REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnus tenkino žodinis Seimo nario Mindaugo Basčio atsakymas, kad pažįsta buvusį KGB darbuotoją Piotrą Vojeiką, todėl daugiau nebuvo atliekamas joks tyrimas, sako parlamentaro gynėjas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnus tenkino žodinis Seimo nario Mindaugo Basčio atsakymas, kad pažįsta buvusį KGB darbuotoją Piotrą Vojeiką, todėl daugiau nebuvo atliekamas joks tyrimas, sako parlamentaro gynėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Seimui padėjus svarstyti apkaltos procedūrą prieš M. Bastį Juozas Gaudutis įrodinėjo, kad M. Bastys be piktos valios pamiršo nurodyti pažįstąs P. Vojeiką.

REKLAMA

Būtent dėl to, kad nenurodė šios pažinties pildydamas VSD klausimyną dėl leidimo dirbti su visiškai slapta informacija, M. Bastys pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką.

„VSD pakako, kad patikrinant žodžiu M. Bastys nenuslėpė savo pažinties su buvusiu KGB darbuotoju P. Vojeika, nebuvo reikalo tikrinti poligrafu“, – sakė J. Gaudutis.

Jis teigė, kad M. Bastys savo noru Lenkijoje buvo patikrintas melo detektoriumi, kuris esą parodė, kad Lietuvos politikas nesuprato tinkamai klausimo ir atsakė į jį sąžiningai – taip, kaip manė.

REKLAMA
REKLAMA

„Moksliškai pagrįsta, kad M. Bastys elgėsi teisingai ir sąmoningai neklaidino VSD“, – sakė advokatas.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad šis politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Bastys aiškino susipainiojęs ir nenurodęs ryšių su sovietų KGB buvusiu darbuotoju P. Vojeika, nes anketoje klausta apie pažintis su užsienio valstybių žvalgybų esamais ar buvusiais darbuotojais, o Sovietų Sąjunga kaip valstybė nebeegzistuoja.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

REKLAMA

Šių ryšių pagrindu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pernai kovą atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

Anksčiau tyrimą dėl M. Basčio ryšių atliko Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Jis padarė išvadą, kad politikas veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Valstybės saugumo departamento medžiagoje įvardintais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui. Šioms išvadoms pritarė ir Seimas.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje – ji apima Šakius ir kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Kilus skandalui dėl ryšių su Rusija M. Bastys sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų