REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Akcija „Laisvadienis Laisvės dieną!“ (nuotr. facebook.com)

Lietuvos samdomų darbuotojų profesinė sąjunga ruošiasi akcijai, kuria skatins prekybos centrų savininkus savanoriškai valstybinių švenčių dienomis nedirbti ir taip suteikti laisvadienį darbuotojams. Patys prekybos tinklai teigia, kad darbuotojai nori dirbti švenčių metu.

5

Lietuvos samdomų darbuotojų profesinė sąjunga ruošiasi akcijai, kuria skatins prekybos centrų savininkus savanoriškai valstybinių švenčių dienomis nedirbti ir taip suteikti laisvadienį darbuotojams. Patys prekybos tinklai teigia, kad darbuotojai nori dirbti švenčių metu.

REKLAMA

Akcijos „Laisvadienis Laisvės dieną!“ organizatorius Tadas Jonaitis naujienų portalui tv3.lt pasakojo Lietuvos samdomų darbuotojų profesinei sąjungai priklauso ne vien prekybos tinklo „Iki“ darbuotojų profsąjunga bet ir pavieniai kitų prekybos tinklų darbuotojai. Tad bendra pozicija rasta su daugeliu darbuotojų.

„Kalbėjomės su prekybos centrų darbuotojais ir šita diskusija vyksta ne pirmus metus jau. Iš tiesų, mūsų žiniomis, tokių darbuotojų, kurie norėtų dirbti per šventes, tikrai nedaug. Didžioji dalis norėtų su visais kartu švęsti ir praleisti laiką su artimaisiais, šeima.

Protesto akcijų nebus, tačiau norime pabrėžti, kad kovo 11 diena yra laisvės ir demokratijos diena. Mūsų metodai visiškai demokratiški, mes skatiname socialinį dialogą ir norime švelniu būdu atkreipti visuomenės, Vyriausybės, verslo atstovų dėmesį. Bent šimtmečio proga tai būtų gražus gestas iš darbdavių pusės, jei jie būtų solidarūs ir ši darbuotojų grupė su visais piliečiais galėtų sutikti šventes kartu. Nors valstybinės šventės, kad būtų nedarbo dienos. Tai mažiausia ką galėtų mūsų verslininkai padaryti“, – portalui tv3.lt sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

T. Jonaitis informuoja, kad skrajutės bus dalinamos ne vien Vilniuje, tačiau ir kituose miestuose. Žmonės prašomi jas perduoti prekybos centrų kasininkams.

REKLAMA

Anksčiau, T. Jonaičio žiniomis, Lietuvos samdomų darbuotojų profesinė sąjunga oficialiai šito darbdavių neprašė. Yra buvę tik neformalūs pokalbiai, dėl to tikimasi, kad ši akcija padės pradėti dialogą.

„Svarbu ne vien vartotojiškumas socialiniame gyvenime, bet ir šventės, dėmesys joms“, – teigia jis.

Akcijos metu, kovo 11 dieną, pirkėjai yra raginami nesilankyti parduotuvėse. O skrajutėse prašoma, kad daugiau švenčių taptų nedarbo dienomis ir prekybos centrų darbuotojams.

„Profesinių sąjungų duomenimis, daugiau nei 30 tūkstančių darbuotojų Lietuvoje vis dar negali švęsti valstybinių švenčių, nes vieną ar kitą valstybės šventę priversti praleisti darbe. Todėl akcijos iniciatoriai kviečia prekybos tinklus valdančias įmones savo valia paskelbti nedarbo dienomis – bent Vasario 16–ąją, Kovo 11–ąją, Šventas Velykas ir Kalėdas, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną“, – rašoma dalinamose skrajutėse.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai patys nori dirbti

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su prekybos tinklais. „Maxima“ ir „Iki“. Pagrindiniai argumentai sutampa: rūpinamasi pirkėjų poreikiais apsipirkti, o darbuotojai patys nori dirbti, nes gali uždirbti daugiau.

„Rūpinamės savo darbuotojais ir sudarydami darbo grafikus stengiamės atsižvelgti į jų pageidavimus šventinėmis dienomis dirbti arba nedirbti. Didelė dalis mūsų darbuotojų valstybinių švenčių dienomis dirbti nori, nes darbas mūsų parduotuvėse yra apmokamas dvigubu tarifu.

Be to, įvairių mūsų lojalių klientų apklausų rezultatai ir ypatingai apsipirkimo tendencijos rodo, jog klientai nori, jog jų lankomos parduotuvės dirbtų ir šventinėmis dienomis. Mūsų klientams svarbu turėti galimybę apsipirkti netoliese jų namų esančiose mūsų parduotuvės jiems parankiu, tinkamu laiku, ypač po darbo bei išeiginėmis dienomis. Būtent tai skatina mus dirbti ir stengtis dėl savo klientų“, – atsako „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki“ prekybos tinklo parduotuvių darbo laiką nustatome atsižvelgdami į mūsų pirkėjų apsipirkimo įpročius ir poreikius. Matome, kad jiems svarbu turėti galimybę apsipirkti švenčių dienomis.

Mūsų prekybos tinkle visuomet stengiamės išgirsti darbuotojų nuomonę ir atsižvelgti į jų pageidavimus. Visgi ilgametė patirtis rodo, kad darbuotojai renkasi dirbti švenčių dienomis dėl didesnio darbo užmokesčio“, – pakomentuoja prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

„Lidl Lietuva“ Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta naujienų portalui tv3.lt pasakoja apie akciją girdėjęs. Šiuo atveju „Lidl Lietuva“ laikosi jau anksčiau pareikštos pozicijos – stengiamasi vis daugiau švenčių padaryti nedarbo dienomis ir prekybos centrų darbuotojams.

REKLAMA

„Esame linkę sudaryti darbuotojams galimybes per didžiąsias šventes pabūti su artimaisiais, su draugais. Tai jau pradėjome įgyvendinti nuo praėjusių metų, kuomet visos „Lidl“ parduotuvės nedirbo pirmą Kalėdų ir Naujųjų metų dieną. Šiemet dar vasario pradžioje pranešta, kad nedirbsime pirmą Velykų dieną. Tai tęsiame šitą politiką. Labai svarbu tokį sprendimą priėmus turėti pakankamai laiko, kad būtų galima informuoti darbuotojus bei klientus, jog jie pasiruoštų ir apsipirktų iš anksto“, – sako V. Lopeta.

Priešingai nei kitų prekybos tinklų atstovai jis teigia, kad kelios laisvos dienos per metus daug neturėtų pakeisti. Dėl to jis mano, kad darbuotojai labiau linkę rinktis laisvą dieną švenčių metu nei darbą už didesnį atlygį.

REKLAMA

Pirmieji nusprendę nedirbti pirmąją Velykų dieną, o vėliau ir pirmąją Kalėdų bei Naujųjų metų diena buvo prekybos tinklas „Norfa“. Tuomet savininkas Dainius Dundulis ragino prisidėti ir kitus prekybos tinklus. 

Profesinių sąjungininkų pirmininkas: tas papildomas užmokestis nėra didelis

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas tv3.lt teigia, kad organizuojamą akciją palaiko, nes prekybos centrų darbuotojų darbas švenčių dienomis yra viena didžiausių problemų.

„Mes jau turėjome susitikimą ir su ministru ir aš džiaugiuosi, kad kai kurie prekybos tinklai jau patys nedirbo per šventes, pasiekė sąmoningumą. Galvojame, kad gal pasieks tokį sąmoningumą ir atsisakys dirbti tas kelias dienas per metus. Palaikome akciją ir kreipėmės į prekybos tinklus, kad poilsio diena žmogui, turbūt, svarbiau nei tie keli eurai dirbant šventinę dieną, kai dvigubas apmokėjimas. Jei žmonės kelias dienas nedirbs didelės problemos nebus. Žinosim gi iš anksto, kad nedirba, ir prieš galima nusipirkti prekes“, – komentuoja jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Černiausko teigimu, gal ir yra darbuotojų, kurie nori tą šventinę dieną dirbti, tačiau konfederacijos duomenimis, didžioji dalis darbuotojų labiau rinktųsi poilsį, o ne darbą.

„Nėra tokie dideli darbo užmokesčiai, kad tos dienos įkainiai neštų labai dideles korekcijas. Keliasdešimt eurų per tą dieną tikrai kažko nepakeis darbuotojo gyvenime. Kai gauni minimalią algą, tas dvigubai, atskaičius mokesčius, būtų apie 20 papildomų eurų“, – skaičiuoja jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų