REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai „Sodra“ pirmą kartą per pastaruosius dešimt metų turėjo biudžeto perteklių. Preliminariais duomenimis, per praėjusius metus „Sodra“ surinko įmokų 123 mln. eurų daugiau negu išleido. „Sodros“ biudžeto perviršis planuojamas ir šiemet.

Pernai „Sodra“ pirmą kartą per pastaruosius dešimt metų turėjo biudžeto perteklių. Preliminariais duomenimis, per praėjusius metus „Sodra“ surinko įmokų 123 mln. eurų daugiau negu išleido. „Sodros“ biudžeto perviršis planuojamas ir šiemet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geresnius rezultatus lėmė tai, kad surinkta daugiau valstybinio socialinio draudimo įmokų. Pirminiais duomenimis, 2017 metais „Sodros“ įplaukos siekė 3,866 milijardo eurų – 92,5 mln. eurų daugiau nei planuota ir 355 mln. eurų daugiau nei 2016 metais.

REKLAMA

Išlaidos, palyginti su 2016 metais, taip pat padidėjo – 225 mln. eurų. Iš viso „Sodra“ praėjusiais metais išleido 3,742 milijardo eurų. Labiausiai – 156 mln. eurų – pernai išaugo išlaidos pensijoms, kurios pernai spalį buvo padidintos beveik 5 proc.

Pernai iš viso „Sodra“ surinko apie 10 proc. daugiau socialinio draudimo įmokų, atitinkamai skyrė ir daugiau įvairių išmokų. Motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokoms skirta 30,2 mln. eurų daugiau, ligos išmokoms beveik 23 mln. eurų daugiau nei 2016-aisiais. Šių socialinio draudimo išmokų sumos pernai augo maždaug dešimtadaliu.

REKLAMA
REKLAMA

Biudžetas perkops 4 milijardus eurų

„Pernai apie 12 tūkst. padidėjęs dirbančiųjų skaičius ir gana ženkliai padidėjusi vidutinė alga lėmė, kad darbdaviai ir jų darbuotojai sumokėjo daugiau socialinio draudimo įmokų.

Tam įtakos galėjo turėti ir „vyšninių vokų“ iniciatyva, kuri paskatino darbuotojus domėtis, kokias socialines garantijas jie gauna dirbdami už mažesnę nei minimalią algą ir drąsiau derėtis dėl didesnio atlygimo, taip pat metų viduryje įsigaliojęs reikalavimas, kad už kvalifikuotą darbą būtų mokama didesnė negu minimali alga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didėjant gyventojų pajamoms, didėjo socialinio draudimo įmokos. Dėl to atsirado galimybė padidinti ir pensijas. Be to, gyventojai gavo didesnes ligos, vaiko priežiūros išmokas“, – sako „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Numatyta, kad šiemet „Sodros“ pajamos sieks 4,25 milijardo eurų. Šiemet „Sodra“ planuoja apdraustiesiems išmokėti kiek daugiau nei 4 milijardus eurų įvairių išmokų ir pensijų. Prognozuojama, kad metų gale pajamos viršys išlaidas 240 milijonų eurų.

Be to, šių metų pradžioje visa dėl nesubalansuotų pajamų ir išlaidų 2009–2016 metais susidariusi „Sodros“ skola perkelta į valstybės biudžetą. Perkėlus skolą į valstybės biudžetą bus galima aiškiau matyti „Sodros“ aktualius finansų srautus, lengviau planuoti įmokų ir išmokų pokyčius. Taip pat sumažės administravimo sąnaudos ir fondas sutaupys daugiau nei 100 mln. eurų per metus, kuriuos iki šiol skirdavo palūkanoms.

REKLAMA

Mokėjo įmokas – gavo išmokas

Pernai Lietuvoje buvo apie 1,4 mln. gyventojų, mokėjusių socialinio draudimo įmokas.

Iš visų darbdavių ir apdraustųjų bendrai mokamos 30,5 proc. valstybinio socialinio draudimo įmokos didžioji dalis – 25,3 proc. – skirta pensijoms, 1,4 proc. įmokų tarifas taikomas ligos socialiniam draudimui, 2,2 proc. – motinystės socialiniam draudimui, 1,4 proc. – nedarbo socialiniam draudimui.

Didžioji dalis „Sodros“ biudžeto atiteko senatvės, netekto darbingumo (neįgalumo), našlių, našlaičių ir pensijoms. Pensijų socialinio draudimo įmokų gyventojai pernai sumokėjo 3,265 mlrd. eurų. Kitas įplaukas sudarė ligos, motinystės, nedarbo socialinio draudimo įmokos ir kitos pajamos.

REKLAMA

Praėjusių metų gruodį „Sodros“ senatvės pensijas gavo 592 tūkst. žmonių, o netekto darbingumo – 146 tūkstančiai. Tai šiek tiek mažiau nei 2016 metais. Vidutinė senatvės pensija pernai gruodį sudarė 287 eurus ir buvo beveik 32 eurais didesnė nei prieš metus. Pensininkams iš viso išmokėta 2,7 mlrd. eurų. Iš jų didžiąją dalį – 2 mlrd. eurų – sudarė senatvės pensijos.

Preliminariais duomenimis, pernai ligos socialiniam draudimui gyventojai įmokėjo 143,1 mln. eurų, o išmokos siekė 256,4 mln. eurų ir viršijo įmokas daugiau nei 100 mln. eurų. Iš viso gyventojams per metus paskirta apie 850 tūkst. ligos išmokų susirgus. Vidutinė ligos išmoka siekė 25 eurus už dieną, o vidutinė ligos trukmė – 12,2 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokoms skirta 286,6 mln. eurų – 24 mln. daugiau nei sumokėta motinystės socialinio draudimo įmokų. Beveik 43 tūkst. tėvų gavo vaiko priežiūros išmokas, o vidutinė išmoka siekė 375 eurus per mėnesį.

„Jau kurį laiką stebime tendencijas, kad žmonės dažniau kreipiasi nedarbingumo pažymėjimų ir gauna išmokas. Antai nuo 2010 metų ligos išmokomis apmokėtų dienų skaičius išaugo kone dvigubai. Šiai dienai ligos ir motinystės socialiniam draudimui nustatytų įmokų nepakanka padengti visoms šios rūšies draudimo išmokoms“, – paaiškina M. Sinkevičius.

REKLAMA

Kitas išlaidas sudarė nedarbo socialinio draudimo išmokos, pervedimai į II pakopos pensijų fondus, palūkanos bei paskolų aptarnavimas, administravimo sąnaudos.

Sutaupė pastatų priežiūrai

„Sodros“ administravimo sąnaudos, preliminariais duomenimis, pernai siekė apie 67 mln. eurų – mažiau nei 2 proc. visų išlaidų.

„Pernai pavyko ženkliai sumažinti pastatų eksploatavimo, komunalinių paslaugų, šildymo, elektros sąnaudas kai kuriuos teritorinius skyrius perkėlus į naujas patalpas. Bendrai prekių ir paslaugų įsigijimo sąnaudas pavyko sumažinti apie 9 proc. ir sutaupyti apie 2 mln. eurų, palyginti su 2016-aisiais.

REKLAMA

Vis dėlto siekdami išlaikyti kvalifikuotus darbuotojus, turime reaguoti į šalies darbo užmokesčio tendencijas. Pernai išlaidos darbo užmokesčiui įstaigoje padidėjo 5,8 proc., palyginti su ankstesniais metais“, – sako M. Sinkevičius.

Pernai „Sodra“ Turto bankui perdavė tris pastatus, dar keliuose pastatuose įsikūrė kitos valstybinės įstaigos. Be to, „Sodra“ bendradarbiauja su Lietuvos darbo birža. Darbo birža „Sodrai“ suteikė patalpas Varėnoje, Palangoje, Joniškyje, Visagine. Savo ruožtu „Sodra“ suteikė patalpas Panevėžio ir Vilniaus teritoriniams darbo biržos skyriams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų