REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie neblaivių vairuotojų sukeltas avarijas yra pranešama kone kasdien. Lietuvos keliuose prie vairo išgėrusių žmonių netrūksta. Jų nesustabdo nei gresiančios baudos, nei policijos pareigūnų itin dažnai rengiami reidai.

Apie neblaivių vairuotojų sukeltas avarijas yra pranešama kone kasdien. Lietuvos keliuose prie vairo išgėrusių žmonių netrūksta. Jų nesustabdo nei gresiančios baudos, nei policijos pareigūnų itin dažnai rengiami reidai.

REKLAMA

Visuomenė įprastai būna neabejinga tokiems eismo įvykiams. Ypač tiems, kuriuose žūsta žmonės. Per 2018-ųjų sausį neblaivūs vairuotojai jau sukėlė 8 eismo įvykius, per visus 2017-sius – 186, o 2016-sius – 259 avarijas.

Šie skaičiai, iš tiesų atrodo bauginančiai. Bet ar įsivaizduojate, kiek eismo įvykių neblaivūs vairuotojai sukeldavo, tarkime, 2000-iais?

Taip, gal ir nėra ko lyginti beveik 20 metų skiriančios statistikos, bet padarykime tai. 2000-siais eismo įvykius sukėlė net 831 neblaivus asmuo. Šiais laikais tie skaičiai yra 4-5 kartus mažesni.

Skaudžiausia, kai žūsta vaikai

Skaudžių eismo įvykių problematika Lietuvos spaudoje yra nagrinėjama dešimtmečiais. Vieną tokių publikacijų galima aptikti 1998-ųjų kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose.

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnyje „Vaikai, nespėję pasidžiaugti vaikyste“ galima rasti pavyzdį, kuris, greičiausia, yra paveikesnis už tūkstančius policijos reidų ar prieš vairavimą išgėrus nukreiptų socialinių reklamų.

REKLAMA

Krauju aplaistytas pirkinys

Tą lemtingą 1998-ųjų gegužės dieną Utenos rajone 56-erių ūkininkas Valdas (vardas pakeistas) sukirto rankomis su vienu Moskvičiaus savininku. Puse sumos – 250 litų įdavė į rankas iškart, o likusią dalį pažadėjo sumokėti vėliau.

Kaip akcentuojama minėtoje publikacijos, kokios techninės būklės turėjo būti už 500 litų parduodamas Moskvičius, nebereikia net kalbėti...

Bet sandoris įvyko ir abi pusės nutarė kartu tai atšvęsti. Gerokai išgėręs ūkininkas Valdas nutarė išbandyti savo „plieninį žirgą“.  Šalia kieme bėgiojęs vos trejų metukų Valdo sūnus taip pat įšoko į automobilį. Įsitaisė ant priekinės sėdynės. Gaila, bet niekas iš aplinkinių nesustabdė Valdo. Bent vaiką būtų ištraukę iš automobilio. Nepastebėjo. Nesuspėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Keletą kilometrų Valdas vairavo gana tvarkingai, net vienoje vietoje apsisuko ir pradėjo skrieti namų link. Deja, nepasirinko greičio. Automobilį sumėtė ir šis nulėkė nuo kelio į karklų krūmą.

Per šią avariją Valdui lūžo vienas stuburo slankstelis. Bet daug baisesnis likimas ištiko trimetį. Nors iš pradžių atrodė, kad vaiko sužalojimai nėra pavojingi gyvybei, bet pradėjus operaciją chirurgai nustėro.

Jie nustatė, kad trimečiui sunkiai sužaloti vidaus organai. Būtent dėl to vaikas per operaciją ir numirė. Tėvui nustatytas net 2,6 prom. girtumas. Nors vyras gynėsi išgėręs jau po įvykio, bet įrodyta, kad girtauta dar prieš tai.

Nors Valdas buvo teisiamas dėl gyvybės atėmimo iš neatsargumo, bet, anot vietos gyventojų, jam didžiausia bausme jau tapo mylimiausio sūnaus netektis. O tas lengvabūdiškas poelgis ir skaudžios pasekmės jau niekada nebenukrito nuo ūkininko pečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pauliko atvejis Skuode

Šiuo metu buvęs policijos pareigūnas Saulius Pareigūnas jau laisvėje. Nors 2007-ųjų lapkričio 7-ąją Aleksandrijos kaimo (Skuodo raj.) centre, vairuodamas automobilį BMW lenktyniavo su „Audi“ ir parbloškė bei mirtinai sužalojo tris 10-mečius.

Greičio būta didelio, o S. Paulikas, įtarta vairavo neblaivus. Bet tą dieną jis sugebėjo pasislėpti nuo pareigūnų. Kitą dieną jis pasidavė pareigūnams, bet tada jo kraujyje alkoholio jau nebuvo aptikta.

Už šį nusikaltimą jis sulaukė 10 metų įkalinimo bausmės, bet, kaip jau tampa įprasta, už gerą elgesį anksčiau laiko S. Paulikas paleistas į laisvę.

O kiek dar daug tokių vaikų, nespėjusių pasidžiaugti vaikyste, nesuskaičiuota...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų