REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Jie – tarsi mokytojas ir mokinys, vyresnis bei jaunesnis broliai“, – itin stiprų Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus ir Stambulo „Fenerbahče“ stratego Željko Obradovičiaus ryšį apibūdino Eurolygos čempionų vadovas. Kiek bei kokių savybių Šaras perėmė iš savo mentoriaus?

„Jie – tarsi mokytojas ir mokinys, vyresnis bei jaunesnis broliai“, – itin stiprų Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus ir Stambulo „Fenerbahče“ stratego Željko Obradovičiaus ryšį apibūdino Eurolygos čempionų vadovas. Kiek bei kokių savybių Šaras perėmė iš savo mentoriaus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abipusė pagarba

Š. Jasikevičius 2007–2010 ir 2011–2012 metais žaidė Ž. Obradovičiaus treniruojamame Atėnų „Panathinaikos“.

REKLAMA

Šaras autobiografinėje knygoje „Laimėti neužtenka“ ne kartą gyrė Željko, rašydamas, kad jis – puikus treneris ir vienas pagrindinių lietuvio mokytojų.

Š. Jasikevičius itin skambią frazę pateikė prieš penktadienio Eurolygos rungtynes, kuriose „Žalgiris“ 78:85 pralaimėjo Ž. Obradovičiaus treniruojamai „Fenerbahče“.

„Šnekame apie geriausią. Visada malonu ruoštis ir žaisti prieš jį, nes kaskart pamatai naujų dalykų. Željko kiekvieną mėnesį treniruoja skirtingai. Nors jo krepšinis labai paprastas ir aiškus, jis vis ištraukia naujų kozirių. Nesu matęs, kad Ž. Obradovičiaus komandos žaistų su tiek derinių, kaip dabar. Rungtyniauti prieš jo ekipą – neįkainojama patirtis. Kiekviena dvikova su tokiu treneriu mane patį daro geresniu“, – įsitikinęs Šaras.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Obradovičius dar prieš metus auklėtiniui negailėjo pagyrų.

„Daug metų praleidome kartu. Niekada neabejojau, kad Šaras taps geru treneriu. Toks yra ir dabar. Jis nuostabus ir tai rodo kiekvienose Eurolygos rungtynėse“, – Š. Jasikevičių gyrė serbas.

Nemažai panašumų

„Fenerbahče“ generalinis direktorius Maurizio Gherardini pastebėjo, kad vyrų draugystė prasidėjo nuo tų laikų, kai Šaras buvo žaidėjas, o Željko treneris. Vėliau bičiulystė tvirtėjo.

„Tarp jų yra labai stiprus ryšys. Jis, nepaisant to, kokios rungtynės bebūtų, išlieka stiprus. Željko mėgsta būti mentoriaus vaidmenyje, o Šaras – labai geras klausytojas. Jie tarsi mokytojas ir mokinys, vyresnis bei jaunesnis broliai“, – vertino italas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Gherardini toks Ž. Obradovičiaus elgesys kelia nuostabą. Esą 58-erių serbas beveik su niekuo nėra toks artimas ir taip atvirai nesidalija patirtimi.

„Žalgirio“ sporto direktoriaus Roberto Javtoko žiniomis, Šaras su Željko ne tik susitinka, papietauja, o ir susiskambina.

„Jie vienas kitam kažką, ko gero, jaučia, – juokėsi R. Javtokas. – Jiedu vienas kitą labai gerai supranta. Juos sieja šilti, geri santykiai.“

R. Javtokas – vienas iš dviejų krepšininkų, žaidusių ir Ž. Obradovičiaus, ir Š. Jasikevičiaus treniruojamose komandose. Antrasis sąraše – vidurio puolėjas iš Graikijos Ianas Vougioukas.

REKLAMA

„Željko – griežtas, reiklus. Jis – geriausias savo srities specialistas, vienas puikiausių trenerių, su kuriais teko dirbti, – vertino R. Javtokas. – Tarp Šaro bei Željko – nemažai panašumų. Su abiem už aikštės ribų galima bendrauti kaip su draugais. Vis dėlto jie nėra geri tuo, kad yra vienodi. Šaras ir Željko nesilaiko vieno principo, o įvertina situaciją, derinasi prie komandos bei pasinaudoja jos stipriausiomis pusėmis.“

Mato panašumų taktikoje

Lietuvos krepšinio legenda Ramūnas Šiškauskas 2007-aisiais su „Panathinaikos“ tapo Eurolygos ir Graikijos čempionu. Tuomet komandą treniravo tas pats Ž. Obradovičius.

REKLAMA

„Jis – reiklus, griežtas, apgalvojantis kiekvieną detalę. Željko greitai prisitaiko prie situacijų, varžovų, rungtynių metu gali greitai paimti ir kažką pakeisti“, – analizavo Eurolygos legenda.

Ž. Obradovičius Eurolygą laimėjo devynis kartus, penkissyk išrinktas geriausiu turnyro treneriu. Serbo treniruojama Jugoslavijos rinktinė tapusi pasaulio ir Europos čempione, Atlantos olimpinėse žaidynėse iškovojusi sidabro medalį.

„Jo laimėjimai ir titulai viską pasako. Tai – vienas geriausių trenerių, su kuriuo yra tekę dirbti. Išskirčiau Ž. Obradovičių ir Ettorę Messiną“, – neslėpė R. Šiškauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvis su E. Messina plušėjo iškart po sezono Atėnuose – persikėlęs į Maskvos CSKA. Ramūnas debiutiniame sezone laimėjo Eurolygą ir tapo naudingiausiu sezono žaidėju.

R. Šiškauskas antrino R. Javtokui – su Ž. Obradovičiumi prieš ar po treniruotės galima bendrauti kaip su draugu. Treniruočių ar rungtynių metu – kitos taisyklės, draugysčių nelieka. Mačams pasibaigus, serbas dažnai kviečiasi komandą vakarienės, kurioje jis – lygiavertis.

„Puiku, kad Željko nėra užrietęs nosies. Nemanau, kad gerai, kai treneriai užbrėžia griežtas ribas. Atskirties negali būti“, – įsitikinęs R. Šiškauskas.

REKLAMA

Eurolygos legenda pastebi, kad tiek Ž. Obradovičius, tiek Š. Jasikevičius – labai emocingi treneriai, reaguoja į kiekvieną momentą, o ne sėdi ir stebi, kas vyksta.

„Šarūnas dažnai remiasi žaidimu du prieš du. Tą mėgsta ir Željko. Kitas dalykas – treneriui labai svarbu pasinaudoti gerosiomis, stipriosiomis žaidėjų savybėmis, į žaidimą įtraukti visus krepšininkus. Tai matosi „Žalgirio“ žaidime. Manau, Ž. Obradovičius – vienas tokių trenerių, iš kurių verta mokytis. Tą darė ir Šarūnas“, – neabejoja R. Šiškauskas.

REKLAMA

Mokinys pranoks mokytoją?

Darjušas Lavrinovičius – vienas iš dviejų lietuvių, su kuriais Š. Jasikevičius kartu žaidė užsienio komandose. Šaras Darjušo ekipos draugu buvo 2010–2011 metų sezone Stambule – „Fenerbahče“. Tuomet Ž. Obradovičius komandos dar netreniravo. Prie vairo stovėjo buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas Nevenas Spahija.

Š. Jasikevičius 2000–2002 metais Barselonoje rungtyniavo kartu su Artūru Karnišovu.

„Šaras viską laiką buvo gana rimtas žmogus – išsilavinęs, viskuo domėjosi, bet žinodavo, kada pailsėti, pašmaikštauti, pakvailioti, – tv3.lt pasakojo D. Lavrinovičius. – Kai žaisdavome, Š. Jasikevičius būdavo pusė trenerio. Jis labai gerai išpildydavo stratego nurodymus – iš karto juos įsisavindavo ir viską perduodavo aikštelėje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Lavrinovičiaus vertinimu, akivaizdu, kad Šaras daug ko išmoko iš Ž. Obradovičiaus.

„Jie abu – griežti ir emocionalūs, bet už tokius trenerius krepšininkams visą laiką norėsis kovoti. Tai – vienas pagrindinių sėkmės faktorių“, – įsitikinęs D. Lavrinovičius.

Brolio teigimu, prieš Š. Jasikevičiaus treniruojamą komandą žaisti labai sunku.

„Jis – geras šachmatininkas: išanalizuoja kiekvieną varžovų detalę, suranda silpnąsias vietas ir bando per ten smūgiuoti. Jei Šaras toliau taip progresuos, tikrai gali nustebinti bei pradžiuginti Lietuvą iškovotais papildomais titulais, – mano D. Lavrinovičius. – Jeigu mokytojas toks geras, kaip Željko, mokinys nori tapti mažiausiai tokiu pat. Tačiau dažniausiai mokiniai savo mokytojus pranoksta. To linkiu ir Šarui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų