REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Vytautas V. Landsbergis, Vytautas Landsbergis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vasario 15-ąją į ligoninę pateko Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

20

Vasario 15-ąją į ligoninę pateko Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

REKLAMA

Tada aktorius bei režisierius Vytautas V. Landsbergis žurnalistams sakė, kad į Santaros klinikas profesorius pateko dėl gripo komplikacijų.

Situacija banguoja

Praėjus daugiau nei dviem savaitėms, V.Landsbergis vis dar lieka ligoninėje. Pirmadienio popietę susisiekus su Vytautu V. Landsbergiu paaiškėjo, kad profesorius vis dar intensyviai gydomas. 

„Situacija banguoja. Medikai negali paleisti jo į namus tol, kol neįsitikina, kad jo būklė tikrai yra stabili. Jis yra gydomas, stebimas. Nėra labai ramu“, - kalbėjo profesoriaus sūnus.

Pasiteiravus, kaip pats profesorius šiuo metu jaučiasi, Vytautas V. Landsbergis buvo atviras: „Jo ir nuotaika banguojanti.

Kai gerai, tai gerai, kai prasčiau, tai ir nuotaikos nėra. Kaip bebūtų, jis labai džiaugiasi, kad turi jėgų vis parašyti vienokį ar kitokį rašinį arba komentarą socialiniame tinkle.

REKLAMA
REKLAMA

Tai tikrai yra tas žmogus, kuris negali būti be veiklos, todėl jam bet koks užsiėmimas yra malonus ir mielas“, - kalbėjo režisierius.

Gydo gripo komplikacijas

Gripo virusas, nepaisydamas nei amžiaus, nei sveikatos būklės, gali būti negailestingas kiekvienam, tačiau didžiausia rizika – vyresnio amžiaus žmonėms. Šiems ir taip susiduriant su silpstančia sveikata uždelstas, sunkus gripas gali sukelti net pavojų gyvybei.

REKLAMA

„Vyresniame amžiuje gripas ypač pavojingas, kadangi žmogui paūmėja jau turimos lėtinės ligos. Be to, įprastai gripo virusas labiausiai suaktyvėja drėgnu ir žvarbiu oru.

Tuomet kiekvienas sinoptikų prognozuojamas ciklono atėjimas į Lietuvą žiemos metu mums reiškia didesnį darbo krūvį“, – teigia Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja Rimantė Balčiūnaitienė.

Dažniausiai tikėtinos gripo komplikacijos: plaučių uždegimas, bronchitas, šlapimo takų infekciniai susirgimai, gripinis meningitas.

Vis dėlto, pasak Rimantės Balčiūnaitienės, gripo virusas ne tik sukelia įvardintas komplikacijas, paūmina jau turimas ligas, tačiau ypač vyresniame amžiuje gali iššaukti ir naujų ligų atsiradimą, sutrikdyti širdies darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Negalima delsti

Specialistė perspėja, kad gripo virusas yra visiškai neprognozuojamas, tad pajutus pirmuosius jo simptomus būtina nedelsti ir laiku kreipti į medikus.

„Uždelsus kreiptis į medikus gripo atveju, ypač vyresniems žmonėms, viskas išties gali baigtis net mirtimi. Deja, tačiau kiekvienais metais būna nuo gripo mirusių ligonių ir dažniausiai tai būna garbingo amžiaus žmonės“, – sako pašnekovė. 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai perspėja, kad gripui būdinga staigi pradžia, aukšta, daugiau nei 38 laipsnių, temperatūra, sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, taip pat nuovargis bei silpnumas.

Kiti, tačiau retai pasitaikantys gripo simptomai: šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų