REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Labai dažnai tenka atsakinėti į klausimus apie vyrų ir moterų pareigas namuose, šeimoje. Akivaizdu, kad visuomenėje vyksta dideli pokyčiai. Tačiau akivaizdu ir tai, kad moterys, besiguosdamos už joms tenkančią didžiulę atsakomybę, ir toliau daro taip, kaip įpratusios - vienos augina vaikus, vienos tvarko namus. O vyrai - joms padeda. Arba ne. Kas vyksta?

Labai dažnai tenka atsakinėti į klausimus apie vyrų ir moterų pareigas namuose, šeimoje. Akivaizdu, kad visuomenėje vyksta dideli pokyčiai. Tačiau akivaizdu ir tai, kad moterys, besiguosdamos už joms tenkančią didžiulę atsakomybę, ir toliau daro taip, kaip įpratusios - vienos augina vaikus, vienos tvarko namus. O vyrai - joms padeda. Arba ne. Kas vyksta?

REKLAMA

Kodėl pačios moterys stiprina vyrų parazitavimą? Pasikalbėkime.

Moterims yra normalu kankintis

Ieškodama atsakymų į daugumai rūpimus klausimus atradau tyrimą. Jo išvados labai paprastos: pasirodo, kad moterims kentėti, tverti skausmą ar diskomfortą yra normalu; vyrams norma yra malonumas. Nesutinki? Pažiūrėkime į paprastą šeimą pro rakto skylutę. Tarkime, dirba ir vyras, ir žmona.

Tarkim, kad po 8 valandas. Kaip tau atrodo, kas tvarko namus, rūpinasi vaikais, jų mokslais ir bendravimu? Kas gamina valgyti? Abu? Kiek tokių porų pažįsti?

REKLAMA
REKLAMA

Kokia yra bendra tendencija? Aš tau pasakysiu. Nepaisant to, kad dirba tiek vyras, tiek moteris, moteris yra prisiėmusi atsakomybę už tvarką namuose, už maisto gaminimą 2-3 kartus per dieną ir net savaitgalį, už vaikus, pradedant jų kėlimu rytais, rūbų suruošimu, namų darbų darymu, pavežėjimu iki būrelių ir pan.

REKLAMA

Daugumai moterų tai yra norma. Šis standartas labai daug kainuoja: moteris vos spėja, kad tik jos partneris pasiliktų savo komforto zonoje. Moterys linkusios daryti per daug. Pyktį, įsiūtį ar susierzinimą jos linkusios naudoti plepalams. O galėtų šį bei tą pakeisti.

Moteris moterį skandina

Kai tik kokia nors moteris pasako, kad nori, jog vyras dalintųsi atsakomybe už namus ir vaikus su ja, o ne tik padėtų jai rūpintis namais ir vaikais, kitos tuoj pat puola ginti savo archaiškas, nevykusias pozicijas.

Kodėl? Schema labai paprasta. Ta, kuri nenori nieko keisti, kuri bijo palikti vyrą nepatenkintą, kuri "dėl šventos ramybės" atidirbs vyrui tą jo patogumą, sako šiek tiek nubudusiai: tu ką?

REKLAMA
REKLAMA

Visai išprotėjai? Jis gi vyras, ko tu nori iš jo? Mat moteris, kuri bando kažką keisti, kelia grėsmę tai, kuri nusprendė ir toliau miegoti.

Nes, kai nori lygiaverčio partnerio, tai reikia ir pačiai iki jo užaugti. O kas yra dauguma žmonų savo vyrams? Mamytės. Taip, mamytės, kurios geriau žino, kur jo kelnytės ir triusikai. Mamytės, kurios geriau žino, kur stovi šluota jų abiejų namuose.

Mamytės, kurios geriau žino, kada ir ką duoti valgyti jų bendriems "augintiniams" - vaikams. Mamytės, kurios viską sudėlioja ir viską paruošia tam jau seniai iš paauglystės išaugusiam "berniukui".

O jei "mamytė" išeina pas drauges ar užsiimti savirealizacija ir palieka "berniuką" su "augintiniais", tai ji būtinai turi paruošti valgyti, sudėlioti viską, ko prireiks bet kurioje situacijoje. Ir būtinai viską susako.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bent po kelis kartus. Nes "berniukas" turi trumpalaikės atminties sutrikimą. Ypač girdimosios. Atpažįsti kaimynę? Pas draugę taip?

Kaip atpažinti vyrą parazitą?

Suprask, kai sakau, kad vyras yra parazitas, tai sakau kartu, kad tu jam - ne žmona. Jūs abu šokate vieną šokį. Todėl parazitu šiaip sau netampama.

Žinoma, gali kaltinti savo anytą. Bet labiausiai už santykius šeimoje yra atsakingi du suaugę. Mūsų rankose mūsų elgesys. Ir nesvarbu, ką mama darė ar ko nedarė vaikystėje. Vyras parazitas yra tas, kuris gyvena jūsų bendruose namuose kaip viešbučio svečias. Jis nepakels trupinių.

Jis pasakys - iš kur čia trupiniai? Jis nesurinks vaikų žaislų - jis pasakys, kad reikėtų sumažinti žaislų kiekį, kad jie visur nesimėtytų. Jis nepalaistys gėlių - jis pasakys, kad gėlėms reikia vandens. Jis nepakvies tavęs ir vaikų vakarienės - jis paklaus, kas šiandien vakarienei arba kada valgysim vakarienę?

REKLAMA

Jis nesutvarkys namuose apleistų kampų - jis pasipiktins, kad balkone nuo obuolių jau skraido muselės. Atpažinai kaimyną? Draugės vyrą? Tau pasisekė, juk ši istorija visai ne apie tave, ar ne?

Kodėl moteris nori būti auka?

Nes bijo. Nes neužaugo iki moters. Nes ji - dar mažytė mergytė, kuri sutinka padaryti daug namų darbų ir gauti apdovanojimą. O kokie apdovanojimai?

Parazitas liks patenkintas ir neskaitys moralo. Parazitas apdovanos auką savo tyla. Juk kaip gerai, kai vyras tyli, ar ne? Nes kai praveria burną, ką gali pasakyti parazitas? Pažiūrėk, kaip atrodai.

Pasiklausyk, kaip tu kalbi. Normalios moterys taip nesielgia, normalios moterys taip nekalba, normalios moterys nepyksta ir nerodo savo psichų.

REKLAMA

Būtum normali, tai ir vaikai gerai elgtųsi ir nevarytų manęs iš proto. Ką daro maža mergaitė? Meldžiasi, kad tik vyras tylėtų.

Todėl ir toliau uoliai daro visus namų darbus. Ir "augintiniams" liepia. Ir tokias mažas mergaites parazitas, kurio siela jau seniai nusprendė užaugti, palieka. Kodėl? Nes su auka vyru netapsi. Tik degraduosi. Stebiesi, kodėl tu buvai gera, o jis tave paliko. Po 20 metų?

Tu buvai maža mergaitė. O jis per 20 metų suvokė, kad pedofilijoje tūnoti daugiau nenori. Juk jam tuoj 50 metų. Išmintis pasiruošusi ateiti. Ir jis skuba tapti vyru.

Kaip tapti žmona?

Jei tavęs dar nepaliko, skubėk užaugti. Keisk Lietuvos skyrybų statistiką. Kas, jei ne tu? Nes kai tu augsi, augs ir tavo vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesvarbu, kokie jo įpročiai. Žiūrėk savų. Lipk iš tos aukos. Matyk savo vyre lygiavertį žmogų, kuris gali sužinoti "augintinių" maitinimo įpročius, gali atrasti šluotą namuose ir gali tvarkyti namus. Atmink - sofa nėra jo nuosavybė. Ir tu gali ant jos sėdėti. Ir ne tik tada, kai visus sumigdei, viską po visų sutvarkei, savo parazitą nučiulpei, nulaižei ir numylavai.

Tu gali sėdėti ant sofos bet kada. ir net kojas ant stalelio susidėti gali. Netiki? Bandyk.

Dalinamės atsakomybe

Aš nesakau, kad būtina vyrui tvarkyti namus. Dėl visko galima susitarti. Tačiau būtina vyrui atiduoti didelę dalį atsakomybės už viską, kas yra jūsų bendras gyvenimas.

REKLAMA

Namai, kiemas, savaitgaliai, atostogos, bendravimas su vaikais, maisto ruošimas, apsipirkimas, vaikų apipirkimas, namų darbai, tėvų susirinkimai ir pan.

Nelauk, kol pasikeis politika. Mirsi greičiau. Tu pati turi formuoti politiką jūsų šeimoje. Nes... Tenka pripažinti, kad Lietuva yra ta šalis, kuri mažiausiai rūpinasi moterimis ir vaikais, ir tokiu būdu skatina visokeriopą vyrų parazitavimą.

Pabandyk išeiti su draugėmis vakare, o vyrui palikti namus taip, kaip tu juos radai, grįžusi po darbo.

Ir neruošk vakarienės. Kodėl? Ei, mažule, juk tavo vyras, greičiausiai, turi net dvi sveikas rankas. Ir žino, kas yra šaldytuvas.

Pabandyk po visos darbo dienos vakare vyro paprašyti išdžiaustyti skalbinius. Arba surinkti išmėtytus vaikų žaislus.

REKLAMA

Pabandyk prašyti visko, kas yra bendras jūsų reikalas. Šeima - tai bendras reikalas. Vaikai - tai bendras reikalas. Namai - tai bendras reikalas. Ir nesitikėk, kad jam visa tai patiks.

Žmonės turi būti brandūs, kad jiems patiktų išeiti iš komforto zonos. Tokių daug nėra. Ir kai tavo vyras pavargs nuo bendros atsakomybės už šeimą, mažiau reikalaus sekso. Ir mažiau kils konfliktų. Nes... Kai auka pavargusi, o "berniukas" nori atsipalaiduoti, tai kas kaltas?

Žinoma, kad auka. Nes kai šalia vyro yra moteris, ji sugeba pasakyti: šiandien pavargau, geidžiu tavęs, bet noriu pailsinti ir kūną, ir protą. Ir vyras supras. Ir neklaus tavęs: kas tau yra? Nes jis irgi bus pavargęs nuo bendro projekto, kuris vadinasi šeima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų