REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nusprendė neviešai nagrinėti bylą, kurioje vienas turtingiausių Lietuvos žmonių, vienas iš „VP grupės“ akcininkų Ignas Staškevičius kaltina sutuoktinius Darių ir Patriciją Šulskius sekimu ir neteisėtu informacijos apie jį rinkimu.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kaltinamųjų gynėjai artimiausiu metu žada skųsti sprendimą nagrinėti bylą neviešai.

D. Šulskis yra dirbęs I. Staškevičiaus vairuotoju, jo žmona P. Šulskienė buvo vaistinių tinklo komercijos vadovė.

REKLAMA

Teisėjas Arūnas Budrys, tenkindamas nukentėjusiojo prašymą naginėti bylą už uždarų durų, argumentavo, kad šioje byloje asmens duomenų apsaugai tenka pirmenybė.

„Manau, kad šiuo atveju šis principas, būtent asmens privataus gyvenimo apsaugos, įgauna pirmenybę prieš kitą principą, tai yra prieš tai, kad visuomenė žinotų ir būtų užtikrintas platesnis šios bylos nušvietimas. Todėl teismas nutaria bylą nagrinėti neviešuose posėdžiuose“, – teismo posėdyje sakė A. Budrys.

REKLAMA
REKLAMA

I. Staškevičius, posėdyje argumentuodamas savo prašymą, teigė, kad buvo ilgai ir daug kartų filmuojamas, fotografuojamas, įrašinėjami jo pokalbiai, jis stebėtas privačioje aplinkoje, todėl viešas bylos nagrinėjimas gali pakenkti jam ir jo šeimai.

„Prašau neviešai nagrinėti visą bylą, kad būtų užkirstas kelias paskleisti žinias apie privatų mano gyvenimą. (...) Viešas bylos nagrinėjimas paskleistų žinias apie asmeninį mano gyvenimą, pažeistų mano, kaip proceso dalyvio teisę į asmeninio gyvenimo neliečiamumą. Be to, paskleidus minėtas žinias, kiltų žala ne tik mano asmeninio gyvenimo privatumui, bet gali kilti grėsmė ir mano šeimos saugumui“, – teigė nukentėjusysis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, viešas bylos nagrinėjimas prieštarautų jo komercinių paslapčių interesams.

„Buvo klausomasi mano pokalbių verslo klausimais, fiksuojami susitikimai verslo klausimais. Man buvo grasinama, kad bus perduotos komercinės paslaptys tretiesiems asmenims, vieną iš jų įvardijant netgi kaip tokių paslapčių gavėją, grasinant ir prievartaujant turtą“, – teisme kalbėjo verslininkas.

Prokuroras Rimas Juodis palaikė I. Staškevičiaus prašymą. Jis sakė, kad kaltinimas grindžiamas grasinimu paviešinti vaizdo įrašą, nagrinėjant bylą bus kalbama apie jo turinį, o paskelbti tik dalį medžiagos nesą galimybės.

REKLAMA

Kaltinamosios P. Šulskienės advokatas Vytautas Sirvydis po posėdžio žurnalistams teigė, kad imsis visų teisinių priemonių, kad byla būtų nagrinėjama viešai.

„Mes turime galimybių skųsti tokią protokolinę nutartį ir tikrai tai darysime. Skundas bus paduotas. Turbūt girdėjote (posėdyje – BNS), pasisakiau, kad nepaisant to, kad ikiteisminio tyrimo metu mano ginamosios ir jos sutuoktinio miegamajame buvo sumontuota įrašanti aparatūra, vis tiek kaltinamieji pageidauja, kad byla būtų nagrinėjama viešai – net ir tokiomis sąlygomis. Tai jau jeigu taip taip yra, manau, kad visuomenės interesas žinoti turi nusverti “, – teigė V. Sirvydis.

REKLAMA

Pasak advokato, jis neįžvelgia grėsmių, kurias dėl viešo proceso įžvelgia nukentėjusysis I. Staškevičius, tuo labiau, kad pastarasis, advokato žodžiais, „pats bendrauja su žiniasklaida, savo iniciatyva pateikia savo versijas“.

V. Sirvydžio poziciją palaikė ir D. Šulskio gynėjas.

I. Staškevičius plačiau po posėdžio situacijos žurnalistams nekomentavo, tik pakartojo posėdyje išsakytus argumentus neviešam bylos nagrinėjimui.

Kitas teismo posėdis numatytas kovo 15 dieną.

I. Staškevičius yra sakęs, kad dėl sutuoktinių Šulskių veiklos patyrė prievartą, jautė baimę dėl savo šeimos saugumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis, sutuoktiniai iš verslininko kelis kartus reikalavo pinigų, grasindami sukompromituoti jį atskleisdami neteisėtai surinktą informaciją. Iš pradžių I. Staškevičius mokėjo pinigus – 300 tūkst. eurų buvo įforminti kaip dovana pas notarą, dar 12 tūkst. eurų perduoti grynaisiais.

Pernai žiemą sužinoję apie maždaug 3 mln. eurų sandorį, kurį ketino vykdyti I. Staškevičius, Šulskiai, įtariama, pareikalavo 1,5 mln. eurų. Kai verslininkas perdavė 10 tūkst. eurų, netrukus D. Šulskis buvo sulaikytas.

Anot bylos, sutuoktiniai neteisėtai informaciją apie I. Staškevičių rinko nuo 2015 metų rudens iki 2017 metų vasario. I. Staškevičiaus automobilyje buvo įrengti pasiklausymo ir sekimo prietaisai, jais fiksuoti automobilio salone vykę pokalbiai, nustatyta verslininko buvimo vieta. Be to, vairuotoju dirbęs D. Šulskis buvo įrengęs vaizdo įrašymo priemones kitose I. Staškevičiaus buvimo vietose, apie kurias žinojo iš anksto, sekė jį.

I. Staškevičius yra vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių „VP grupė“ smulkusis akcininkas – jam priklauso maždaug po 2 proc. įvairių grupės įmonių akcijų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų