REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežiaus žinia sudrebino pasaulį

Popiežius Pranciškus sekmadienį pagerbė katalikų pasauliečių organizacijos, padedančios Sirijos karo pabėgėliams pasiekti Europą, savanorius ir atmetė užsieniečių bei neturtingųjų vadinimą priešais.

Popiežius Pranciškus sekmadienį pagerbė katalikų pasauliečių organizacijos, padedančios Sirijos karo pabėgėliams pasiekti Europą, savanorius ir atmetė užsieniečių bei neturtingųjų vadinimą priešais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popietę Pranciškus praleido su Šv. Egidijaus bendruomene, kuri tarpininkavo dėl taikos Afrikoje ir padėjo karo pabėgėliams saugiai pasiekti Italiją. Ši organizacija švenčia savo įkūrimo 50-metį.

REKLAMA

„Po to, kai gimė jūsų bendruomenė, pasaulis tapo globalus“, – sakė popiežius, kreipdamasis į Šv. Egidijaus bendruomenės savanorius Trasteverės Švč. Mergelės Marijos bazilikoje, kur bendruomenė ypatingai šaltomis naktimis priglaudžia benamius.

„Tačiau daugeliui žmonių, ypač neturtingų, buvo pastatyta naujų sienų, – sakė Pranciškus. – Įvairovė yra dingstis priešiškumui ir konfliktui. Solidarumo ir dvasios globalizacija dar turi būti sukurta.“

REKLAMA
REKLAMA

10-ajame dešimtmetyje Šv. Egidijaus bendruomenė padėjo tarpininkauti sudarant taikos susitarimą, kuriuo baigėsi kovos Mozambike, ir skatino nacionalinį susitaikymą Centrinės Afrikos Respublikoje, Gvinėjoje, Libijoje ir Nigeryje.

Bendruomenė aktyviai sureagavo į popiežiaus raginimą padėti pabėgėliams ir organizavo lėktuvų skrydžius, kad Sirijos karo pabėgėliai per „humanitarinius koridorius“ galėtų atvykti į Italiją.

Sirijos palestinietis, atskridęs vienu pirmųjų lėktuvų, papasakojo popiežiui apie savo šeimos kančias, pirmiausia Sirijoje, o paskui pabėgėlių stovykloje Libane. Tik Jafaro (Džafaro) vardu pristatomas paauglys, kuriam dabar 15 metų, pasakė, kad pagalvojus apie Siriją, jam į galvą ateina „viena mintis: taika“. Tuomet jis ir pontifikas apsikabino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranciškus taip pat išklausė 80-metės Giovannos La Vecchios (Džovanos La Vekijos), kuri yra metais jaunesnė už popiežių. Ji papasakojo, kad nenorėjo jaustis nereikalinga visuomenėje, pagyvenusiems žmonėms skiriančioje mažai dėmesio.

G. La Vecchia savanoriauja ir lanko kalinius, taip pat padeda naujai atvykusiems pabėgėliams mokytis italų kalbos.

„Dosnumas ir atvira širdis visiems“, – savanoriams pasakė Pranciškus.

Per penkerius savo popiežiavimo metus Pranciškus ne kartą ragino paprastus piliečius ir pasaulio lyderius priimti naujus atvykėlius ir skirti dėmesio tiems, kurie jau yra atsidūrę jų visuomenių pakraščiuose. Jo pozicija neatitinka atsirandančių politinių srovių Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

Pranciškus sakė, kad pasaulyje „dažnai gyvuoja baimė“.

„Mūsų laikai, susidurdami su didžiuliais globalizacijos mastais, susiduria su didele baime, – sakė jis. – Na, o baimė dažnai atsigręžia prieš žmones, kurie yra užsieniečiai –kitokie, neturtingi – tarsi jie būtų priešai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų