REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijoje viduryje baltos dienos vietinių gyventojų užpulti ir už tai, kad gynėsi, suimti lietuviai neišbrenda iš teismų kaimyninėje šalyje. Pasak jų, grasinimų, kad jie daugiau niekada neišvažiuos iš Lenkijos, sulaukė ir iš užpuolikų, ir juos suėmusių pareigūnų, o dabar jiems dar gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

Lenkijoje viduryje baltos dienos vietinių gyventojų užpulti ir už tai, kad gynėsi, suimti lietuviai neišbrenda iš teismų kaimyninėje šalyje. Pasak jų, grasinimų, kad jie daugiau niekada neišvažiuos iš Lenkijos, sulaukė ir iš užpuolikų, ir juos suėmusių pareigūnų, o dabar jiems dar gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

Degalinėje, esančioje netoli Lomžos miestelio, iš Šveicarijos baltu mikroautobusu namo važiuojančius lietuvaičius staiga užstato rausvas automobilis. Išlipęs agresyvios išvaizdos vyrukas tuoj pat patraukia degalus čia pilančių lietuvaičių link. Jų teigimu, paleidęs keletą ksenofobiškų įžeidimų Lietuvai, vairuotojui ir jo žmonai apskritagalvis lyg niekur nieko staiga smūgiuoja vairuotojui.

Tačiau užpuolikas ryškiai nepasvėrė jėgų. Vairuotojas Ričardas ir jo įmonės darbuotojai buvę kartu agresyviai nusiteikusį vyrą greitai apramina. Lietuvių teigimu, tokios agresijos jie sulaukė vien už tai, kad lenką aplenkė kelyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Siauras kelias, važiavo koks tai traktorius ar kas ten ir susidarė didelis kamštis. Kas nori, gali nelenkti, bet lenkti galima. Vieną mašiną aplenkiau, antrą, trečią, ketvirtą. Žiūriu, važiuoja audi. Tarpas didelis, realiai metrų 20. Kada baigiau jį lenkti, jis pradėjo spausti gazą – neleido, o iš priešpriešos jau važiavo mašina“, - pasakoja nukentėjęs Ričardas Dovydauskas.

REKLAMA

Avarijos išvengti pavyko tik per plauką, bet tai labai nepatiko vietos smarkuoliui. Net ir jėga nuramintas, pasak Ričardo, jis atvirai pareiškė, jog lietuviai iš Lenkijos nebeišvažiuos. Sulaukę grasinimų tautiečiai tikėjosi, jog viską išspręs policija, tačiau atvykę pareigūnai įvykio aplinkybių nesiaiškino. Vietoj to nedelsiant lietuvius suėmė.

„Mes negalėjome nei pavalgyti, nieko visiškai. Nei daiktų iš mašinos pasiimti“, - siaubingą situaciją įvardiją R.Dovydauskas.

Praleidę parą belangėje nusikamavę keliautojai liko pasibaisėję policijos darbo metodais.

„Policijos pareigūnai tiesiai šviesiai pasakė man: tu ką čia, cariukas? Kaip carinės Rusijos laikais. Žinai, kiek pas mus čia sugulė tokių?“, - policijos akibrokštus vardija nukentėjusysis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nei Ričardas, nei jo kolegos sugulti neketina. Iškart po incidento prasidėjo jau porą metų trunkantis teisinis procesas. Nors bylą pirmos instancijos teisme lietuviai laimėjo, prokuratūra sprendimą apskundė ir Ričardas bei jo kolegos pripažinti kaltais. Mūsų tautiečio interesus ginantis advokatas sako, tai beprecedentis įvykis. Nors viskas užfiksuota kamerų, policija net nesivargino surinkti reikalingų įrodymų.

„Policija per daug nesigilino, pamatė iš pirmo žvilgsnio, kad užpuolikas kraujuoja, o tie tryse jauni sėdi, be jokių smurto požymių, ir patikėjo sužeistuoju. Jie turėjo išnagrinėti įvykį, o jie to nepadarė. Tai pirma policijos klaida“, - aiškina advokatas Michalas Fabianskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įrašą parodėme ir nepriklausomam teisės ekspertui, Vilniaus universiteto profesoriui daktarui Remigijui Merkevičiui. Jo nuomone, tokio įvykio teisinis reglamentavimas Lenkijoje ir Lietuvoje gali skirtis, tačiau pagal mūsų įstatymus šį įvykį galima vertinti kaip būtinąją gintį.

„Būtinoji gintis sako, kad užpuolimas arba reakcija į užpuolimą turi būti daugmaž adekvati. Ji neprivalo būti tokia pati, bet turi būti daug maž adekvati. Tai, ką mes matome vaizdo įraše, galime galvoti, kad provokacija kokia ir buvo, na, greičiausiai buvo, bet reakcija į tą provokacija, jinai nebuvo niekuo besiginanti. Ten nebuvo jokios gynybos. Ten buvo vieno puolimo išprovokuotas kitas puolimas ir primušimas“, - sako teisininkas Remigijus Merkevičius. teisininkas

Visgi, teisininkas sutinka, jog lietuvius suimdama parai Lenkijos policija perlenkė lazdą. Teismo sprendimą, dėl kurio lietuviams gresia baudžiamoji atsakomybė, lietuviai žada skųsti.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų