REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apygardos teismas buvusią medikę ir buvusios medikės įmonę „Imunoprofilaktikos tarnyba“ pripažino kaltais dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine, profesine neteisėtai teikiant skiepijimo paslaugas.

Klaipėdos apygardos teismas buvusią medikę ir buvusios medikės įmonę „Imunoprofilaktikos tarnyba“ pripažino kaltais dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine, profesine neteisėtai teikiant skiepijimo paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusiai medike ir jos įmonei teismas antradienį skyrė po beveik 190 tūkstančių eurų baudas. Teismas taip pat konfiskavo daugiau nei pusę milijono eurų, kurie, įtariama, gauti neteisėtai teikiant skiepijimo paslaugas, pranešė teismas ir prokuratūra.

REKLAMA

Bylos duomenimis, vienai iš nukentėjusiųjų kilus abejonių ir kreipusis į teisėsaugą dėl jos dukrai atlikto skiepo, pareigūnai ėmė aiškintis įvykio aplinkybes.

Ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad 74 metų Margarita Jadvyga Malukienė, būdama įmonės direktore ir gydytoja, veiklą ne vienerius metus vykdė be licencijos, suteikiančios teisę teikti bendruomenės slaugos ir šeimos medicinos paslaugas. Tokios licencijos neturėjo ir įmonė, skiepyti pacientų nei įstaiga, nei gydytoja teisės neturėjo. Įtariama, kad neteisėtai teikdama skiepijimo paslaugas, medikė uždirbo pusę milijono eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma taip pat leido moterį patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Dėl šių priežasčių pareigūnams, atlikusiems ikiteisminį tyrimą, iš dalies nepavyko nustatyti įmonės veiklos ir turto.

Įtariama, kad medikė neturėjo buhalterinės apskaitos dokumentų, pagrindžiančių kelių vakcinų įsigijimą, taip pat pareigūnams, atlikusiems ikiteisminį tyrimą, nepavyko nustatyti, kokiomis vakcinomis nuo 2014 m. sausio iki 2015 m. kovo ir kokie klientai buvo skiepijami. Aptikta ir kasos taisyklių pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byloje nustatyta, kad gydytoja M. J. Malukienė nuo 2000-ųjų neturėjo galiojančios medicinos praktikos ar bendruomenės slaugytojo licencijos, kuri suteiktų jai teisę užsiimti imunoprofilaktika ir atlikti skiepijimus.

Teismas nustatė, kad nuo 2010 metų birželio 21 dienos ji neturėjo licencijos, suteikiančios UAB „Imunoprofilaktikos tarnyba“ teisę teikti bendruomenės slaugos ir šeimos medicinos paslaugas, bei šias paslaugas teikiančių asmens sveikatos priežiūros specialistų, tačiau nepaisydama to sistemingai nuo 2000 iki 2015 m. UAB „Imunoprofilaktikos tarnyba“ skiepijo asmenis

REKLAMA

Buvusios gydytojos veiklą patvirtino ir teisme apklausti liudytojai, kuriuos skiepijo kaltinamoji, bei gydytojai, teigę, kad patardavo asmenims skiepytis pas kaltinamąją, nes nežinojo, kad ji neturi teisės to daryti.

Skirdamas pinigines bausmes gydytojai ir jos vadovaujamai įmonei, teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamoji anksčiau neteista, du kartus bausta administracine tvarka, pensininkė, charakterizuojama gerai, daugelį metų dirbo gydytoja.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma taip pat leido manyti, kad medikė buhalterinę apskaitą vykdė iš dalies nesilaikydama teisės aktų.

REKLAMA

Teisėsaugos pareigūnai mano, kad sukčiaudama ir piktnaudžiaudama, medikė ne tik visuomenėje, galbūt, sukėlė abejonių gydymo įstaigomis, gydymo sistema, bet savo veiksmais diskreditavo gydytojo vardą.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo moterį išteisino.

„Byloje surinkti ir įvertinti įrodymai, kurie buvo ištirti ir įvertinti teisme, nepatvirtino kaltinamajai inkriminuotų veikų padarymo. Dėl kaltinimo apgaulingai tvarkant UAB ,,Imunoprofilaktikos tarnyba“ buhalterinę apskaitą moteris taip pat išteisinta. Įvertinęs byloje esančius įrodymus, kaltinamosios parodymus, specialistės išvadą ir jos paaiškinimus bylos nagrinėjimo metu, teismas nustatė, kad ši kaltinamajai inkriminuota nusikalstama veika nepasitvirtino“, – paskelbė teismas.

Dėl to netenkinti ir nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai (reikalavimams nuo 139 iki 7000 eurų).

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų