REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson teatrams ir koncertinėms įstaigoms paskirstė Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinės programos lėšas – 3 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Didžiausių sumų statyti spektakliams sulaukė Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras bei Lietuvos nacionalinis dramos teatras. Pirmajam skirta 480 tūkst. eurų, antrajam – 415 tūkst. eurų.

REKLAMA

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro projektai iš viso gaus 200 tūkst. eurų, Klaipėdos dramos teatras – 195 tūkst., Nacionalinis Kauno dramos teatras – 180 tūkst., Nacionalinė filharmonija – 154 tūkst., Valstybinis jaunimo teatras – 150 tūkst., Kauno valstybinis muzikinis ir Juozo Miltinio dramos teatrai – po 140 tūkst. eurų.

Iš viso lėšų gavo 20 teatrų ir koncertinių įstaigų. Jie įgyvendins per 90 įvairaus pobūdžio meninių projektų. Tai nauji spektakliai, muzikos kūriniai, koncertai Lietuvoje ir užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

Skirdama numatytą finansavimą, kultūros ministrė teigė atsižvelgusi į ekspertų rekomendacijas.

„Šios programos lėšos sudarys galimybę praturtinti teatrų ir koncertinių organizacijų repertuarus naujais pastatymais ir savo kūryba prisidėti prie atkurtos Lietuvos 100-mečiui skirtos kultūrinės programos, – pranešime spaudai tvirtino ji. – Kadangi remiama ir profesionaliojo scenos meno sklaida, naujus kūrinius galės pamatyti labai plati auditorija – ne tik didmiesčių, bet ir regionų gyventojai.“

Pagal šią programą valstybiniai teatrai ir koncertinės įstaigos finansuojamos pirmą kartą. Anksčiau jos varžydavosi dėl Kultūros tarybos skiriamos paramos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos nacionalinio dramos teatro vadovo Martyno Budraičio teigimu, teatrų projektų vertinimas ir pinigų skyrimas vyko „pakankamai profesionaliai, aiškiai“, pasitelkiant ekspertus bei išklausant teatrų vadovų.

„Žinoma, sumos galėtų būti didesnės, bet tai turbūt liečia visą programą, ji turėtų būti ne 3 mln. eurų, kaip šiemet, bet gerokai didesnė. O šiaip procesas, manau, vyko labai teisingai“, – antradienį BNS sakė M. Budraitis.

Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas taip pat sveikino naują programą pažymėdamas, kad naujoji programa, priešingai nei anksčiau, suteikia garantijas „stabilesniam kūrybinės programos vykdymui“. Jis taip pat tikisi, kad kitąmet teatrams bus skirta didesnė suma.

REKLAMA

„Galbūt mes, pasikonsultavę su ministerija, pasielgėme pernelyg sąžiningai, palikome tik tai, kas mums gyvybiškai svarbu įgyvendinti, surašėme realias poreikio sumas. Bet tikiu, kad įgyvendinsime išsikeltus uždavinius oriai“, – sakė jis.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė BNS tikino, kad skirti pinigai leis įgyvendinti apie keturis penktadalius sumanymų.

„Kitų projektų tiesiog teks nevykdyti, bet tai – nedidelė dalis. Tikiuosi, kad programa įsivažiuos pagal terminus, nebus taip vėlai, nes dabar pinigai paskirstyti tik sausio pabaigoje“, – sakė ji.

REKLAMA

Profesionaliojo scenos meno įstatymas priimtas beveik prieš pusantrų metų. Pagal jį parengta Profesionaliojo scenos meno veiklos nacionalinė programa užtikrina atskirą finansavimą nacionaliniams ir valstybiniams teatrams bei koncertinėms įstaigoms. Tokiu būdu siekiama remti aukštos meninės vertės profesionaliojo scenos meno kūrybą, skatinti jaunų menininkų įtraukimą tam, kad būtų užtikrinta scenos meno įvairovė, atsinaujinimas ir sklaida tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų