REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovas penktadienį buvo raginamas atsistatydinti, agentūrai pripažinus, kad ji buvo gavusi grėsmingą perspėjimą, jog vienoje Floridos mokykloje šaudynes surengęs Nikolas Cruzas (Nikolas Krusas) galbūt planuoja įvykdyti išpuolį, bet pareigūnai jokių veiksmų nesiėmė.

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovas penktadienį buvo raginamas atsistatydinti, agentūrai pripažinus, kad ji buvo gavusi grėsmingą perspėjimą, jog vienoje Floridos mokykloje šaudynes surengęs Nikolas Cruzas (Nikolas Krusas) galbūt planuoja įvykdyti išpuolį, bet pareigūnai jokių veiksmų nesiėmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis stulbinamas pagrindinės JAV teisėsaugos agentūros prisipažinimas buvo paskelbtas praėjus dviem dienoms po atakos Parklando miesto vidurinėje mokykloje. Anksčiau šią švietimo įstaigą lankęs 19-metis N. Cruzas, seniai kėlęs nerimą savo elgesiu, nušovė joje 17 žmonių, bet galiausiai buvo sučiuptas.

REKLAMA

Floridos gubernatorius Rickas Scottas (Rikas Skotas) pareiškė, kad FTB direktoriaus Christopherio Wray (Kristoferio Rėjaus) nesugebėjimas imtis veiksmų yra „nepriimtinas“ ir paragino jį atsistatydinti“

„Septyniolika nekaltų žmonių negyvi, ir klaidos pripažinimo nepakaks“, – pareiškė R. Scottas.

FTB nurodė, kad vienas „Nikolas Cruzui artimas asmuo“ sausio 5 dieną paskambino viešu agentūros telefonu, kad „praneštų apie jo keliamą susirūpinimą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Skambinęs asmuo pateikė informacijos apie Cruzo turimą ginklą, troškimą žudyti žmones, pakrikusį elgesį ir nerimą keliančias žinutes socialiniuose tinkluose, taip pat kad jis potencialiai gali įvykdyti šaudynes mokykloje“, – sakoma FTB pareiškime.

Vis dėlto biuras pripažino, kad į šią informaciją nebuvo tinkamai reaguota ir kad nieko nebuvo padaryta.

N. Cruzas, pernai pašalintas iš Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) vidurinės mokyklos, trečiadienį pradėjo joje šaudyti iš pusiau automatinio šautuvo AR-15, teisėtai įsigyto prieš metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FTB pažymėjo, kad skambinusio asmens suteikta informacija „turėjo būti įvertinta kaip potenciali grėsmė žmonių gyvybėms“ ir perduota agentūros operatyviniam padaliniui Majamyje.

Tačiau „joks tolesnis tyrimas nebuvo atliktas“.

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas) nurodė nedelsiant atlikti vidinių procedūrų patikrinimą, kad būtų užtikrintas „veiksmingas atsakas į užuominas apie potencialų smurtą“.

„Veiksmų!“

Ch. Wray, vadovavimą FTB perėmęs pernai rugpjūtį, sakė esąs „turįs pareigą nuodugniai išsiaiškinti, kas nutiko“.

REKLAMA

„Kalbėjomės su nukentėjusiais ir šeimomis; giliai apgailestaujame dėl papildomo skausmo, kurį tai kelia visiems, paveiktiems šios šiurpios tragedijos“, – pabrėžė jis.

Sausį FTB gautas perspėjimas buvo ne pirmoji biuro gauta žinia apie nerimą keliantį N. Cruzo elgesį.

Rugsėjį FTB dėmesys buvo atkreiptas į portale „YouTube“ paskelbtą įrašą, kuriame vartotojas, naudojantis Nikolas Cruzo vardą, žadėjo: „Ketinu tapti šaudynių mokyklose profesionalu.“

Agentūra nurodė, kad atkreipė dėmesį į tą žinutę, bet nesugebėjo nustatyti ją paskelbusio asmens tapatybės.

REKLAMA

Prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) ruošiantis apsilankyti Parklande, stiprėjo balsai, kad Amerika pagaliau turi suvaržyti šaunamųjų ginklų prieinamumą ir užtikrinti geresnę mokyklų apsaugą.

„Mano princesė toje mokykloje nebuvo saugi, – skundėsi Andrew Pollackas (Endrius Polakas) per savo 18-metės dukters Meadow (Medou) laidotuves. – Prašau, melskitės, kad ši siaubinga tragedija niekada neištiktų jokios kitos šeimos.“

Lori Alhadeff (Lori Alhadef), netekusi 14-metės dukros Alyssos (Alisos), paskelbė jaudinamą kreipimąsi į D. Trumpą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums reikia veiksmų! Veiksmų! Veiksmų!“ – ašarojanti motina šaukė duodama interviu televizijai CNN, kreipdamasi į prezidentą, patį turintį 11-metį sūnų.

„Apsaugokime Barroną (Baroną), apsaugokime visus kitus vaikus čia, Parklande, Floridoje – ir visur kitur“, – ragino ji.

Toje pačioje mokykloje besimokanti vyresniųjų klasių moksleivė Carly Novell (Karli Novel) irgi sakė, kad politikams metas imtis veiksmų.

„Tiesiog noriu, kad žmonės liautųsi apie tai vien kalbėti, bet nieko nedaryti“ – pabrėžė ji.

Trumpo vizitas

D. Trumpas penktadienį aplankė vieną Floridos ligoninę, kur gydomi kai kurie per šaudynes Parklande sužeisti žmonės.

REKLAMA

Ligoninėje „Broward Health North“ prezidentas padėkojo į incidentą reagavusiems specialiųjų tarnybų darbuotojams, gydytojams ir slaugytojams už jų „neįtikėtiną“ darbą ir pareiškė, kad pastarosios žudynės yra „labai liūdnas“ įvykis.

Vėliau jis kartu su žmona Melania (Malanija) nuvyko į Brauardo apygardos šerifo biurą, kur susitiko su gubernatoriumi R. Scottu, senatoriumi Marco Rubio (Marku Rubijumi), šerifu Scottu Israeliu (Skotu Izraeliu) ir kitais teisėsaugos pareigūnais.

D. Trumpas sakė šiais grupei, kad susipažino su viena šaudynes išgyvenusia moterimi, į kurią pataikė keturios kulkos, tarp jų viena, pervėrusi plautį. D. Trumpas džiaugėsi, kad greiti gelbėtojų veiksmai padėjo išgelbėti aukos gyvybę.

REKLAMA

Jis vėliau tviteryje paskelbė kelias nuotraukas iš vizito ligoninėje.

„Esame įsipareigoję bendradarbiauti su valstijos ir vietos lyderiais, kad padėtume apsaugoti mūsų mokyklas ir spręsti sudėtingą psichinės sveikatos klausimą“, – D. Trumpas rašė savo „Instagram“ žinutėje.

„Nelogiška“

Apie D. Trumpo vizitą Parklando apylinkėse, netoli jo privataus kurorto „Mar-a-Lago“, kur valstybės vadovas praleis ilgąjį Prezidento dienos savaitgalį, nebuvo iš anksto paskelbta – tikriausiai siekiant išvengti susidūrimo su piktais protestuotojais, reikalaujančiais griežtinti ginklų kontrolės įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nelogiška, kad įstatymas sako, jog nepilnamečiai negali išgerti, bet gali įsigyti ginklą“, – sakė vieno šaudynes išgyvenusio vaiko motina, 47 metų Mavy Rubiano (Meivi Rubiano).

Kol kas iš Vašingtono politiniuose sluoksniuose sklindančių atgarsių akivaizdu, kad didžiulę įtaką turinti Nacionalinė šaulių asociacija, esą skyrusi 30 mln. dolerių 2016 metų D. Trumpo rinkimų kampanijai, tebėra reikšminga jėga.

Kaip ir po ankstesnių masinių šaudynių griežtesnės ginklų kontrolės advokatai atkreipia dėmesį į pusiau automatinių šautuvų AR-15, JAV kariuomenės automatų M16 civilinės versijos, didelį prieinamumą.

Jungtinėse Valstijose yra parduota milijonai šių ginklų. Įvairių modifikacijų AR-15 buvo panaudoti per šaudynes Los Andžele, Saderland Springse, Teksase ir Konektikuto valstijoje esančiame Niutaune.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų