REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
Problemos dėl svorio (nuotr. 123rf.com)

Turbūt būtų sunku rasti žmogų, kuris būtų patenkintas papildomais kilogramais. Ypač, kai tie kilogramai pradeda trukdyti gyventi ir atsiliepia sveikatai.

44

Turbūt būtų sunku rasti žmogų, kuris būtų patenkintas papildomais kilogramais. Ypač, kai tie kilogramai pradeda trukdyti gyventi ir atsiliepia sveikatai.

REKLAMA

Svorį mesti norintiems žmonėms dietologai pataria atlikti tam tikras mitybos korekcijas. Pirmiausia, privaloma labai aiškiai suvokti, kas yra sveika mityba.

„Rinkitės maistingą, įvairų, daugiau augalinės nei gyvūninės kilmės maistą. Kelis kartus per dieną valgykite duonos, kruopų, makaronų ar bulvių, taip pat įvairių, dažniau šviežių vaisių ir daržovių (bent 400 gramų per dieną). Mažinkite riebalų, ypač gyvulinių, vartojimą. Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeiskite liesa mėsa, paukštiena, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis. Vartokite liesą pieną ir liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį). Rinkitės maisto produktus, turinčius mažiau cukraus, saikingai saldumynus. Valgykite nesūrų, virtą, troškintą ar keptą orkaitėje maistą“, – rašoma dietologų patarimuose.

Toliau – valgymo režimas, kurį taip pat privalu sureguliuoti. Patariama valgyti ne dažniau kaip kas 4–5 valandas: per dieną trys pagrindiniai valgiai ir 1–2 užkandžiai (rinkitės daržoves, vaisius, liesus pieno produktus).

REKLAMA
REKLAMA

Paros valgiaraščio energetinė vertė priklauso nuo amžiaus, svorio, ūgio, sveikatos būklės, fizinio aktyvumo, tačiau dažniausiai mažinant svorį paros kalorijų kiekis svyruoja nuo 1200–1600 kilokalorijų.

REKLAMA

„Mesdamas svorį, asmuo turi jaustis patogiai ir nebūti alkanas. Todėl labai svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, riebus patiekalas, telpantis į nedidelę lėkštę, yra kaloringesnis nei didelė salotų lėkštė. Taigi, valgydami mažesnio kaloringumo dideles porcijas, jaučiatės sotesni ir patenkinti“, – pabrėžia specialistai.

Greičiausia niekam ne paslaptis, kad fizinis aktyvumas turi didelę teigiamą įtaką mažinant svorį. Daugelis žmonių, kurie nuolatos sportuoja, lengviau išlaiko normalų kūno svorį. Judėjimo ir treniruočių tikslas – svorio metimas, sudeginant daugiau kalorijų. Kokį kiekį kalorijų sudeginsite, priklausys nuo treniruočių dažnumo, trukmės ir intensyvumo.

Ir pabaigoje, pabrėžia dietologai, reikėtų atkreipti dėmesį į gyvenimo būdo (įpročių) pokyčius: „Išlaikyti sumažintą kūno masę ilgą laiką galėsite tik pakeitę gyvenimo įpročius, sureguliavę maitinimąsi ir fizinį aktyvumą. Elgsenos keitimo programa, dar kitaip vadinama elgsenos terapija, gali padėti įgyvendinti gyvenimo būdo pokyčius. Tik detaliai išnagrinėję kiekvienas savo veiksmus, mintis ir situacijas, galime įveikti nutukimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų