REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenė Sveikatos apsaugos ministerijos idėją nereceptiniais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse priima nevienareikšmiškai, tačiau vaistininkų ir medikų nuomonė vieninga – lengvai prienami vaistai sukels ne sveikatos pagerėjimą, o priešingą efektą.

Visuomenė Sveikatos apsaugos ministerijos idėją nereceptiniais vaistais prekiauti ne tik vaistinėse priima nevienareikšmiškai, tačiau vaistininkų ir medikų nuomonė vieninga – lengvai prienami vaistai sukels ne sveikatos pagerėjimą, o priešingą efektą.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Seimui pavasarį siūlys leisti prekiauti nereceptiniais vaistais mažmeninės prekybos vietose. Tiesa, ketinama parduoti tik dažniausiai vartojamus ir naudojamus gydyti nedidelius sveikatos sutrikimus nereceptinius vaistus. Siūloma, kad naujovės įsigaliotų 2018 m. lapkričio mėnesį.

Ministerija nori didinti vaistų prieinamumą

SAM savo siūlymą grindžia nori didinti vaistų prieinamumą provincijoje. Ministerija pritaria, kad vaistai yra ypatinga prekė, kurios neteisingas vartojimas gali pakenkti gyventojo sveikatai. Tačiau, mažėjant gyventojų skaičiui, kaimuose užsidaro vaistinės ir šiuose rajonuose blogėja vaistų prieinamumas, portalui tv3.lt anksčiau sakė SAM atstovė Alina Žilinaitė.

Tačiau Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas profesorius Eduardas Tarasevičius mano, kad šią problemą galima spręsti vaistines remiant, kaip tai daro kitos Europos šalys.

REKLAMA
REKLAMA

„SAM iki šiol nedarė jokių žingsnių, kad pagerintų vaistų pasiekiamumą kaimo vietovėse. Ten vaistų pardavimo veikla dažniausiai nuostolinga. Kitose Europos šalyse savivaldybė remia tokias vaistines, kad sveikatinimo židinys išliktų kaimo vietovėje. Pas mus tokio dalyko nėra ir dėl to mūsų miesteliuose vaistinės nyksta“, - žurnalistams trečiadienį sakė E. Tarasevičius.

REKLAMA

Kitas ministerijos argumentas – tikimasi, kad platesnis nereceptinių vaistų pardavimas paskatins konkurenciją ir sumažins preparatų kainas. Bet E. Tarasevičius tikina, kad taip niekada neįvyks, o tai esą rodo degalinių pavyzdys.

„Nėra pagrindo manyti, kad tai sumažins vaistų kainas. Tai parodo degalinėse parduodami maisto produktai ir maisto papildai, kurių kainos analogiškos arba didesnės, nei parduotuvėse“, - sakė E. Tarasevičius.

Eksperimentas su žmonėmis

Pasak E. Tarasevičiaus, išplėtus vaistų pardavimą, iškiltų grėsmė, kad gyventojai patys to nežinodami vartotų skirtingus vaistus su ta pačia veikliąja medžiaga, kurios dienos norma yra ribota, o perdozavimas gali sukelti rimtų problemų ar net mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

„Literatūra rodo, kad šalyse, kur vyksta prekyba nereceptiniais vaistais ne vaistinėse, pranešami apsinuodijimų ar net savižudybių atvejai. SAM nenurodo, kokių reikia imtis priemonių, kad šitų problemų nebūtų“, - nuogąstavo E. Tarasevičius.

Jam antrina ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto atstovas Kostas Ivanauskas. Jo teigimu, savo pasiūlymu SAM tiesiog darys eksperimentą su žmonėmis, o ne su žiurkėmis.

„Didžiulė problema, kad tai, ką siūlo SAM – iššūkis su žmonėmis. Mes, kaip kalbame su studentais, eksperimentai atliekami su žiurkėmis, o tik po to su žmonėmis. Šiuo atveju ministerija bando atlikti eksperimentą su žmonėmis. Tiesiogiai – pardavinės vaistus degalinėse, parduotuvėse ir pažiūrės, kuo tai baigsis“, - žurnalistams kalbėjo K. Ivanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat akcentuoja vaistininko svarbą perkant vaistus. Anot K. Ivanausko, vaistininkas ne tik atlieka vaistų kontrolę, bet ir yra tarpininkas, nes informuoja pacientą, kaip ir kada vartoti vaistą, kada jis gali būti pavojingas.

Specialistai baiminasi, kad neaišku, kas bus atsakingas, kai žmonės apsinuodys pirkdami vaistus parduotuvėse, jei perdozuos jų veikliosios medžiagos ar nusipirks vaistus, kurie buvo laikomi blogomis sąlygomis.

Stebisi ministerijos pasiūlymu

E. Tarasevičius teigė, kad LFS jau daug metų pasisako prieš ministerijos iniciatyvą.

„[Idėją] iškėlė politikai liberalai ir du kartus atmetė Seimas. Pradžioje buvo siūloma parduoti degalinėse, vėliau norai padidėjo ir nutarta išplėsti pardavimą ne tik degalinėse, bet ir parduotuvėse“, - kalbėjo E. Tarasevičius.

REKLAMA

Jis stebėjosi, kad idėją iškėlė būtent SAM, nes anksčiau tokius pasiūlymus Seimui tekdavo tik opozicijos atstovai.

„Anksčiau tai siūlė opozicijos atstovai. Gi šiuo metu siūlo pozicija. Keisčiausia tai, kad siūlo SAM. Visą laiką SAM oponavo, nepritarė šitam dalykui. Ši ministerija pritaria šitam pasiūlymui“, - kalbėjo E. Tarasevičius.

Vaistus parduotų ne visiems

Įsigaliojus įstatymo pakeitimams, nereceptiniai vaistai būtų parduodami parduotuvėse, kioskuose, degalinėse ir kitose mažmeninės prekybos vietose. Įstatymas numato, kad vaistus įsigyti būtų galima tik nuo 16 metų.

Prekyba nereceptiniais vaistais bus licencijuojama – Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prekiaujančias įmones įrašys į atitinkamą sąrašą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų