REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Pilvas (nuotr. 123rf.com)

Riebalai ir antsvoris nedžiugina. Jei pastebite, kad pastaruoju metu negalite atsikratyti svorio, turėtumėte suklusti. Mokslininkai siunčia labai svarbią žinią.

24

Riebalai ir antsvoris nedžiugina. Jei pastebite, kad pastaruoju metu negalite atsikratyti svorio, turėtumėte suklusti. Mokslininkai siunčia labai svarbią žinią.

REKLAMA

Tai, jog, nepaisant sporto ir specialiai tai sričiai dailinti skirtų pratimų, negalite atsikratyti vienoje vietoje susikaupusių kilogramų, įtakos turi hormonų pusiausvyros sutrikimai.

„Medžiagų apykaitos sistema yra labai sudėtinga. Būtent nuo jos priklauso daugelio žmonių kūno forma, be to, hormonai yra labai svarbūs mūsų organizmams“, - pasakojo fiziologijos profesorius Safronas Whiteheadas.

„Prie to taip pat prisideda ir gyvenimo būdas bei genetika“, - teigė mitybos specialistas Maxas Tomlinsonas. „Tačiau gera žinia ta, jog yra būdų, kaip sureguliuoti tuos hormonus, o kartu ir išvaizdą.“

Štai dėl ko vienoje ar kitoje kūno vietoje susikaupė riebaliukai ir kaip jų atsikratyti.

Pilvukas

Reaguodami į pavojų mūsų kūnai yra įpratę išskirdami kortizolį. Dėl to mus užplūsta su pavojumi kovoti skirta energija.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmogus yra be galo įsitempęs, nervinasi. Kortizolis į organizmą išsiskiria riebalų ir gliukozės pavidalu, kurie kaupiasi pilvo srityje“, - pasakojo gydytoja Marilyn Glenville.

REKLAMA

Ką daryti?

„Patariam vengti streso. Atraskite mėgstamą veiklą, kuri dar ir padeda atsipalaiduoti. Valgykite dažnai, bet po truputį, kad jūsų cukraus kiekis organizme visuomet būtų stabilus“, - tęsė gydytoja.

Rinkitės žemą glikeminį indeksą turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, obuolius, viso grūdo duonos gaminius, riešutus, kadangi šie produktai energiją išskiria lėtai. Jei užsiimate sportu, bėgioti patariama ne ilgiau 45 minučių, kadangi tai skatina kortizolio išsiskyrimą.

Užpakaliukas ir šlaunys

Riebalų kaupimąsi užpakaliuko ir šlaunų srityse skatina padidėjęs oestrogeno kiekis. Šiose vietose esančios riebalų ląstelės gamina daugiau šio hormono, kuris niekur nedingsta ir kaupiasi būtent ties šlaunimis. Jei vartojate alkoholį, kepenys nesugeba iš kraujo pašalinti viso oestrogeno.

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti?

Oestrogeno gamybą mažina sojos papildai, kadangi jie, atkartodami hormoną, neleidžia tikrajam oestrogenui sąveikauti su riebalų ląstelėmis.

Tačiau profesorius Safronas Whiteheadas perspėja nepadauginti šių papildų, kadangi apie jų tikslų veikimą ir naudą nėra žinoma labai daug.

„Brokoliuose ir kitose gūžinėse daržovėse esančios maistinės medžiagos reguliuoja kepenų fermentus“, - teigė gydytoja.

Taip pat reikėtų sumažinti suvartojamos kavos ir perdirbtos mėsos kiekį, kadangi tai taip pat papildomai užkrauna kepenis.

Blauzdos ir kulkšnys

Gydytoja pasakojo, jog storos kulkšnys yra skysčių kaupimosi organizme pasekmė. Pastaroji problema atsiranda organizme ėmus trūkti progesteronui. Šis hormonas padeda pašalinti organizme susikaupusius skysčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei riebalai kaupiasi aplink blauzdas, tai reiškia, jog turite nepakankamą kiekį augimą skatinančio hormono.

Ką daryti?

Mitybos specialistas Maxas Tomlinsonas patarė maitintis produktais, kuriuose yra vitamino E, didinančio progesterono kiekį. Tai reiškia, jog į savo mitybos racioną įtraukite saulėgrąžų sėklas ir riešutų sviestą.

Taip pat sumažinkite suvartojamos druskos kiekį, kadangi tai turi didelės įtakos kraujo spaudimui ir skysčių sulaikymui, venkite perdirbtos mėsos, o norėdami paskatinti organizmą gaminti daugiau augimo hormonų – gerai išsimiegokite, kadangi jis išsiskiria tik tada, kai sumerkiate akis.

Veidas

Putlus veidas ir riebalai ties kaklu gali atsirasti dėl per mažo hormono tiroksino kiekio. Šį hormoną gamina skydliaukė. Sutrikus jos veiklai, sulėtėja medžiagų apykaita, dėl to jus gali jūs galite susidurti su išsipūtusio pilvo problemomis.

REKLAMA

Ką daryti?

Mitybos specialistas Maxas Tomlinsonas pataria vartoti maisto papildus, kuriuose yra seleno, pagerinančio hormono tiroksino išnaudojimą.

„Storą kaklą turi sėdimą darbą dirbantys žmonės. Stenkitės sėdėti tinkamoje padėtyje, pakoreguokite savo laikyseną“, - sakė jis.

Jei įtariate, jog sutriko jūsų skydliaukės veikla, pasikonsultuokite su šeimos gydytoju.

Rankos

„Žmogaus organizmas gamina hormoną DHEA, kuris paverčiamas testosteronu. Pastarasis padeda auginti raumenis. Sumažėjus testosterono kiekiui, raumenys pakeičiami riebalais“, - pasakojo profesorius.

Labiausiai šis pokytis pastebimas ant rankų, kadangi ten yra patys didžiausi raumenys.

Ką daryti?

Moterims senstant, mažėja ir jų organizmuose esantis testosterono kiekis, tačiau į pagalbą galite pasitelkti tam tikrus maisto produktus.

REKLAMA

„Vartokite daugiau baltymų turinčius produktus, tokius kaip žuvis, kiaušiniai, tofu ar riešutai“, - sakė gydytoja.

Testosterono gamybą skatina cinkas, magnis ir vitaminas B6, be to, pasak mokslinių tyrimų, tam taip pat padeda ir reguliarus seksas.

Nugara

Nugaros srityje susikaupę riebalai gali būti sumažėjusio augimo hormono kiekio priežastimi. Nakties metu, kuomet miegate, hipofizės liaukos išskiria šį hormoną, skatinantį riebalinių ląstelių gaminimą ir jų virtimą energija. Jei trūksta šio hormono, ląstelės negauna signalo, reiškiančio, jog pats metas riebalus paversti energija, dėl ko jos ima kauptis būtent nugaros srityje.

Ką daryti?

Mokslininkai atliko tyrimus ir išsiaiškino, kad augimo hormono išskyrimą net 157% padidina melatonino savo sudėtyje turinčių produktų, pavyzdžiui, aviečių, vartojimas. Melatoninas skatina išskirti hormonus, kurie jums duoda signalą, jog metas gulti į lovą ir sapnuoti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų