REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Ar kada pagalvojote, kas nutiktų, jeigu susižeistumėte netoli gydymo įstaigos? Natūralu mąstyti, kad pirmoji ir būtinoji pagalba jums būtų suteikta ne kitame rajone esančioje ligoninėje, tačiau poliklinikoje, kuri stūgso vos už kelių dešimčių metrų. Pasirodo, tai nėra tiesa. 

 Ar kada pagalvojote, kas nutiktų, jeigu susižeistumėte netoli gydymo įstaigos? Natūralu mąstyti, kad pirmoji ir būtinoji pagalba jums būtų suteikta ne kitame rajone esančioje ligoninėje, tačiau poliklinikoje, kuri stūgso vos už kelių dešimčių metrų. Pasirodo, tai nėra tiesa. 

REKLAMA

Vilnietė mergina (vardas ir pavardė redakcijai žinomi - red. past.) socialiniame tinkle pasidalijo istorija, kuri privertė aiktelėti. Ji pasakojo, kad šį rytą garbaus amžiaus moteris, kuriai 90 metų, gatvėje paslydo ir susitrenkė veidą. 

Tai įvyko Rūdninkų stotelėje, vos 20 metrų nuo Centro poliklinikos. Feisbuke ji rašė: „Nuėjus į Centro polikliniką prašyti pagalbos ir paaiškinus, kad senas žmogus nukrito, nebegali pats pastovėti, prakirstas skruostas, smarkiai bėga kraujas ir skundžiasi, jog labai prastai jaučiasi, ponios registratūroje pasitarė ir nusprendė: „Hmmm, kad žinokit mums čia nelabai galima nueit (20 metrų!!!) padėti , kvieskit greitąją". „Rimtai? Okay, tai jūsų poliklinikoj yra ir greitoji, apvažiuokit tiesiog aplink namą". „Hmmm, kad žinokit mums čia nelabai galima taip reaguoti į iškvietimą, turit pirmiausiai paskambinti bendruoju pagalbos numeriu, tada sujungs su medikais"

Su neįtikėtina situacija susidūrusi vilnietė teiravosi, ar tai gali būti normali praktika, kai vos už 20 metrų dirbanti medikų brigada negali padėti nelaimės ištikam žmogui? 

REKLAMA
REKLAMA

Budėjęs gydytojas galėjo padėti

tv3.lt pasiteiravo Centro poliklinikos, ar tikrai piliečiui tokiu atveju neturėtų būti suteikta skubi pirmoji pagalba. Oficialiame atsakyme rašoma, kad Centro poliklinikoje pagalba tikrai turėjo būti suteikta. 

REKLAMA

VšĮ Centro poliklinika yra asmens sveikatos priežiūros įstaiga, teikianti licencijuojamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Įstaigai išduotoje licencijoje asmens sveikatos priežiūros veiklai yra nurodomos visos licencijuojamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, kurias įstaiga turi teisę teikti.

Šias paslaugas įstaiga turi teisę teikti tik konkrečiais licencijoje asmens sveikatos priežiūros veiklai nurodytais adresais.

Tai reiškia, kad kiekviename pastate, esančiame konkrečiu adresu, yra teikiamos tik tam tikros konkrečios asmens sveikatos priežiūros paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA

Socialiniame tinkle „Facebook“ aprašyta istorija yra itin jautri ir skaudi, kurioje persipynė licencijuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo teisinis reguliavimas ir žmogiškumas.

Įvykus nelaimei poliklinikos patalpose, pavyzdžiui, nualpus pacientui mūsų darbuotojai visuomet yra tie, kurie pirmieji skuba padėti.

Dėl to ne kartą esame sulaukę padėkų tiek iš pacientų, tiek iš jų artimųjų.

Itin apgailestaujame, jei iš tiesų dėl nepakankamai išsamios informacijos suteikimo apie nelaimę pranešusiems praeiviams parkritusi ir susižeidusi moteris nebuvo atvesta į polikliniką, kur tuo metu budėjęs gydytojas būtų suteikęs reikiamą pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitu atveju praeiviai turi skambinti bendruoju pagalbos telefonu ir kviesti Greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) specialistus.

Socialiniame tinkle buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad poliklinikoje yra įsikūrusi GMPS, todėl jos specialistai galėjo nedelsiant atvykti į nelaimės vietą.

Poliklinikos pastate, šalia kurio įvyko nelaimė, anksčiau buvo įsikūrusi GMPS, tačiau prieš beveik 2 metus persikėlė į kitą vietą.

Pastebėtina, jog tai yra visiškai kitas juridinis asmuo ir VšĮ Centro poliklinika neturi teisės savavališkai naudotis minėtos viešosios įstaigos ar kito juridinio asmens priemonėmis, pavyzdžiui, transportu ar žmogiškaisiais ištekliais“, - rašoma atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų