REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicinės frakcijos antradienį pasikvietė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkę Laurą Matjošaitytę aptarti kritiškai vertinamą komisijos darbą. Pati pirmininkė su jai metamais kaltinimais ir įtarimais nesutinka, bet ketina inicijuoti pokyčių komisijos darbe.

Seimo opozicinės frakcijos antradienį pasikvietė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkę Laurą Matjošaitytę aptarti kritiškai vertinamą komisijos darbą. Pati pirmininkė su jai metamais kaltinimais ir įtarimais nesutinka, bet ketina inicijuoti pokyčių komisijos darbe.

REKLAMA

VRK pirmininkė L. Matjošaitytė kritikuojama dėl neveikimo tiriant skundus dėl paslėptos politinės reklamos ir rinkėjų papirkimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiuose renginiuose, projektuose ar serialuose.

Trauktis neketina

„Reikėtų visas emocijas ir partinius nesutarimus padėti į šalį, atskirti nuo faktų ir vertinti faktus. VRK negali tapti įrankiu politinėms kovoms“, - susitikime sakė L. Matjošaitytė.

Paklausta, ar gali užtikrinti, kad 2019 m. vyksiantys rinkimai į Europos Parlamentą, prezidento rinkimai bei savivaldos rinkimai bus skaidrūs, kai visuomenė praranda pasitikėjimą komisija, L. Matjošaitytė teigė, kad komisija nusiteikusi dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

„VRK bendro darbo ir pastangų dėka pasieks tų rezultatų, kurių iš jos tikimasi. Kaip matau šiuo metu, komisijos nariai yra nusiteikę dirbti ir spręsti tuos nedidelius nesutarimus, kurie yra viduje. Kada yra visi nusiteikę dirbti, galima išspręsti tas problemas, kurias žiniasklaidoje stengiamasi politizuoti“, - kalbėjo L. Matjošaitytė.

REKLAMA

Paklausta, ar po kilusio skandalo neketina pasitraukti iš pareigų, L. Matjošaitytė tiesiai į klausimą neatsakė, bet dar kartą pakartojo, kad komisija dirbs.

„Žvelgiu į artėjančius rinkimus ir manau, kad VRK dabar turi išspręsti tuos nesutarimus, kurie yra, ir pradėti rimtai ruoštis kitų metų rinkimams, negaištant laiko tokioms problemoms, kurios yra ilgai sprendžiamos“, - teigė pirmininkė.

Žada pokyčius

Paklausta, kaip vertina dabartinį VRK darbą, L. Matjošaitytė pripažino, kad siūlys tam tikrų VRK sprendimų tvarkos pakeitimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kadangi kilo didelis ažiotažas, siūlysiu visus VRK gaunamus raštus, paklausimus nagrinėti VRK posėdyje viešai, kad būtų galima nuspręsti, kam tas raštas adresuotas, kad jį galėtų spręsti. Siūlysiu keisti tvarką“, - tikino komisijos pirmininkė.

Taip pat L. Matjošaitytė pripažino tiek savo, tiek komisijos darbe matanti problemų.

„Matau aš tiek ir savo darbe, ir komisijos narių darbe yra vienokių ir kitokių problemų, bet mes galime jas išspręsti tinkamai iki kitų metų rinkimų. Jeigu užsisėdėsime vietoje, spręsdami mažareikšmes problemas, nebus laiko ruoštis kitų metų rinkimams“, - tvirtino komisijos pirmininkė.

VRK pirmininkė prabilo ketinanti į komisijos darbą įnešti daugiau viešumo.

„Kalbant apie visuomenės pasitikėjimą, jeigu toks ir buvo pažeistas, tai bus išnagrinėti visi visuomenės skundai, kada visuomenei bus aiškiai pasakyta, ką ir kodėl visuomenė tyrė. Kuo komisija bus viešesnė, tuo ji bus skaidresnė. Tai mano tikslas bus įtraukti į komisijos darbą kuo daugiau viešumo“, - žadėjo L. Matjošaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ragina trauktis

Po bendro opozicinių frakcijų posėdžio, G. Landsbergis ragina L. Matjošaitytę trauktis iš pareigų.

„Tai, ką šiandien išgirdome iš VRK pirmininkės lūpų, visiškai netenkina nei mūsų, nei kitų opozicinių frakcijų. VRK pirmininkė nebeturi mūsų pasitikėjimo, todėl raginame ją nedelsiant trauktis iš užimamų pareigų bei nevesti šalies politinės situacijos į tokią padėtį, kai ateisime į trejus 2019-ųjų rinkimus nepasitikėdami rinkimų arbitru“, - po posėdžio išplatintame pranešime spaudai teigė G. Landsbergis. 

Įklampino „Naisių vasara“

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui taip ir nepateikta.

REKLAMA

Opozicija kelia VRK vadovės Lauros Matjošaitytės atsakomybės klausimą dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol ir neapsvarstytos išvados dėl valstiečių.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūloma kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Premjeras ir Seimo pirmininkas problemų nemato

Kiek anksčiau premjeras Saulius Skvernelis žiniasklaidai sakė, kad L. Matjošaitytė, kai dar ėjo VRK pavaduotojos pareigas, buvo viena iš narių, su kuria buvo galima konstruktyviai spręsti rinkimų skaidrumo problemas.

REKLAMA

„Kalbant apie komisijos vadovę, kiek man teko susidurti tiek būnant policijos vadovu, tiek vidaus reikalų ministru, tai buvo viena iš komisijos narių, su kuria buvo galima konstruktyviai spręsti ir buvo sprendžiamos neskaidrių rinkimų užkardymo problemos, papirkinėjimo problemos", – L. Matjošaitytę įvertino premjeras.

Tuo tarpu anksčiau su L. Matjošaityte susitikęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė nematantis būtinybės jai trauktis iš pareigų, teigė, kad ji „dirba teisingai“.

Pagal įstatymą, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu. L. Matjošaitytė VRK vadove paskirta pernai birželį V. Pranckiečio siūlymu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų