv3.lt susisiekus su Santaros klinikų Vaikų ligoninės atstove spaudai Jolanta Normantiene, paaiškėjo, kad paauglė ligoninėje gydoma nuo šeštadienio. 

„Galime pasidžiaugti, kad šis atvejis nėra žaibinė meningokoko forma. Šiuo metu mergaitė sveiksta ir jaučiasi pakankamai gera.

Tikrai galime pasakyti, kad ši infekcija nesibaigė tragiškai vien todėl, kad mama sureagavo laiku. Ji nuvyko į gydymo įstaigą, o grįžusi pamatė hemoraginius bėrimus. Būtent jie ir buvo beprasidedančios infekcijos ženklas“, - kalbėjo atstovė. 

Ji pridūrė, kad bet kokiu atveju, vos pastebėjus tam tikrus simptomus, būtina kreiptis į gydymo įstaigą ir nieko nelaukti, nes būtent delsimas gali viską pakreipti. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro, meningokokinei infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

REKLAMA

Siekiant sumažinti užsikrėtimo meningokokine infekcija riziką, rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas; laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudojus – išmesti į šiukšliadėžę); reguliariai vėdinti ir valyti patalpas; svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, reanimacija, t.y. gaivinimas „burna į burną“ ir kt.).

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. ULAC medikai primena, kad Lietuvoje 2014 m. pradėti skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos. Paskiepytų asmenų skaičius kasmet auga: 2014 m. – 338 asmenys, 2016 m. – 13 604.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų