REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicijos iniciatyva pradėti tyrimą dėl padėties šalies žemės ūkio sektoriuje peržengė pirmąjį barjerą – dauguma parlamentarų po pateikimo balsavo „už“. Tiesa, pats R. Karbauskis idėją imtis tyrimo vadina politine kova prieš jį.

Opozicijos iniciatyva pradėti tyrimą dėl padėties šalies žemės ūkio sektoriuje peržengė pirmąjį barjerą – dauguma parlamentarų po pateikimo balsavo „už“. Tiesa, pats R. Karbauskis idėją imtis tyrimo vadina politine kova prieš jį.

REKLAMA

Tyrimo siūloma imtis paaiškėjus, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojosi politiko sūnų, sesers, brolio, tėvo valdoma žeme ir galbūt nepaiso tvarkos, kad vienas fizinis arba juridinis asmuo gali valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų.

Iš 111 balsavusių Seimo narių: už – 63, prieš 25, susilaikė 23. Tam, kad komisijos sudarymui būtų pritarta, Seimas balsuos dar du kartus.

Lietuvoje vis dar veikia baudžiava

Seime pateikdamas opozicijos iniciatyvą, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas piktinosi, kad šiais laikais Lietuvoje vis dar vykdoma baudžiava.

REKLAMA
REKLAMA

„Viename Lietuvos miestelyje prie manęs priėjo žmogus ir paklausė, ar ką nors ketiname daryti dėl periminėjamų žemės ūkių. Jis pasakė, jo kelių šimtų hektarų ūkis buvo perimtas už skolas. Jam buvo palikta apie 10 hektarų, nes viso ūkio kainos nepakako padengti skolai.

REKLAMA

Šiandien žmogus turi atidirbinėti tame ūkyje ir grąžinti skolas vienam iš Lietuvoje didžiausių koncernų. Tie, kurie mokėmės istorijos, žinome tokį reiškinį, kaip baudžiava, kuri buvo organizuojama labai panašiu principu. Šiandien, gerbiamieji, tai vyksta Lietuvoje“, - posėdyje sakė G. Landsbergis.

Susilaikė kritikos

Skeptiškai į iniciatyvą tirti situaciją šalies žemės ūkio sektoriuje pažiūrėjo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas, manantis, kad pasiekti savo tikslą nebūtina kuriant naują komisiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūs žinote, kad bet kuri komisija sudaroma taip, kad valdantieji turi daugumą. Tai tikrai atsakymai, sprendimai bus tokie, kaip nuspręs valdančioji dauguma. Ar jūs nemanote, kad mes, kaip Seimo nariai, turime ir kitų priemonių, ne tik parlamentinėmis komisijomis“, - stebėjosi J. Olekas.

Komisijos kritikams, teigiantiems, kad tokio tyrimo turėtų imtis teisėsauga ir atitinkamos institucijos, G. Landsbergis atkirto, kad opozicija jau kreipėsi į Žemės ūkio ir Ūkio ministerijas bei Konkurencijos tarybą.

„Šiandien jūs turite įtikinti visuomenę, kad jūs į parlamentinį darbą žiūrite rimtai ir atsakingai, o ne kaip valdančiosios daugumos įrankį, skirtą sutramdyti mažuosiuose, bet kaip į instrumentą, kuris turėtų didinti skaidrumą“, - sakė G. Landsbergis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadina politine kova

Pats R. Karbauskis balsavime dėl komisijos nedalyvavo. Likus porai valandų iki G. Landsbergis Seime pateikė siūlymą dėl komisijos sudarymo, LVŽS išplatino R. Karbauskio pranešimą, kuriame teigiama, jog „opozicija apsimeta, kad jai rūpi žemės ūkis“.

„Susidaro įspūdis, kad opozicija yra suinteresuota kuo ilgiau eskaluoti tikrovės neatitinkančią informaciją apie su manimi susijusias įmones. Net ir pasiūliusi sudaryti komisiją žemės ūkio sektoriui tirti, atvirai pripažįsta, kad tikrasis tyrimo objektas – R. Karbauskis, jo šeima ir „Agrokoncerno“ grupės įmonės. Akivaizdu, kad opozicijos vykdoma vieša kampanija yra atvira politinė kova ir artėjančių rinkimų dalis“, - rašė R. Karbauskis.

REKLAMA

Kaip rašoma išplatintame pranešime, R. Karbauskis mano, kad opoziciją akivaizdžiai erzina LVŽS politinė valia pažaboti korupciją ir gerinti žmonių gyvenimo lygį šalyje, nes tokios priemonės atima opozicijai visas galimybes oponuoti ir tinkamai pasiruošti artėjančių rinkimų kampanijoms.

„O negalėdama prikibti prie Seimo ir Vyriausybės darbų, stengiasi griauti pasitikėjimą LVŽS lyderiu, pasitelkdama melagingą informaciją apie su juo siejamas įmones“, - rašė R. Karbauskis.

Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis sako, kad dirbamos žemės įsigijimo teisėtumo klausimus turi nagrinėti teisėsauga arba atsakingos už sklypų prekybą institucijos, o ne Seimas.

REKLAMA

Aiškinsis, kaip apeinami įstatymai

Laikinoji tyrimo komisija turės atsakyti į 30 klausimų apie dirbamos žemės įsigijimą, į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų trąšų, augalų apsaugos priemonių, žemės ūkio technikos pardavimus ir kt.

Be to, siūloma aiškintis, kas valdo daugiau nei 500 hektarų žemės, nustatyti, kiek jos yra įsigijusios žemės ūkio, technikos ar trąšų prekybos įmonės.

Taip pat bus bandoma nustatyti, kaip žmonės ir įmonės apeina 500 hektarų ribojimą ir ar dabartinis teisinis reguliavimas yra pakankamas. Be to, komisija aiškinsis, kaip plačiai paplitęs vekselių naudojimas žemės ūkyje ir kiek žmonių dėl to prarado savo žemę.

Komisija turėtų pateikti išvadą, kaip reikėtų keisti žemės įsigijimo ir valdymo politiką bei tai numatančius įstatymus. Planuojama, kad tyrimas tęstųsi iki lapkričio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų