REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Ligoninė

Pirmadienio rytą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informavo apie du tropinės maliarijos atvejus Kaune.

24

Pirmadienio rytą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informavo apie du tropinės maliarijos atvejus Kaune.

REKLAMA

Tada paaiškėjo, kad 77-erių metų moteris, keliavusi į Madagaskarą, neišgyveno.

Medikai kovojo dėl antrosios, 60-metės kaunietės, gyvybės. Kaip bebūtų gaila, jos taip pat nepavyko išgelbėti.

Apie tai, kad moteris antradienio vakarą pralaimėjo kovą su sudėtinga ir kūno organus pažeidusia liga, tv3.lt pranešė Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

Jo teigimu, medikai itin intensyviai kovojo su liga, dėjo visas įmanomas pastangas, kad pavyktų išgelbėti moters gyvybę, tačiau, deja, nepavyko.

„Buvo pažeista pernelyg daug kūno organų. Apgailestaujame“, - sakė ligoninės atstovas.

Grįžus iš kelionės – svarbiausia budrumas

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Kasmet užregistruojama 300 – 500 mln. klinikinių maliarijos atvejų, tačiau Lietuvoje tokie atvejai itin reti.

REKLAMA
REKLAMA

„Grįžus iš tokių kelionių ir sukarščiavus, nepaisant to, kad Lietuvoje yra gripo sezonas, tiek ligoniai, tiek medikai, į kuriuos pacientas kreipiasi, turėtų skubiai sunerimti.

REKLAMA

Nors maliarija, kaip gripas, prasideda karščiavimu, uždelsus viskas gali baigtis mirtimi“, – sako infektologė Galina Zagrebnevienė.

Infektologės teigimu, mirties atvejai dėl tropinės maliarijos paskutiniais kartais buvo užregistruoti beveik prieš dešimtmetį – 2007 m. bei prieš porą metų – 2015 m.

Pirmieji simptomai - karščiavimas

Vis dėlto, gydytoja tikina, kad pajutus pirmuosius simptomus – karščiavimą ir į gydymo įstaigą kreipusis laiku, tikėtina, kad mirties galima išvengti.

„Rizikinga, kad tiek maliarijos, tiek gripo pirmieji simptomai yra karščiavimas, tačiau kiekvienas turėtų įsidėmėti, jog jei grįžote iš egzotinės kelionės, šiuo atveju – Madagaskaro, kuris maliarijos atveju yra endeminė teritorija, kuo greičiau vykite į gydymo įstaigą“, – akcentuoja Galina Zagrebnevienė.

REKLAMA
REKLAMA

Infektologė rekomenduoja, kad tokiais atvejais pacientas gydytojui nedelsiant privalo pasakyti, jog buvo kelionėje, kur yra rizika užsikrėsti maliarija, kadangi taip medikui bus lengviau diagnozuoti ligą.

Kada maliarija baigiasi mirtimi?

Skiepų nuo maliarijos kol kas nėra, tačiau gydytoja aiškina, jog prieš keliaujant į teritorijas, kur galima užsikrėsti maliarija, žmogui reikalinga vakcina, dėl kurios laikinai imunitetas tampa atsparus.

„Taip pat prieš keliaujant reikia vartoti vaistus prieš maliariją. Vaistus paprastai paskiria gydytojas, juos reikia pradėti vartoti keletą dienų prieš keliaujant į endeminę teritoriją ir visos kelionės metu“, – teigia infektologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistės, užsikrėtus maliarija, amžius nėra pagrindinis pasveikimo tikimybę lemiantis faktorius.

„Uždelsimas kreiptis į medikus, imuninė sistema, kitos ligos, kraujagyslių sistema, taip pat ir amžius – gali būti daugybė priežasčių, dėl kurių užsikrėtimas maliarija gali baigtis mirtimi.

Taip pat užsikrėtus maliarija įvyksta eritrocitų hemolizė – susidaro kraujo krešuliai, trombai, kurie užkemša kraujagysles ir dėl jų sankaupų ištinka mirtis“, – nurodo Galina Zagrebnevienė.

Moterys vaistų nevartojo

Nuo maliarijos skiepų nėra, todėl veiksmingiausia priemonė – medikamentai, kurie turi būti vartojami prieš kelionę, jos metu ir vėliau, grįžus į gimtinę.

REKLAMA

Ligoninės atstovo teigimu, šios moterys jokių vaistų nevartojo ir su medikais nesikonsultavo.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimais, informuoja apie maro protrūkį Madagaskare.

Nuo š. m. rugpjūčio 23 d. iki spalio 12 d. šalyje užregistruota 560 maro atvejų, iš jų –57 mirties (mirštamumas apie 10 proc.).

Nors Madagaskaras yra endeminė maro teritorija, didelį susirūpinimą šalyje kelia didelis plaučių maro atvejų skaičius, kuris artimo sąlyčio veidas į veidą metu per orą su lašeliais gali plisti nuo žmogaus žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų