REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Iškilus nesutarimų dėl prekybos politikos antradienį Baltuosius rūmus nusprendė palikti JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas (Garis Konas).

REKLAMA
REKLAMA

 

Nacionalinės ekonomikos tarybos direktorius G. Cohnas buvo vienas aktyviausių D. Trumpo planų įvesti aliuminio ir plieno importo muitus priešininkų prezidento aplinkoje.

REKLAMA

Savo pranešime G. Cohnas teigė, kad jam buvo garbė tarnauti JAV prezidento administracijoje ir „vykdyti augimą skatinančią ekonominę politiką Amerikos žmonių naudai“.

Prezidento patarėjas ekonomikos klausimais buvo naujausias respublikono komandos narys, pasitraukęs iš Baltųjų rūmų. Per kiek ilgiau nei metus atsistatydino ar buvo atleisti daugybė prezidento administracijos darbuotojų.

57 metų G. Cohnas iki paskutinės minutės bandė priversti JAV lyderį atsisakyti sumanymo įvesti aliuminio ir plieno importo muitus; dėl tokių prezidento planų imta būgštauti dėl galimo prekybos karo.

REKLAMA
REKLAMA

„Gary kelias savaites diskutavo su prezidentu, kad jam ateina metas trauktis. Jo pasitraukimo data dar nenustatyta, tačiau tai įvyks po kelių savaičių“, – sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Žinia apie buvusio investicijų banko „Goldman Sachs“ pareigūno pasitraukimą iš D. Trumpo komandos pakurstė kalbas Volstrite ir gali lemti neramią biržos prekybos sesiją trečiadienį.

Žydų tautybės G. Cohnas grasino pasitraukti dar pernai, kai D. Trumpas atsisakė aiškiai pasmerkti baltųjų viršenybės šalininkų antisemitinius ir rasistinius veiksmus Šarlotsvilyje, Virdžinijos valstijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada, kaip ir dabar, kiti prezidento patarėjai bandė įkalbėti G. Cohną likti pareigose, žadėdami jam aukštesnį postą administracijoje arba perspektyvą priimti mokesčių reformą, kurią jis pats padėjo prastumti Kongrese.

Ilgametis demokratas buvo laikomas savo įtaka galintis sutramdyti prezidento ir tokių Baltųjų rūmų patarėjų kaip Peteris Navarro (Piteris Navaras) nacionalistinius ekonomikos instinktus.

D. Trumpas, nepaisydamas nesutarimų, gyrė savo patarėją ir sakė, kad jis yra „retas talentas“.

„Gary buvo mano vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais, jis padarė nuostabų darbą būdamas mūsų darbotvarkės varomąja jėga; jis padėjo įgyvendinti istorinį mokesčių apkarpymą bei reformas ir vėl įsuko Amerikos ekonomiką“, – sakė JAV prezidentas.

REKLAMA

„Jis – retas talentas, dėkoju jam už atsidavimą tarnaujant Amerikos žmonėms“, – teigė D. Trumpas.

 

„Jokio chaoso“

 

G. Cohno pasitraukimas prezidentui tapo politine problema, nes Kongreso respublikonai nepritaria jam dėl planuojamų muitų ir gresiančio prekybos karo.

Tai taip pat verčia abejoti vos keliomis valandomis anksčiau paskelbtu D. Trumpo tvirtinimu, esą Baltuosiuose rūmuose darbai vyksta sklandžiai, nepaisant atsistatydinimų bangos ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrėjų taikiklyje atsidūrusių jo patarėjų.

REKLAMA

Ankstų antradienio rytą D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Baltuosiuose rūmuose nėra jokio chaoso“. Prezidentas bandė įtikinti savo šalininkus, kad jo administracijoje viskas gerai, ir sakė, jog skelbiama priešinga informacija yra „išgalvotų naujienų naratyvas“.

„Netiesa! Žmonės visada ateina ir išeina“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę apie savo atsistatydinimą paskelbė Hope Hicks (Houp Hiks), viena iš ilgiausiai dirbusių D. Trumpo patarėjų, laikoma bene artimiausia jo patikėtine. Praėjusį mėnesį dėl skandalo pasitraukė prezidento štabo sekretorius Robas Porteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius D. Trumpo prezidentavimo metus lydėjo nuolatiniai atsistatydinimai ir vidinės kovos; daugybė prezidento komandos narių pasitraukė dėl interesų konfliktų, patirties stygiaus arba unikalaus respublikono vadovavimo stiliaus.

„Prieš priimdamas galutinį sprendimą noriu stipraus dialogo“, – sakė D. Trumpas apie savo prekybos politikos planus.

Vis dėlto buvęs nekilnojamojo turto magnatas užsiminė, kad situacija jo komandoje nėra tobula.

„Dar turiu keletą žmonių, kuriuos noriu pakeisti (visada siekiu tobulumo). Nėra jokio chaoso, vien tik didžiulė energija!“ – rašė D. Trumpas tviteryje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų