REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Kelionės (nuotr. 123rf.com)

Lietuvą sukrėtė naujienos apie dvi, 77-erių ir 60-ties metų moteris, kurios mirė nuo maliarijos ligos. Moterys buvo grįžusios iš kelionės po Madagaskarą. Tokie atvejai dažnai sukelia nemažą baimę keliautojų tarpe. Tačiau kelionių organizatoriai pastebi, kad net ir keliaujantys lietuviai patys dažnai neskiria didelio dėmesio, pasiruošiant ir besidomint kelionės informacija.

24

Lietuvą sukrėtė naujienos apie dvi, 77-erių ir 60-ties metų moteris, kurios mirė nuo maliarijos ligos. Moterys buvo grįžusios iš kelionės po Madagaskarą. Tokie atvejai dažnai sukelia nemažą baimę keliautojų tarpe. Tačiau kelionių organizatoriai pastebi, kad net ir keliaujantys lietuviai patys dažnai neskiria didelio dėmesio, pasiruošiant ir besidomint kelionės informacija.

REKLAMA

Dar šios savaitės pradžioje buvo pranešta, kad iš Madagaskaro grįžusios dvi moterys serga tropine maliarija. Vienai iš jų išgyventi nepavyko, dėl kitos moters gyvybės atkakliai kovojo medikai. Tačiau ir pastarosios gyvybė užgeso antradienio vakarą. 

Apie tai, kad moteris antradienio vakarą pralaimėjo kovą su sudėtinga ir kūno organus pažeidusia liga, tv3.lt pranešė Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, medikai itin intensyviai kovojo su liga, dėjo visas įmanomas pastangas, kad pavyktų išgelbėti moters gyvybę, tačiau, deja, nepavyko. „Buvo pažeista pernelyg daug kūno organų. Apgailestaujame“, - sakė ligoninės atstovas.

REKLAMA

Paveikia keliautojus

Tokios naujienos neretai sukelia visuomenės dėmesį, o nusipirkę panašias keliones lietuviai ima galvoti net ir apie jos atšaukimą. Kaip pasakoja bendrovės „Kelionių akademija“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis, būtent Madagaskaras nėra viena iš populiariausių krypčių lietuvių tarpe, tačiau – tokie ir panašūs įvykiai stipriai pakeičia klientų elgesį.

„Tokie įvykiai pačių maršrutų nepaveikia, tačiau labiau pasikeičia klientų elgesys. Po tokių atvejų, agentūros stengiasi įspėti apie ligas, šiuo atveju, maliariją, skiepus ir papildomas saugos priemones. Žmonės, kurie būna nusipirkę panašias keliones, ima diskutuoti, atsiranda net norinčių atsisakyti tokio maršruto.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiu metu mūsų bendrovė į Madagaskarą maršrutų neturi, bet net ir tokiais atvejais įspėjame darbuotojus, kad jeigu atsirastų besikreipiančių žmonių, apie tai įspėti dar kartą, informuoti apie riziką ir prevencinius veiksmus“, - sako K. Jarmalis.

Nors tokie įvykiai sukelia lietuvių baimę, kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius teigia, kad vis dėlto anksčiau tokios naujienos labiau paveikdavo keliautojus. „Puikiai pamenu ir atvejį, kuomet buvo paskelbtos naujienos apie zika virusą, buvo sukelta savotiška panika. Po tokių įvykių, vėliau yra įsigilinama, kas nutiko ir kokios buvo aplinkybės.

Būtent šiuo atveju, reikėtų pasidomėti, kada būna maliarijos sezonas, kokie vaistai tam yra skirti. Pavyzdžiui, nuo maliarijos apsisaugojimo yra skirtos specialios tabletės, kurias reikia išgerti dar prieš kelionę. Jos turi neigiamą poveikį organizmui, bet taip pat ir padeda apsisaugoti nuo ligos“, - sako R. Širvinskas-Makalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelionių organizatorius rekomenduoja patiems keliautojams savarankiškai perskaityti apie ligas, saugumą ir kitus aspektus. Vien dėl to, kad būtų ramiau patiems žmonėms.

Neperskaito reikiamos informacijos

Visos kelionių agentūros ir organizatoriai visada paruošia susistemintas atmintines keliautojams. Jose pirkėjai gali rasti svarbiausią informaciją, kuri padeda iš anksto pasiruošti kelionei. Keliautojai atmintinėse gali rasti išvardintas rekomendacijas apie reikiamą aprangą, vaistus ar net saugumą. Tačiau kelionių organizatoriai pastebi, kad lietuviai nėra linkę smulkmeniškai ir atidžiais perskaityti tokių sudarytų atmintinių.

„Žinoma, viskas priklauso nuo žmogaus, bet tendencijos atskleidžia, kad keliautojai papildomai informacijai daug dėmesio neskiria. Kiekvienoje kelionėje yra duodamos atmintinės, tačiau tokios rekomendacijos dažniausiai yra skaitomos jau sėdint lėktuve. Tai parodo, kiek mes skiriame dėmesio kelionės pasiruošimui“, - sako K. Jarmalis.

REKLAMA

Kelionių organizatorius R. Širvinskas-Makalius pastebi, kad keliaujantys savarankiškai tikrai daug dėmesio skiria kelionės informacijai, tačiau tai neretai pamiršta padaryti keliaujantys su kelionių agentūromis ar organizatoriais.

„Kelionių atmintinės praverčia, kai norima rasti informacijos apie saugumą, tinkamą elgesį ar reikiamų daiktų sąrašą. Iš patirties galiu pasakyti, kad net ir atsiuntus tokią informaciją, ne visi žmonės ją perskaito. Aš labai rekomenduoju visą gaunamą informaciją persiskaityti. Tai yra labai svarbi informacija, kurios neperskaičius, galima sugadinti savo atostogų malonumus“, - sako jis.

Stabdo stereotipai

Išgirdę tokius atvejus įvairiuose pasaulio kraštuose, lietuviai neretai nebedrįsta keliauti tokiomis kryptimis. Kelionių organizatorius R. Širvinskas-Makalius teigia, kad tokių atvejų buvo tikrai ne vienas.

REKLAMA

„Neseniai buvo paskelbta naujiena apie Maldyvuose vykstančius politinius neramumus, nors nebuvo nei nukentėjusių ar net mirusių, vis dėl to tai žymiai pakoregavo žmonių nuostatas. O štai kai Egipte nukrito rusų lėktuvas, žmonių susidomėjimas taip stipriai krito, kad buvo net nutraukta ši kryptis. Tačiau susidomėjimas greitai sugrįžta“, - sako jis.

Tačiau lietuviai keliauti į įvairius kraštus prisibijo ne tik po tokių tragiškai pasibaigusių įvykių, bet ir vadovaudamiesi tam tikrais stereotipais. Kaip pasakoja K. Jarmalis, Afrika lietuviams vis dar asocijuojasi su įvairiais virusais ir ligomis.

„Dėl to Afrika nėra tokia populiari kaip galėtų ar net turėtų būti. Turiu omenyje Pietinę Afriką, nes Marokas, Tunisas ar Egiptas yra labai populiarios kryptys. Lietuviai vis dar prisibijo keliauti ir į pietų Amerikos šalis, vengiama Venesuelos, iš senų laikų prisibijoma ir Kolumbijos. Reikia laiko, kad žmonės atsikratytų šių stereotipų“, - pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžus iš kelionės – svarbiausia budrumas

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Kasmet užregistruojama 300 – 500 mln. klinikinių maliarijos atvejų, tačiau Lietuvoje tokie atvejai itin reti.

„Grįžus iš tokių kelionių ir sukarščiavus, nepaisant to, kad Lietuvoje yra gripo sezonas, tiek ligoniai, tiek medikai, į kuriuos pacientas kreipiasi, turėtų skubiai sunerimti. Nors maliarija, kaip gripas, prasideda karščiavimu, uždelsus viskas gali baigtis mirtimi“, – sako infektologė Galina Zagrebnevienė.

Infektologės teigimu, mirties atvejai dėl tropinės maliarijos paskutiniais kartais buvo užregistruoti beveik prieš dešimtmetį – 2007 m. bei prieš porą metų – 2015 m. Vis dėlto, gydytoja tikina, kad pajutus pirmuosius simptomus – karščiavimą ir į gydymo įstaigą kreipusis laiku, tikėtina, kad mirties galima išvengti.

REKLAMA

„Rizikinga, kad tiek maliarijos, tiek gripo pirmieji simptomai yra karščiavimas, tačiau kiekvienas turėtų įsidėmėti, jog jei grįžote iš egzotinės kelionės, šiuo atveju – Madagaskaro, kuris maliarijos atveju yra endeminė teritorija, kuo greičiau vykite į gydymo įstaigą“, – akcentuoja Galina Zagrebnevienė.

Infektologė rekomenduoja, kad tokiais atvejais pacientas gydytojui nedelsiant privalo pasakyti, jog buvo kelionėje, kur yra rizika užsikrėsti maliarija, kadangi taip medikui bus lengviau diagnozuoti ligą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų