REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
47
Pilvas (nuotr. 123rf.com)

Net ir nėštumo metu dalis moterų nenustygsta vietoje – mankštinasi, daug vaikšto ar netgi bėgioja. Noras neprarasti įprasto gyvenimo režimo bei turėtų formų ir po gimdymo jas skatina į įprastą rutiną sugrįžti kuo greičiau. Tiesa, gydytojai pataria neskubėti – organizmui visiškai atsistatyti kartais prireikia ir metų. Žinoma, kai kurių savijauta leidžia to siekti žymiai greičiau. Bėgikė Monika Vilčinskaitė pasakoja į įprastą rutiną troškusi sugrįžti labai anksti.

47

Net ir nėštumo metu dalis moterų nenustygsta vietoje – mankštinasi, daug vaikšto ar netgi bėgioja. Noras neprarasti įprasto gyvenimo režimo bei turėtų formų ir po gimdymo jas skatina į įprastą rutiną sugrįžti kuo greičiau. Tiesa, gydytojai pataria neskubėti – organizmui visiškai atsistatyti kartais prireikia ir metų. Žinoma, kai kurių savijauta leidžia to siekti žymiai greičiau. Bėgikė Monika Vilčinskaitė pasakoja į įprastą rutiną troškusi sugrįžti labai anksti.

REKLAMA

„Po natūralaus gimdymo gydytojai rekomenduoja pradėti sportuoti praėjus ne mažiau nei šešioms savaitėms, tačiau aš gerai jaučiausi ir išbėgti norėjau jau po dviejų. Žinoma, susilaikiau, bet su vežimėliu vaikščioti pradėjau jau po geros savaitės“. Pirmąsias savaites po gimdymo ji užpildydavo ilgais pasivaikščiojimais.

„Tapo įprasta išeiti su vaiku pasivaikščioti bent porą kartų per dieną. Taip kasdien nueidavau nuo 10 iki 18 kilometrų. Tai prideda ir nuotaikos, ir geros savijautos pojūtį“, – pasakoja sportininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Po dešimties dienų M. Vilčinskaitė jau praktikavo bendrus fizinius pratimus, o maždaug po 5–6 savaičių ėmė bėgioti.

„Aišku, pirmas bėgimas buvo be jokių tikslų, laiko, atstumo. Prabėgau apie 4 kilometrus. Dabar kiekvieną treniruotę pridedu po porą kilometrų, o bėgioju maždaug penkis kartus per savaitę“, – pasakoja bėgikė, šiuo metu skaičiuojanti daugiau nei 8 savaites po nėštumo.

REKLAMA

Bėgikės įsitikinimu, sugrįžti į „darbinę formą“ jai prireiks maždaug pusmečio.

„Žinoma, kiekviena moteris turi remtis savo savijauta bei gydytojų patarimais. Jeigu ji iki nėštumo nebuvo labai aktyvi, atsistatyti gali prireikti devynių mėnesių ir daugiau – ir tai bus visiškai normalu“, – sako ji.

Svarbiausia – poilsis

Pasak Medicinos diagnostikos ir gydymo centro sporto medicinos gydytojo Kęstučio Linkaus, laikas, kada moteris gali pradėti sportuoti priklauso nuo daugybės faktorių: ar gimdymas buvo natūralus ar atliktas Cezario pjūvis, komplikuotas ar ne, ar buvo tarpvietės plyšimas gimdymo metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Natūraliai pagimdžiusios moterys į aktyvesnę veiklą paprastai gali sugrįžti po šešių savaičių. Po Cezario pjūvio operacijos – kiek vėliau. Ši operacija nėra kažkuo išskirtinė, nei kitos pilvo operacijos: gijimo periodas trunka nuo mėnesio iki dviejų“, – papildo K. Linkus.

Jo teigimu, iš pradžių reikėtų rinktis lėtesnes, mažesnio intensyvumo treniruotes.

„Sportavimas turėtų prasidėti nuo pilvo sienos ir dubens aktyvacijos bei stiprinimo pratimų. Iš karto pradėti bėgioti ar atlikti pratimų su svarmenimis nerekomenduočiau. Taip pat nereikėtų rinktis aukšto intensyvumo treniruočių, pavyzdžiui, CrossFit, X-FIT ir pan. Vietoj jų išbandyti kalanetiką, jogą, kvėpavimo pratimus arba specialias mankštas, skirtas moterims po gimdymo“, – pataria specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, K. Linkus atkreipia dėmesį, jog pirmus 3–4 mėnesius po gimdymo moteriai ypač svarbus darbo-poilsio ir miego režimas. „Jeigu vaikas neramus, išsitęsia nemiegotos naktys, mama yra neišsimiegojusi ir pervargusi, tada sportas neduos tiek naudos ir ankstesnių pilvo formų nesugrąžins. Tad miegas, mano manymu, yra prioritetas, o treniruotis reikia pailsėjus“.

Per kiek laiko harmoningai treniruojantis ir ilsintis yra realu susigrąžinti turėtas formas? „Kūno formos gali grįžti lėtai, per tiek pat laiko, kiek truko nėštumas ir netgi daugiau. Jeigu esant idealioms sąlygoms su mitybos korekcija moteris numeta nuo pusės iki vieno kilogramo per savaitę, t. y. 2-4 kg per mėnesį, tai priaugtus 20 kg numesti realu per keturis – šešis mėnesius“, – atsako gydytojas.

REKLAMA

Rinktis lėtesnio intensyvumo treniruotes

Sporto ir sveikatingumo centro „Impuls“ vyr. treniruočių trenerė Martyna Čepienė taip pat pabrėžia poilsio po gimdymo svarbą:

„Kol auginant vaiką nėra režimo, moteris negali sau leisti pamiegoti bent 5–6 valandas per parą, sportą siūlyčiau pamiršti. Antraip gali greitai pasidaryti traumų, didesnių bėdų“. Ar psichologiškai sunku sugrįžti į salę po nėštumo? Pašnekovė atsako, jog tai priklauso nuo to, ar moteris sportavo iki nėštumo: „Iš patirties galiu pasakyti, kad tos, kurios iki tol reguliariai sportavo ne trumpiau nei metus, į salę grįžti nekantrauja – laukia gydytojo leidimo ir, jeigu viskas gerai, jau po šešių savaičių pradeda sportuoti. Žinoma, ne pilnu krūviu, pradeda nuo lėtesnės programos“.

REKLAMA

Tos, kurios iki gimdymo nesportavo, trenerės teigimu, ateina vėliau – po pusmečio ar metų. „Tai irgi nėra blogai, nes per tą laiką moterys atsigauna. Toms, kurios nebuvo fiziškai stiprios iki tol, gimdymas atima daug jėgų. Kai jau pajunta, kad sustiprėjo, pradeda treniruotis“.

Kokios treniruotės yra tinkamos po nėštumo?

„Aktyviau sportavusios moterys dažnai klaidingai galvoja, kad gali iš karto grįžti į tą patį režimą. Žinoma, jų kūnas atsistato greičiau, nes raumuo turi atmintį, bet pradėti visgi reikia nuo lėtų treniruočių“, – įsitikinusi M. Čepienė.

Ji, kaip ir sporto medicinos gydytojas, rekomenduoja pradėti nuo gilesniųjų raumenų, dubens dugno treniruočių: „Bent 3–4 savaitės po to, kai jau galima pradėti sportuoti, siūlau rinktis pilateso, kalanetikos užsiėmimus. Galima rinktis ir kardio treniruotes, bet nedideliu intensyvumu, pasivaikštant, o geriausia, sportuojant su pulso matuokliais. Svorių kilnoti tikrai nepatariu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat klaidinga manyti, jog šiuo periodu tinka visos jogos rūšys:

„Šiandien yra daug skirtingų jogų – ir stiprių, ir intensyvių. Ką tik pagimdžiusioms moterims, kurių sąnariai dar kurį laiką yra nestabilūs, tokios treniruotės gali būti žalingos. Svarbu rinktis lengvo lygio jogos užsiėmimus arba bent du mėnesius susilaikyti ir daryti ne tokius gilius tempimo pratimus namuose savarankiškai, ramiai, savo tempu“, – įsitikinusi trenerė.

M. Čepienė pataria moterims išlikti kantrioms.

„Viskas sugrįžta į savo ritmą, nors ir ne visada taip greitai, kaip norisi. Kai kurios atsistato po pusmečio, o daliai moterų prireikia metų ir daugiau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų