REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Geriausias bosas (nuotr. Fotolia.com)

Darbo rinka yra labai įvairiapusiška. Iš vienos pusės, darbdaviai sako, kad nėra tinkamų darbuotojų. Iš kitos pusės, jie nemoka būti vadovais sumanių darbuotojų komandai. Pasikalbėkime.

14

Darbo rinka yra labai įvairiapusiška. Iš vienos pusės, darbdaviai sako, kad nėra tinkamų darbuotojų. Iš kitos pusės, jie nemoka būti vadovais sumanių darbuotojų komandai. Pasikalbėkime.

REKLAMA

Didžiulis darbo krūvis

Vartotojiškos pasaulėžiūros principas verčia vadovus išnaudoti žmones. Ypač moteris. Ypač tas, kurios neturi šeimos, vaikų. Arba tas, kurios yra socialiai pažeidžiamos, pvz.augina vaikus be vyrų, augina mažus vaikus, yra visiškai priklausomos nuo gaunamo atlygio. Jei esi vadovas, atmink: dideli darbo krūviai labiausiai kenkia emociniam pasitenkinimui darbe.

O be jo - nėra tinkamos motyvacijos darbinei veiklai. Tyrimai rodo, kad 50 valandų darbinė savaitė ypatingai žemina darbo našumą ir produktyvumą. Jei būtina didinti darbo krūvį, vadinasi reikia darbuotoją kelti pareigose ir didinti atlygį. Talentingus darbuotojus verta branginti. Vadovas tą gali daryti darbuotojo statuso aukštinimu ir atlygio didinimu. Jokie geri ir malonūs žodžiai, komplimentai - nereiškia darbuotojo vertinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Talentingi darbuotojai - nėra vadovų naminiai kačiukai.

Nėra skatinimo sistemos

Tyrimais yra nustatyta, kad mažiausiai motyvuoja nuolatinis atlygio už darbą dydis. Būtina turėti kokią nors skatinimo sistemą už ypatingai gerai atliekamą darbą, už rodomą iniciatyvą ir pan. Talentingi darbuotojai gali turėti aukštą vidinę motyvaciją. Tačiau jiems vis tiek reikia skatinimo. Talentingiems darbuotojams skatinimo sistema turi būti ypatingai gerai organizuota.

REKLAMA

Ką tai reiškia? Teks pažinti savo darbuotojus ir sužinoti, kas juos skatina labiausiai: pinigai, viešas pasidžiaugimas jų veikla ar kiti dalykai. Talentingus darbuotojus tenka skatinti dažnai. Ir jie yra to verti.

Žmogiški santykiai

Būti vadovu - tai iššūkis žmogiškumo išsaugojimui. Geras vadovas ypatingai aiškiai puoselėja žmogiškus santykius su savo pavaldiniais. Žmogiški santykiai yra svarbūs moterims. Jei turite moterišką kolektyvą, turite domėtis darbuotojomis.

Ne flirtuoti su jomis, ne išnaudoti jų lytį, ne tenkinti kitus savo poreikius, nesisavinti, o nuoširdžiai domėtis jomis kaip brangiais žmonėmis. Moterys išeina iš darbo dažnai todėl, kad negalėjo puoselėti santykių darbe. Jos jautėsi nesvarbios kaip žmonės, jautėsi išnaudojamos. Primenu: formalizuoti santykius verta tuomet, kai žmogiški santykiai neįmanomi.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovo pareigų nevykdymas

Nevalia žadėti ir nedaryti. Vadovo žodis visada turi būti pildomas. Tai reiškia, kad teks išmokti save kontroliuoti ir nežadėti nieko nei supykus, nei euforinės būsenos. Ypač per darbinius vakarėlius ir neblaiviam.

Taip pat labai svarbu rūpintis kolektyvo atmosfera, vengti nekompetentingų darbuotojų įdarbinimų, kurie ateina tik dėl kažkokių asmeninių pažinčių. Darbuotojai turi jausti saugumą.

Kūrybiškumo skatinimas

Vadovas gali būti mažiau kūrybingas už savo darbuotojus. Tačiau tai - ne priežastis stabdyti darbuotojų kūrybiškumą. Daugelį sprendimų jie gali įgyvendinti vadovui neįprastais būdais. Ir jie turi tokią teisę. leiskite darbuotojams siekti savo svajonių, lankyti jiems svarbius seminarus, skatinkite nuolatinį tobulėjimą ne pagal savo supratimą, o pagal jų individualius poreikius. ir tai ne tik padidins darbuotojo motyvaciją, bet ir suteiks malonumo dirbant jums svarbius darbus.

Pasitikėkite darbuotojais, net kai jų negalite suprasti. Juk mums reikalingas jų netradicinis mąstymo būdas. Tokie vadovai visada laimi: ir versle, ir santykiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų