REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija privalo „paversti savo kalbas sutartimis“ ir pateikti išsamų savo santykių su ES po „Brexit“ planą, antradienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Didžioji Britanija privalo „paversti savo kalbas sutartimis“ ir pateikti išsamų savo santykių su ES po „Brexit“ planą, antradienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES lyderiai atkakliai ragina britų premjerę Theresą May (Terezą Mei) patikslinti savo pageidavimus prieš vėliau šį mėnesį numatytą viršūnių susitikimą, kuriame bus derinama pozicija dėl būsimos ekonominės partnerystės.

REKLAMA

Briuseliui neužtenka vien virtinės T. May ir kitų aukšto rango ministrų kalbų, todėl J. C. Junckeris perspėjo, kad Londonui labai svarbu patikslinti savo planus opiu Airijos sienos klausimu.

„Laikrodžiui skaičiuojant vos vienerius likusius metus, dabar yra laikas paversti kalbas sutartimis, paversti įsipareigojimus susitarimais, bendrus pasiūlymus ir pageidavimus dėl būsimų santykių – konkrečiais įgyvendinamais sprendimais“, – J. C. Junckeris kalbėjo Europos Parlamente Strasbūre.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „ypač svarbu“, kad Britanija pateiktų konkrečių pasiūlymų dėl sienos tarp britų valdomos Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos Respublikos.

Britanija ir ES žada po „Brexit“ vengti muitinių sugrąžinimo šioje saloje.

Gruodį Londonas ir Briuselis sudarė preliminarų susitarimą, kuriame Airijos sienos klausimas buvo apeitas, tačiau neseniai paskelbtas ES parengtas susitarimo projekto tekstas išprovokavo naują ginčą su Londonu.

Airijos siena yra „Europos problema“

Praėjusį mėnesį ES paskelbtame sutarties projekte numatyta, kad Šiaurės Airija privalo išlikti muitų sąjungoje su likusia Bendrija, jei nebus rasta jokio geresnio sprendimo, kaip išvegnti „griežtos“ sienos Airijoje. Tačiau Britanija šiam planui nepritaria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. C. Junckerio, šis sutarties tekstas tiesiogiai atitinka gruodžio mėnesį pasiektus susitarimus, kurie surašyti teisine kalba „ir neturėtų būti netikėti“.

Buvęs Liuksemburgo premjeras perspėjo Londoną, kad ES institucijos ir narės tiesiogiai palaiko Airiją šiuo klausimu.

„Mums tai nėra airių problema, tai yra Europos problema. Visi už vieną, ir vienas už visus - štai ką reiškia priklausyti sąjungai“, - sakė jis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas praėjusią savaitę perspėjo, kad norint tęsti derybas kitais klausimais, pirmiausia reikia išspręsti Airijos sienos problemą.

REKLAMA

Didžioji Britanija tikisi pradėti derybas dėl būsimų prekybos su ES santykių kitą mėnesį. T. May kovo 2 dieną jau pateikė savo pasiūlymus dėl naujo laisvosios prekybos susitarimo, kuris apimtų daug sektorių.

Savo kalboje T. May sakė, kad Britanija laikysis tam tikrų ES reikalavimų ir normų, tačiau pasiliks sau teisę nuo kai kurių jų nukrypti.

Bendrija ne kartą yra atmetusi tokią „vyšnaičių nurinkimo“ taktiką, o ES vyriausias derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį pakartojo tai dar kartą.

„Gana stebėtina mintis būtų tikėtis, kad 27 ES narės... galėtų sutikti su (reikalavimų) laikymusi, kai JK to nori, paliekant galimybę nukrypti (nuo standartų), kai iš to galima turėti lyginamųjų pranašumų“, - sakė M. Barnier europarlamentarams.

REKLAMA

Jis taip pat atmetė Londono pasiūlymą, kad Britanija galėtų dalyvauti ES agentūrose ir po „Brexit“, tačiau sustabdytų Europos Teisingumo Teismo (ETT) jurisdikciją Jungtinėje Karalystėje.

ES „atvira verslui“

Europos Parlamentas - kuris turės galimybę vetuoti „Brexit“ susitarimą - trečiadienį balsuos dėl pasiūlymo pasiūlyti Britanijai „asociacijos sutartį“, kuri, pasak jo, apimtų daugiau nei prekybos sutartis.

Kertiniai šio pasiūlymo akmenys būtų prekyba, užsienio politika, bendradarbiavimas užsienio ir vidaus saugumo srityse bei „teminis“ bendradarbiavimas, apimantis švietimo ir mokslinių tyrimų programas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Parlamento „Brexit“ koordinatorius Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas) sakė, kad po praėjusios savaitės derybų su T. May ir jos „Brexit“ ministru Davidu Davisu jis yra įsitikinęs, kad Londonas „pamatys tokio požiūrio privalumus“.

Asociacijos sutartis ES ir Britanijos santykiams po „Brexit“ suteiktų „architektūrinę viziją“ ir padėtų išvengti sudėtingų individualių sutarčių paketo, kokį ES yra sudariusi su Šveicarija.

Tuo metu M. Barnier sakė, kad ant derybų stalo bus pateikta visa virtinė pasiūlymų dėl bendradarbiavimo su trečiosiomis šalimis. Anksčiau ES kaip pavyzdį yra nurodžiusi sutartis, kurias yra sudariusi su Kanada ir Pietų Korėja.

„Esame atviri verslui. Tai JK uždaro duris“, - pareiškė M. Barnier.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų