REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
65
Alkoholinių gėrimų kainos Latvijoje po akcizų padidinimo (nuotr. tv3.lt)

Vos tik Lietuvoje buvo padidinti alkoholinių gėrimų akcizai, daugelio tautiečių akys nukrypo į kaimyninę Latviją. Mat ten alkoholiniai gėrimai tapo ženkliai pigesni nei Lietuvoje.

65

Vos tik Lietuvoje buvo padidinti alkoholinių gėrimų akcizai, daugelio tautiečių akys nukrypo į kaimyninę Latviją. Mat ten alkoholiniai gėrimai tapo ženkliai pigesni nei Lietuvoje.

REKLAMA

Viena po kitos buvo viešinamos istorijos, kaip lietuviai apsiperka netoli sienos su Latvija esančiose parduotuvėse. Pigesnis alkoholis tiesiog apsuko galvas. Žmonės nepasikuklindavo socialiniuose tinkluose pasidalinti alkoholinių gėrimų perpildytų pirkinių krepšių nuotraukomis.

Bet viskas yra laikina. Latviai pamažu bando nusigrandyti prilipdytą „pigaus alkoholio šalies“ etiketę. Tam itin pasitarnavo nuo kovo 1-sios padidinti visų alkoholinių gėrimų akcizai.

Norėdami įsitikinti, kaip stipriai po akcizų padidinimo šioje šalyje pabrango alkoholis, atlikome nedidelį eksperimentą. Tose pačiose parduotuvėse „Maxima“ ir „Vesko“ padarėme alkoholinių gėrimų kainų „prieš ir po“ nuotraukas. Eksperimento rezultatas ir dabartinės alkoholinių gėrimų kainos Latvijoje – nuotraukų galerijose (visos galerijos pateiktos straipsnio pabaigoje).

REKLAMA
REKLAMA

Akcizais susilygino su Lietuva

Kaip jau minėjome Latvijoje nuo kovo 1 dienos padidėjo visų alkoholinių gėrimų akcizai.

Valstybės pajamų tarnybos pranešime pažymima, jog stipriųjų alkoholinių gėrimų akcizai Latvijoje susilygino su Lietuvoje galiojančiais, tačiau išliko gerokai mažesni nei Estijoje.

REKLAMA

Tarnybos skaičiavimais, dėl alkoholio akcizų padidino nuo kovo mažmeninė degtinės kaina gali padidėti 0,53 euro už pusę litro, vyno - 0,13 euro už 0,75 litro, alaus - 0,07 euro už pusę litro.

Realūs kainų pokyčių pavyzdžiai

Pateiksime keletą praktinių pavyzdžių. 0,5 litro alaus „Gaišais“ kaina dėl akcizų šoktelėjo nuo 74 iki 80 euro centų. Lietuvoje taip pat populiaraus šampano „Bosca“ (0,75 l) butelis iki tol kainavo 3,6 euro, o po kovo 1-sios pabrango iki 3,73 euro.

Tiesa, toli gražu ne visi vynai brango tuos įvardytus 13 centų. Pavyzdžiui, vynas „Cabernet Sauvignon“ kainavo 5,19 euro, o po akcizo padidinimo jo kaina padidėjo vos 3 centais – iki 5,22 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie stipriuosius alkoholinius gėrimus, kainų skirtumai jaučiasi labiau. Kai kurie gėrimai brango net daugiau nei 1 euru. Stiprus alkoholinis gėrimas „Atlantis“ iki kovo 1-sios kainavo 9,89 euro, o po šios dienos jau – 10,60 euro.

1 litro talpos viskio „Tullamore Dew“ kaina nuo 21,77 šoktelėjo iki 22,83 euro. Toks pat kiekis viskio „Grants“ nuo 17,81 pabrango iki 18,87 euro.

Panašiomis proporcijomis brango ir degtinė. Pavyzdžiui, 0,7 litro talpos degtinės „Nemiroff Delicat“ butelis nuo 10,92 pabrango iki 11,44 euro.

Geriausiai kainas galite įvertinti šiose nuotraukų galerijose:

Alkoholinių gėrimų kainos Latvijos „Maxima“ parduotuvėje iki kovo 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alkoholinių gėrimų kainos Latvijos „Maxima“ parduotuvėje po kovo 1 d.

Alkoholinių gėrimų kainos Latvijos „Vesko“ parduotuvėje iki kovo 1 d.

Alkoholinių gėrimų kainos Latvijos „Vesko“ parduotuvėje po kovo 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų