REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taip, Jonas Valančiūnas šį sezoną pradėjo užtikrintai šaudyti tritaškius ir šį pasikeitimą jo žaidime mato visi. Tačiau centras padarė milžinišką pažangą ir kitoje srityje, kurios paprasti sirgaliai dažnai tinkamai neįvertina.

Taip, Jonas Valančiūnas šį sezoną pradėjo užtikrintai šaudyti tritaškius ir šį pasikeitimą jo žaidime mato visi. Tačiau centras padarė milžinišką pažangą ir kitoje srityje, kurios paprasti sirgaliai dažnai tinkamai neįvertina.

REKLAMA

Už tai įvertina treneriai, lietuviui skiriantys vis daugiau laiko ir JAV apžvalgininkai, girdami J.Valančiūną.

Visa tai - dėl pagerėjusios 25-erių uteniškio gynybos.

Raptors Republic“ apžvalgininkas Louisas Zatzmanas išryškina, kad šiame sezone J.Valančiūnas jau nebėra tas vyrukas, kurį varžovai atakuoja žaisdami du prieš du. Anksčiau J.Valančiūnas buvo visiška skylė gynyboje prieš šį derinį, todėl „Raptors“ oponentai dažnai juos bausdavo.

„Jonas visada buvo puikus metikas, bet didžiausia jo bėda buvo gynybiniai sugebėjimai. Šiame sezone jis padarė stebuklą, nes dabar du prieš du gynyboje žaidžia žymiai geriau“, - rašo L.Zatzmanas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasikeitė J.Valančiūno žaidimas gynyboje? Kai varžovai atlieka derinį du prieš du, jis daugiau nebekyla labai toli nuo krepšio pasitikit varžovų gynėjo, bet kiek atsiraukia ir yra pasirengęs uždengti metimą iš vidutinio nuotolio arba apsaugoti krepšį, jeigu varžovas veržiasi. Tą galite pamatyti viršuje prisegtame vaizdo įraše.

REKLAMA

Anksčiau staigūs NBA gynėjai apibėgdavo aukštai pakilusį lietuvį ir patys pelnydavo taškus iš po krepšio, arba atiduodavo kamuolį laisvam likusiam ekipos draugui, kai dėl J.Valančiūno klaidos subyrėdavo „Raptors“ gynyba.

Tokiu būdu šiame sezone J.Valančiūnas jau ne kartą apsigynė ir baudė tokius varžovus kaip Kyrie Irvingas, Bradley Bealas ar Kemba Walkeris.

„Pažamga - įspūdinga. Jonas daug greičiau dirba kojomis, geriau supranta jį supantį žaidimą ir yra labiau įsitraukęs į gynybą. Jis nuolat verčia pramesti geriausius lygos gynėjus“, - pagyras tęsė „Raptors Republic“ apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, dėl pasikeitusios J.Valančiūno gynybos „Raptors“ kartais kenčia - kadangi lietuvis lieka žemai, varžovų gynėjai netrukdomi gali mesti tritaškius. Tačiau toks yra „Raptors“ planas šiuo metu.

Būtent dėl to lietuvis vis dar negauna pastovaus žaidimo laiko, bet vis dažniau aikštėje išbūna ilgiau nei 30 minučių, rungtyniauja ir lemiamomis akimirkomis.

Nepaisant šios gynybinės skylės „Raptors“ yra antra mažiausiai varžovams tritaškių leidžianti išmesti komanda - tad jų planas veikia.

Dengiami Valančiūno varžovai iš vidutinio nuotolio meta net 6,7 procento prasčiau nei tą daro įprastai.

„Varžovai nebegali jo išnaudoti ir jis švyti gynyboje. Jonas yra puikus kovotojas dėl kamuolių ir krepšio saugotojas, o dabar tapo ir puikiu gynėju ties vidutiniu nuotoliu“, - rašo L..Zatzmanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, atsarginis „Raptors“ centras Jakobas Poeltlas vis dar yra geresnis gynyboje, kai kalbame apie žaidimą du prieš du. Bet Jonas yra geriausias komandos kovotojas dėl kamuolių ir kai jis atsisėda pailsėti, varžovai tiesiog žudo Toronto klubą atkovotais kamuoliais puolime.

Statistika nemeluoja - J.Valančiūnas yra geriausias gynėjas iš „Raptors“ starto penketo žaidėjų. Su juo komanda praleidžia mažiausiai taškų ir tik atsarginiai žaidėjai demonstruoja geresnius rezultatus, kalbant apie „Raptors“ gynybą.

„Tai yra rezultatas fizinių ir psichologinių pokyčių. Jonas per porą mėnesių iš žaidėjo, minimo mainų sūkuryje, tapo žaidėju, kursi sėkmingai ginasi. Tai panašu į stebuklą“, - pabaigia L.Zatzmanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų