REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Pedofilas (nuotr. 123rf.com)

Pirmadienio vakarą internete išplito žinia apie vyrą, lendantį prie vaikų troleibuse Vilniuje. Jauna mergina viską pati matė, įsikišo tarp vyro ir išsigandusių mergaičių bei užfiksavo viską telefonu. Tą patį vakarą šia žinute socialiniame tinkle ji kreipėsi į vilniečius tėvus.

3

Pirmadienio vakarą internete išplito žinia apie vyrą, lendantį prie vaikų troleibuse Vilniuje. Jauna mergina viską pati matė, įsikišo tarp vyro ir išsigandusių mergaičių bei užfiksavo viską telefonu. Tą patį vakarą šia žinute socialiniame tinkle ji kreipėsi į vilniečius tėvus.

REKLAMA

Laikas nuo laiko viešojoje erdvėje pasirodo informacija bei perspėjimai apie įtartinus asmenis, tykančius šalia mokyklų ar darželių. Visgi, tokie atvejai dažniau lieka neišaiškinti, nors jėgas sutelkia tiek pareigūnai, tiek tėvai, bendruomenės.

Prasidėjo nuo plaukų gyrimo

Vilnietė Kamilė savo paskyroje ir mikrorajonų gyventojų grupėse pasidalino perspėjimu ir mergaites išgąsdinusio vyro nuotraukomis. Primename, mergina rašė: „Kreipiuosi į tėvelius, ypač tuos, kurių vaikai savarankiškai keliauja viešuoju transportu. Nuotraukose esantis vyras, Vilniuje įlipo į 2 troleibusą Karaliaus Mindaugo tilto stotelėje ir akivaizdžiai lindo prie 2 (apie 9 ir 12 m.) mergaičių. Vyras sėdėjo už šių mažamečių, komentavo jų plaukus, kišo savo veidą kuo arčiau, kad kiti neišgirstų, ką joms kalba.

Mačiau, kad mergaitės jautėsi nemaloniai ir nuo jo traukėsi. Kai joms atėjo metas išlipti Antakalnio stotelėje, „šnekusis dėdė“ pašoko lipti kartu, sakydamas „eisim kartu, mergaitės“. Išsigandusios mergaitės atsitraukė nuo automatinių durų ir nėrė atgal troleibusan. Tada įsikišau aš: paprašiau baigti gąsdinti vaikus. Kaip mat sulaukiau agresyvaus puolimo įvairiais keiksmažodžiais ir įžeidinėjimais, esą čia jo kaimynės, „čia tau ne #metoo“...

REKLAMA
REKLAMA

Pamatęs, kad fotografuoju, vyras iškart nusisuko ir išlipo Antakalnio stotelėje. Mergaitės buvo priverstos lipti tolimesnėje, abi nuoširdžiai man padėkojo“, - rašė mergina (kalba netaisyta).

REKLAMA

Į jos žinutę keliose grupėse sureagavo tūkstančiai žmonių, neslėpdami paniekos. Komentaruose ne vienas žmogus dalinosi ir savo patirtimi, ir net spėjimais, kas tas vyras. Komentatoriai tikino ne kartą patys sutikę minėtą vyrą.

Policija žinutę gavo tą patį vakarą

Kilus diskusijų audrai, ne vienas priminė, kad būtina ne tik kalbėtis, bet ir pranešti policijai. Kaip portalui tv3.lt sakė Vilniaus policijos atstovas Paulius Radvilavičius, dar vakar vakare per policijos elektroninių paslaugų portalą e-policija.lt gautas pranešimas apie minimą atvejį.

REKLAMA
REKLAMA

„Pranešimą įkėlęs vyras rašė, kad pats įvykio nematė ir apie jį sužino Antakalniečių bendruomenės grupėje, tačiau mano, kad turėtų policija pradėti tyrimą. Ši informacija perduota Vilniaus miesto pirmam komisariatui, kol kas kažkokios informacijos, ką pavyko nustatyti, dar neturim“, - nurodė P. Radvilavičius.

Policijos atstovas tikino, kad sudėtingi būna tokių atvejų tyrimai. Juolab, neužtenka tik žinutės socialiniame tinkle ir nuotraukos. Pasak jo, reikia ir mergaičių liudijimų, kurios pirmiausia turėtų ir tėvams pasipasakoti.

Jis priminė ir apie tyrimų eigą dėl užfiksuotų atvejų Vilniaus rajone, Riešėje. „Tuo metu tris ar keturis pranešimus gavome apie. Visgi, nė vienu atveju nebuvo nustatyta įtariamųjų, todėl sunku teigti, kad buvo kas nors daroma. Be to, vienu atveju, kai buvo pranešta apie baltą autobusiuką, stovintį šalia mokyklos, nustatyta, kad ten savo vaiko ar vaikų atvažiavęs laukė tėvas“, - sakė policijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siaubas ir namuose, ir už jų ribų

P. Radvilavičius apžvelgė Vilniaus apskrities situaciją per pirmus tris šių metų mėnesius, išskirdamas seksualinio priekabiavimo arba galimo nepilnamečio seksualinio išnaudojimo atvejus. Jis nurodė, kad kartais tokiais atvejais prisidengia ar manipuliuoja besiskiriančios poros arba nestabilios psichikos asmenys. Šiemet užfiksuoti du atvejai, kurie vėliau atmesti.

Taigi, šiemet tiriami penki tokie atvejai, į šią statistiką dar neįtrauktas pranešimas apie galimą priekabiavimą troleibuse bei internete išplitusį vaizdo įrašą, kuriame galimai suaugęs vyras lytiškai santykiauja su berniuku.

REKLAMA

„Sausio 30 d. globos namai informavo, kad gavo moters prašymą priimti 2012 gimusią mergaitę psichologiniam įvertinimui dėl galimai patirto seksualinio smurto.

Sausio 31 d. pokalbio metu su mažamete (2006 g.), išsiaiškinta, kad socialinio tinklo „Facebook“ grupėje nenustatytas asmuo baugindamas ir grasindamas, liepė mažametei siųsti savo intymių vietų nuotraukas. Pastaroji ne savo valia tai padarė. Ikiteisminis tyrimas jau baigiamas.

Vasario 4 d. gautas pranešimas, kad pranešėjos aštuoniolikmetis posūnis priekabiavimo prie pranešėjos šešiamečio sūnaus – kišo pirštą į analinę angą. Ikiteisminis tyrimas taip pat pradėtas.

Vasario 3 d. gautas pareiškimas, kad nepažįstamas asmuo pranešėjo dukrai (2015 g.) internetu siunčia savo lytinio organo nuotraukas ir atitinkamai reikalauja atsiųsti. Irgi pradėtas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

Kovo 6 d. gautas pranešimas iš Lietuvos ir vaikų jaunimo centro dėl mergaitės (2003 g.) šeimoje galimai patariamos seksualinės prievartos. Įtariamas patėvis, pradėtas ikiteisminis tyrimas“, - informaciją pateikė policijos atstovas.

Vaikai turi ne būti po vieną

Psichologas Gediminas Navaitis portalui tv3.lt sakė, kad visuomenės reakcija ir noras apie tai kalbėti, geras ženklas. O tėvai ir pedagogai turėtų nepamiršti vaikams pakartoti svarbiausią informaciją nesigilinant, neaiškinant detalių, kurios vaikams gali būti nelabai suprantamos. O tiesiog paaiškinti, kad yra žmonių, kurie gali kelti grėsmę ne tik gatvėje, bet ir namuose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai vaikas yra vienas ir reikėtų kiek įmanoma greičiau pasišalinti iš tos vietos bei pranešti suaugusiems. Mokyklos – tiesiog tokia vieta, kur vaikų yra daug. Būdamas vienas vaikas turėtų žinoti, kad reikia bėgti, išgirdus siūlymus. Svarbiausias dalykas – stengtis vaikui nebūti vienam, būti grupėje.

Nes net išgirdus kvietimą lipti į automobilį, grupė gali jį atkalbėti taip elgtis. Bendras grupės vaikų veikimas smarkiai sumažintų netinkamų suaugusio veiksmų panaudojimo tikimybę. Grupė būtų kiek „protingesnė“. Todėl reikia vaikus skatinti bendradarbiauti ir vienam kitu rūpintis“, - sakė G. Navaitis.

Išgąsdintų vaikų tėvams psichologas primena, kad jeigu vaikas jau namuose pasakoja, kas nutiko, vadinasi, jaučiasi saugus. Todėl nereikėtų jo gąsdinti, rodyti perdėtų emocijų, o pagirti už atsispyrimą įtartino asmens kvietimui.

REKLAMA

Vieno portreto pedofilai neturi

Pasak psichologo, pedofilų suprasti paprastai neina, nes skiriasi dalykai, kurie žadina žmonių jausmus ir sukelia pasitenkinimą.

„Yra dalykai, kurie nesukelia erotinių jausmų daugeliui žmonių, o tik mažai grupelei. Kalbant apie pedofiliją, gali patikti jaunas žmogus. Pedofilą jaudina lytinių brendimo požymių neturėjimas. Galima sakyti, kad vaikas gražus, bet kad šešiametis sukeltų erotinius jausmus, neįmanoma į tai įsijausti. Tad ir suprasti, perprasti tokio žmogaus – neina.

Mes kalbame apie žmones, kurių potraukiai yra kitokio pobūdžio, nereikia painioti su intelektu. Tiesiog mums tai yra svetimas jausmas, kurio neina įsivaizduoti. Visgi, atpažinti dažniau gali tik dirbę toje srityje, atpažįstama iš elgesio, o ne iš kažkokių išvaizdos požymių, kalbos manieros.

Visuomenė kai kuriuos nukrypimus sugeba integruoti į savo gyvenimą. Manau, kad tie žmonės, ar bent dauguma jų suvokia, kad toks polinkis yra nepriimtinas ir kai kurie apsisprendžia ieškoti pagalbos. Problema yra tie žmonės, suprasdami apie nepriimtiną elgesį ir laikosi jo, nebando jo keisti“, - nurodė G. Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų