REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Iš Madagaskaro grįžusioms dviem kaunietėms diagnozavus maliariją, viena iš jų 77-erių metų moteris mirė, o kitos būklė sunki.

24

Iš Madagaskaro grįžusioms dviem kaunietėms diagnozavus maliariją, viena iš jų 77-erių metų moteris mirė, o kitos būklė sunki.

REKLAMA

Kaip pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, moteriai maliarija pasireiškė po viešnagės į Madagaskarą. Nustatyta, kad moterys susirgo beveik po savaitės, sugrįžusios iš turistinės kelionės po Madagaskarą.

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas pirmadienį popiet tv3.lt pranešė daugiau detalių apie tai, kas nutiko garbaus amžiaus kaunietėms.

„77-erių metų kaunietė mirė sekmadienio popietę. Jos liga jau buvo pažengusi. Mano žiniomis, ji iš Madagaskaro grįžo vasario pabaigoje.

Gali būti, kad moteris supainiojo šią ligą su kitomis, mat maliarija gali pasirekšti dusuliu, galima įtarti net kardiologines ligas“, - kalbėjo ligoninės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžus iš kelionės – svarbiausia budrumas

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Kasmet užregistruojama 300 – 500 mln. klinikinių maliarijos atvejų, tačiau Lietuvoje tokie atvejai itin reti.

REKLAMA

„Grįžus iš tokių kelionių ir sukarščiavus, nepaisant to, kad Lietuvoje yra gripo sezonas, tiek ligoniai, tiek medikai, į kuriuos pacientas kreipiasi, turėtų skubiai sunerimti.

Nors maliarija, kaip gripas, prasideda karščiavimu, uždelsus viskas gali baigtis mirtimi“, – sako infektologė Galina Zagrebnevienė.

Infektologės teigimu, mirties atvejai dėl tropinės maliarijos paskutiniais kartais buvo užregistruoti beveik prieš dešimtmetį – 2007 m. bei prieš porą metų – 2015 m.

Vis dėlto, gydytoja tikina, kad pajutus pirmuosius simptomus – karščiavimą ir į gydymo įstaigą kreipusis laiku, tikėtina, kad mirties galima išvengti.

REKLAMA
REKLAMA

„Rizikinga, kad tiek maliarijos, tiek gripo pirmieji simptomai yra karščiavimas, tačiau kiekvienas turėtų įsidėmėti, jog jei grįžote iš egzotinės kelionės, šiuo atveju – Madagaskaro, kuris maliarijos atveju yra endeminė teritorija, kuo greičiau vykite į gydymo įstaigą“, – akcentuoja Galina Zagrebnevienė.

Infektologė rekomenduoja, kad tokiais atvejais pacientas gydytojui nedelsiant privalo pasakyti, jog buvo kelionėje, kur yra rizika užsikrėsti maliarija, kadangi taip medikui bus lengviau diagnozuoti ligą.

Kada maliarija baigiasi mirtimi?

Skiepų nuo maliarijos kol kas nėra, tačiau gydytoja aiškina, jog prieš keliaujant į teritorijas, kur galima užsikrėsti maliarija, žmogui reikalinga vakcina, dėl kurios laikinai imunitetas tampa atsparus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat prieš keliaujant reikia vartoti vaistus prieš maliariją. Vaistus paprastai paskiria gydytojas, juos reikia pradėti vartoti keletą dienų prieš keliaujant į endeminę teritoriją ir visos kelionės metu“, – teigia infektologė.

Pasak specialistės, užsikrėtus maliarija, amžius nėra pagrindinis pasveikimo tikimybę lemiantis faktorius.

„Uždelsimas kreiptis į medikus, imuninė sistema, kitos ligos, kraujagyslių sistema, taip pat ir amžius – gali būti daugybė priežasčių, dėl kurių užsikrėtimas maliarija gali baigtis mirtimi.

Taip pat užsikrėtus maliarija įvyksta eritrocitų hemolizė – susidaro kraujo krešuliai, trombai, kurie užkemša kraujagysles ir dėl jų sankaupų ištinka mirtis“, – nurodo Galina Zagrebnevienė.

REKLAMA

Moterys vaistų nevartojo

Nuo maliarijos skiepų nėra, todėl veiksmingiausia priemonė – medikamentai, kurie turi būti vartojami prieš kelionę, jos metu ir vėliau, grįžus į gimtinę.

Ligoninės atstovo teigimu, šios moterys jokių vaistų nevartojo ir su medikais nesikonsultavo.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešimais, informuoja apie maro protrūkį Madagaskare.

Nuo š. m. rugpjūčio 23 d. iki spalio 12 d. šalyje užregistruota 560 maro atvejų, iš jų –57 mirties (mirštamumas apie 10 proc.).

Nors Madagaskaras yra endeminė maro teritorija, didelį susirūpinimą šalyje kelia didelis plaučių maro atvejų skaičius, kuris artimo sąlyčio veidas į veidą metu per orą su lašeliais gali plisti nuo žmogaus žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų