REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stengiantis išvengti onkologinių ligų svarbu žinoti ne tik susirgimų rizikos faktorius, tačiau ir kokiame amžiuje koks vėžio tipas yra būdingas. Onkologinės ligos jauname amžiuje mažai kam kelia nerimą, tačiau medikų nuomonė kitokia – nei vienas nuo to nėra apsaugotas.

Stengiantis išvengti onkologinių ligų svarbu žinoti ne tik susirgimų rizikos faktorius, tačiau ir kokiame amžiuje koks vėžio tipas yra būdingas. Onkologinės ligos jauname amžiuje mažai kam kelia nerimą, tačiau medikų nuomonė kitokia – nei vienas nuo to nėra apsaugotas.

REKLAMA

„Šiandien turime nemažai vėžiu sergančių jauno ir darbingo amžiaus žmonių. Be abejo, senėjimas visoms ligos įtaką daro, tačiau ir jauni žmonės serga sunkiomis onkologinėmis ligomis“, – kalba gydytoja onkologė Jolita Indriuškevičienė.

Kada didžiausia tikimybė susirgti?

Gydytoja vardina, kad vyrai prostatos vėžiu dažniausiai suserga nuo 50 metų, moterims – krūties vėžio susirgimai pasireiškia įvairiame amžiaus tarpsnyje, tačiau daugiausiai diagnozių 40-50 metų intervale.

„Deja, sergančių moterų krūties vėžiu pasitaiko ir labai jaunų – apie 25-30 metų. Kaip tyčia, pastarųjų prognozės būna blogesnės, kadangi liga diagnozuojama vėlesnėse stadijose“, – sako Jolita Indriuškevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Storosios žarnos vėžys – viena dažniausių onkologinių ligų Lietuvoje. Vis dėlto, gydytoja džiaugiasi, kad šiandien ši onkologinė liga diagnozuojama ankstyvoje stadijoje. Prie to prisideda vykdoma šeimos gydytojų programa – slapto kraujavimo išmatose testas, galintis vėžį nustatyti ankstyvosiose stadijose.

REKLAMA

„Šio testo pagalba storosios žarnos vėžį galima pastebėti taip anksti, kad kartais tam net neprireikia gydymo, o tik paciento stebėjimo. Kas 2 metus 50-74 metų sulaukusiems asmenims rekomenduojama pasitikrinti slapto kraujavimo testu“, – akcentuoja onkologė.

Kita gana dažna moterų onkologinė liga – gimdos kaklelio vėžys, pasireiškiantis nežymiais simptomais, tačiau vėliau sunkiai pagydomas ir besibaigiantis įvairiomis komplikacijomis. Pasak onkologės, gimdos kaklelio vėžys diagnozuojamas 30-ties ir vyresnio amžiaus moterims.

Nuo 50-60 metų amžiaus, gydytojos teigimu, sergamumas vėžius itin išauga. Dažniausiai diagnozuojamas žarnyno, skrandžio, inkstų, prostatos, krūtų, kiaušidžių vėžys.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei vėžys diagnozuojamas pirmoje ar antroje stadijoje ir nėra ligos išplitimo, pasveikimo galimybės tikrai nemažos, tačiau jei vėžys pastebimas trečioje ar ketvirtoje stadijoje, kada jis yra išplitęs, pasveikimo galimybės labai menkos“, – tikina Jolita Indriuškevičienė.

Medikė pasakoja, kad vyresnio amžiaus žmonės dažnai susiduria su gretutinėmis ligomis, kaip širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, trombozė. Tai apsunkina onkologinės ligos chemoterapinį gydymą, atvirkščiai nei jauname amžiuje, kada organizmo reakcija į gydyma kur kas palankesnė.

Galima sirgti ne vienu vėžio tipu

Gydytojas onkologas, chemoterapeutas Leonid Gatijatullin sako, jog Lietuvoje esančios prevencinės onkologinių susirgimų programos vėžio diagnostiką sparčiai gerina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dauguma tokių programų rekomenduojamos nuo 50 metų, kadangi nuo šio amžiaus onkologinių susirgimų yra didžiausias pikas“, – nurodo onkologas.

Taip pat gydytojas teigia, kad kartais galima susirgti ir keliais skirtingais vėžio tipais. Jei taip nutinka jaunesniame amžiuje – galimas genetinis sindromas.

„Visgi vyresniems žmonėms būna, kad išsigydo nuo vieno organo vėžio ir po kurio laiko suserga visiškai kitu vėžio tipu, niekas nuo to nėra apsaugotas, todėl būtina iš anksto rūpintis sveikata, kad vėžys būtų pastebėtas kuo ankstyvesnėse stadijose“, – sako Leonid Gatijatullin.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų