REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šaldytuve esantys maisto produktai turi galiojimo terminus, todėl nėra sunku nustatyti, kada jų jau nebegalima vartoti. Tačiau to paties negalima pasakyti apie virtuvės kriauklėje gulinčią kempinę ir kitus daiktus.

 Šaldytuve esantys maisto produktai turi galiojimo terminus, todėl nėra sunku nustatyti, kada jų jau nebegalima vartoti. Tačiau to paties negalima pasakyti apie virtuvės kriauklėje gulinčią kempinę ir kitus daiktus.

REKLAMA

Kaip žinoti, kada metas išmesti seną kempinę? Biologijos profesorė Elizabeth Scott atskleidė visą tiesą.

Virtuviniai rankšluosčiai ir kempinės

Iš pradžių svarbu išsiaiškinti, jog ne visi mikrobai, gyvenantys kartu su mumis, yra blogi.

„Žmonės tiki, jog visi mikrobai yra kenksmingi, tačiau atidžiau tuo nepasidomi. Kas gi tie mikrobai? Tai bakterijos, kurios sukelia ligas. Tačiau ne visi jie laikomi blogais. Pasaulyje egzistuoja mikrobų, kurie problemų pridaro tik tada, kai atsiduria netinkamoje vietoje, be to, dauguma mikrobų yra visiškai nepavojingi“, - atskleidė profesorė.

Pasak Elizabeth Scott, daugeliui mikrobų kelią užkirsti galima laikantis įprastos higienos, tačiau svarbu nepersistengti net ir šioje srityje, kadangi egzistuoja mikrobai, kurie ne tik naudingi mūsų sveikatai, bet ir be galo būtini.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kalbant apie indams plauti skirtą kempinę, kuo drėgnesnė vieta, tuo daugiau mikrobų ir bakterijų joje yra, o virtuvinė kriauklė yra puiki terpė joms veistis.

REKLAMA

Jei atvirai, kempinėles, kuriomis plaunate indus, keisti reikėtų kasdien, tačiau taip niekas nedaro, be to, tai be galo nepraktiška, todėl, norėdami užkirsti kelią bakterijų dauginimuisi, kempinėlę naudokite tik tada, kai būtina, indus plaukite karštu vandeniu ir nepamirškite indų ploviklio.

Kempinę pakeisti patariama kas savaitę ar dvi, ja niekuomet nevalyti vietų, kuriose buvo pjaustomi žali produktai, pavyzdžiui, mėsa ar vištiena. Tam naudokite popierinius rankšluosčius.

Panašiai reikėtų elgtis ir su virtuviniais rankšluosčiais. Jei maistą ruošiate kasdien, virtuvinius rankšluosčius keiskite kiekvieną dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Pjaustymo lentelės

Ar naudojate plastikines, medines ar akmenines pjaustymo lenteles, svarbu atminti, jog skirtingos rūšies maisto produktus pjaustyti reikėtų ant skirtingų lentelių.

Jas plauti reikėtų po karštu vandeniu, o kad atsikratytumėte visų ligas sukelti galinčių bakterijų, naudokite indų ploviklį.

Norint dezinfekuoti lenteles, ką reikėtų daryti bent kartą per savaitę, į vandenį įmaišykite kelis lašus bekvapio skysto chloro.

Jei jūsų naudojamos pjaustymo lentelės turi gilius įdubimus, kuriuos išties sunku išvalyti, metas atsisveikinti su sena lentele ir įsigyti naują.

Prieskonių lentyna

Kiekvienoje virtuvėje tikrai yra lentyna, kurioje sudėti visi prieskoniai. Neretai joje aptinkate prieskonių, kuriuos paskutinį kartą naudojote dar tada, kai mobilieji telefonai nebuvo išmanūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, jog prieskoniai taip pat turi galiojimo laiką – maždaug 8 mėnesius, o nemaltus prieskoninius augalus vartoti galima 1-2 metus.

Taigi, nepamirškite retkarčiais peržvelgti prieskonių lentynoje esančių maistui gardinti skirtų produktų. Jei nėra galiojimo datos, tačiau prieskoninis gaminys atrodo įtartinai arba jo jau seniai nenaudojote, pats metas juos pakeisti naujais.

Virtuvės prietaisai

Virtuvės prietaisai kainuoja bene daugiausiai iš visų prekyboje pasirodančių įrenginių. Pasak ekspertų, nereikėtų laukti, kuomet virtuvinis kombainas tinkamai nebesmulkina arba iš rozetės pasirodo pavojingi dūmai.

Juos keisti patariama tuomet, kai prekyboje pasirodo nauja ir geresnė šio prietaiso versija.

Šiais laikais elektros prietaisų gamintojai vis mažiau dėmesio skiria jų tarnavimo laikui. Būtent dėl to nuolat tobulėjantys prietaisais tampa pigesni.

REKLAMA

Taigi, jei savo virtuvėje norėtumėte turėti pačius naujausius ir madingiausius prietaisus, nereikėtų per daug jaudintis dėl jų ilgaamžiškumo, tačiau jei pačios naujausios technologijos jums nelabai rūpi, ieškokite prietaisų, kurie neges bent 10-15 metų.

Puodai ir keptuvės

Tikriausiai teko girdėti močiutės istoriją, kaip jos keptuvė jai tarnavo beveik visą amžių. Deja, to paties šiais laikais iš puodų ir keptuvių tikėtis nereikėtų.

Nepridegančia danga padengtas keptuves ir puodus reikėtų keisti kas 5 metus, tačiau, jei jūsų maisto ruošimo indų dugnas ar danga pradėjo luptis, nebelaukite net 5 metų ir kuo greičiau juos pakeiskite naujais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų