REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savitarnos kasos prekybos vietose diegiamos vis dažniau – tai vienas pagrindinių būdų sutaupyti kaštus, palengvinti darbuotojų trūkumo dalią. Tačiau nors gali pasirodyti, kad didžiausia tokių kasų problema – ilgapirščiai, tiesa ta, kad velnias slypi detalėse.

Savitarnos kasos prekybos vietose diegiamos vis dažniau – tai vienas pagrindinių būdų sutaupyti kaštus, palengvinti darbuotojų trūkumo dalią. Tačiau nors gali pasirodyti, kad didžiausia tokių kasų problema – ilgapirščiai, tiesa ta, kad velnias slypi detalėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai Vokietijoje neseniai vyrui už sukčiavimą prekybos centro savitarnos kasoje buvo skirta 208 tūkst. eurų bauda. Jis pabandė 47 eurų vertės veršelio kepenis pažymėti kaip pigesnius vaisius. Panašių triukų jis buvo griebęsis ir anksčiau.

REKLAMA

Tačiau „StrongPoint Technology“, įmonės kuri užsiima inovatyvių savitarnos kasų prekyba, viceprezidentas ir vykdomasis direktorius Evaldas Budvilaitis naujienų portalui tv3.lt pasakoja, kad prekybininkai rūpinasi aptarnavimo kokybe ir greičiu, o ne saugumu.

Nesąžiningas žmogus apgaus ir kasininką

E. Budvilaitis įsitikinęs, savitarnos kasa nepadaro žmonių nei labiau sąžiningais, nei labiau nesąžiningais. Tie, kurie ir taip linkę vogti, ras būdų apgauti kasininkus, o kurie nevagia, nepradės to daryti dėl savitarnos kasų.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės gali suklysti, gali būti atsitiktinių klaidų, bet dėl jų niekas neteisia. Bet jei esi profesionalus vagis, tai visada surasi parduotuvėje kasininką, kuris tau neteisingą prekę įves arba neteisingai nuskenuos. Apie tai daug nešnekama, bet labai stipriai sekama, nes yra daug apgavimo būdų. Juk viskas kaip savitarnos kasoje: nuskenuoju ne tą prekę arba priklijuoji brūkšninį kodą kitą.

Pavyzdžiui, pasiimi brangaus vyno butelį, užklijuoji pigesniojo lipduką, duodi skenuoti kasininkui ir praeini be problemų. Dabar dėl depozito įstatymo daug importinių gėrimų turi ne originalų lipduką, bet papildomą užklijuotą. Tokius lipdukus pasigaminti ir apgaudinėti kasininkus, ar savitarnos kasas vienodai galima. Jei darai savaiminį prekių pasirinkimą, gali vietoj avokadų bulves įvesti ar panašiai prigalvoti. Bet vėlgi, nematau tokios esminės tendencijos, nes savitarnos kasų zona daug stipriau filmuojama ir prižiūrima“, – sako E. Budvilaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Lietuvoje dar itin gerai veikia svorio tikrinimas savitarnos kasose. Pavyzdžiui, jei įvedi ne tą pirkinio skaičių, svarstyklės greitai sureaguos, kiek iš tikrųjų prekių perki. Tačiau kitose šalyse, ypač Skandinavijoje, nebelieka net šios saugos priemonės.

„Dažnai šis svorio tikrinimo mechanizmas atjungiamas. Jei ji stringa, jei dažnai reikia konsultantą kviesti ar nuolatos nenusiskenuoja prekė, svoriai neatitinka, tada kasininkai pastebi, kad žmonės pradeda nervintis. Dėl to piko valandomis išjungia svorio bazę ir tada jau savo valia, neškit ką norit. Tai blogiausia situacija šioje vietoje yra Skandinavijoje, ten visos svorio bazės atjungtos visiškai“, – sako jis.

REKLAMA

Ir visa tai – dėl greičio. Nors ir yra kuriamos technologijos, kurios prekę atpažintų iš išvaizdos, jų nė vienoje savitarnos kasoje nerasime. Pavyzdžiui, padėtum bananą, o bandytum įvesti mandariną – kamera užfiksuoja ir sistemoje pažymi, kad klaidingai vedi. Tačiau tokia technologija apsunkintų procesus, prailgintų apsipirkimą, dėl to kol kas tokios technologijos diegiamos daržovių skyriuose, kur pirkėjai patys turi pasisverti prekes.

Anot E. Budvilaičio, visi prekybininkai kalba ne apie vagystes savitarnos kasose, o apie strigimus ir procesų paprastinimą. Kad žmonės kuo paprasčiau rastų savo prekę sąraše, kad kuo greičiau skenavimas ir svorio bazė reaguotų ir pasipirkimas būtų kuo trumpesnis.

REKLAMA

Jau šiemet – naujos savitarnos kasos Lietuvoje

StrongPoint Technology“ viceprezidentas ir vykdomasis direktorius pasakoja, kad šiuo metu Estijoje jau veikia naujos jų kurtos savitarnos kasos. Prognozuojama, kad per ateinančius kelis mėnesius jos atsiras ir Lietuvoje, daugumoje prekybos tinklų parduotuvėse.

Pasak jos, tokios inovacijos pasaulyje dar nebuvo.

„Kiekviena savitarnos kasa turi virš savęs tarsi šviesoforą, kur užsidega tai žalia, tai raudona šviesa. Kadangi savitarnos kasomis naudojasi ne vienas žmogus ir užstrigti gali ne vienam, sugalvojome šviesos indikatorių, kuris užsiprogramuoja ir kasininkas, kuris prižiūri savitarnos kasas mato, kuris iš pirkėjų jau laukia ilgiausiai. Tas kuris ilgiausiai laukia, atrodo, turėtų būti labiausiai susinervinęs, tad prie jo einama pirmiau. Tai čia tokia inovacija, kuri iš principo sudarys greitumo įvaizdį. Ir jei kiekvieną kartą vis pasijaus, kad keletą sekundžių mažiau stovi prie tų kasų, gal dažniau norėsis naudotis jomis“, – pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita naujovė ateinant su šiomis kasomis – atbraila priekyje, skirta pasidėti ar rankine, ar krepšiui.

Prekybos tinklai Lietuvoje saugumo problemų neturi

„Rimi Lietuva“ Marketingo ir viešųjų ryšių vadovė Dalia Kybartaitė komentuoja, kad yra pasitaikę atvejų, kai pirkėjai bandė sukčiauti savitarnos kasose. Pavyzdžiui, įvesdami pigesnės sveriamos prekės kodą.

„Savitarnos kasose dirba mūsų darbuotojai, kuriems pastebėjus sukčiavimo atvejus, pakviečia apsaugą, o ši perduoda asmenis policijos pareigūnams. Nesąžiningiems pirkėjams tenka atsakyti už savo veiksmus pagal galiojančius LR teisės aktus ir įstatymus. Kad išvengtume panašių atvejų, kontrolę vykdome ir techninėmis priemonėmis.

REKLAMA

Vis tik mūsų tikslas, kad pirkėjas apsipirktų lengvai ir patogiai, tad kompleksinės kontrolės priemonės pirkėjų netrikdo“, – komentuoja D. Kybartaitė.

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė taipogi teigia, kad pasitaiko atvejų, kuomet ilgapirščiai mėgina apgauti savitarnos kasas ir neteisėtai pasisavinti prekes.

„Siekdami to išvengti, taikome įvairias prevencines priemones ir naudojame ne vieną saugiklį, padedantį užkirsti kelią bandantiems prekes iš parduotuvės išsinešti nesąžiningais būdais. Visais atvejais bet kokias susidariusias situacijas stengiamės išsiaiškinti ir išspręsti taikiai. Jei reikia, į pagalbą pasitelkiame policijos pareigūnus“, – nurodo ji.

REKLAMA

Štai „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis nurodo, kad kol kas nefiksuota atvejų, jog būtų bandoma sukčiauti savitarnos kasose. Jis nurodo, kad savitarnos kasose įdiegtos specialios svarstyklės neleidžia nepasvėrus produkto skenuoti kitą, tad pati kasa jau yra su savomis apsaugos sistemomis.

„Be to, ten budi ir darbuotojas ar darbuotoja prižiūrint kasas. Ir apsaugos darbuotojas, kuris visą parduotuvę prižiūri. O taip pat yra kameros. Tai pakankamai daug tų saugos sistemos, kad būtų išvengiamų tokių atvejų“, – patikina jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji dar 2008 m. savitarnos kasas įsidiegė prekybos tinklas „Iki“. Anot viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, pastebėta, kad jomis dažniausiai naudojasi skubantys ir taupantys laiką pirkėjai, turintys savo prekių krepšeliuose 4–5 prekes. Tad pagrindinis savitarnos kasų tikslas – sutaupyti laiką.

„Savitarnos kasos yra stebimos vaizdo kameromis, jas taip pat prižiūri salės darbuotojas. Jeigu pagaunamas sukčiaujantis asmuo, kaip ir bet kokios kitos vagystės atveju, pranešame policijai“, – prideda ji.

Lietuvos policija statistikos apie vagystes savitarnos kasose nerenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų